volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 19. 5. 2021

Tóth věnoval část odměny za reprezentaci města Adélce

Na začátku sezony byl Lukas Tóth u velkého úspěchu českého mládežnického volejbalu. Po zisku stříbrné medaile z Mistrovství Evropy hráčů do 18 let obdržel za vzornou reprezentaci částku 10 000 Kč od města České Budějovice. Patnáctiletý volejbalista část odměny věnoval na podporu hendikepované Adélky!

Lukas Tóth patří mezi největší talenty českobudějovického volejbalu. Jakožto hráč ročníku narození 2005 se probojoval na finální soupisku pro Mistrovství Evropy s o dva roky starší kategorií. Byl tak výrazně nejmladším členem týmu, který se podílel na velkém úspěchu českého volejbalu. Mladíci vybojovali v italské Lecce stříbrné medaile a kvalifikovali se na mistrovství světa.

Město České Budějovice se rozhodlo Lukase Tótha za reprezentaci odměnit jednou z vyšších částek – 10 000 Kč. Na svůj mladý věk udělal Tóth skvělé gesto a část z odměny se rozhodl věnovat na projekt ADRA běh pro Adélku, který Jihostroj podporuje. „Bylo to z hlavy mojí i rodičů. Rozhodli jsme se 3000 Kč z mojí první odměny věnovat někomu, kdo je opravdu potřebuje,“ vysvětluje patnáctiletý mladík.

Adélku můžete stále podpořit i Vy!

www.cvf.czFoto: www.cvf.cz

Stejně jako pro celou sportovní mládež, nebyla uplynulá sezona jednoduchá ani pro Lukase Tótha. „Když nám zakázali trénovat a hrát, byl jsem odkázaný na trénování doma. Posiloval jsem, chodil běhat. Dělal jsem všechno pro to, abych byl připravený, až zase budeme moct hrát. Balón mi už hodně chyběl,“ přiznává.

Trenéři Jihostroje i reprezentace posílali mladým volejbalistům plány, podle kterých mají v domácích podmínkách cvičit. „V rámci možností to celkem šlo. Pak jsem se stal součástí rozšířené soupisky A-týmu, která už normálně trénovala v hale pro případ, že se někdo ze základní soupisky Jihostroje zraní nebo bude třeba v karanténě. Až na to, že jsme nemohli hrát žádné zápasy a turnaje, bylo fajn, že jsme mohli aspoň trénovat,“ říká talentovaný blokař.

Už byl i na střídačce A-týmu

Jakožto hráč rozšířené soupisky se nakonec alespoň v jednom zápase podíval na střídačku A-týmu Jihostroje při extraligovém zápase. „Odtrénoval jsem asi tři tréninky a pak jsem jel na Odolku. Byla to pro mě velká změna, byl jsem nervózní. Přece jen najednou trénujete s hráči, které obdivujete a koukáte na ně jen v televizi,“ pochvaluje si Tóth.

Do budoucna by se rád stal pevnou součástí A-týmu. „Vím, že na sobě musím ještě pracovat a zlepšovat se, ale určitě je to můj cíl. Jihostroj teď bude mít mladé blokaře, což je dobré znamení i pro mě, pokud se bude více sázet na mladé hráče,“ říká Lukas Tóth, jehož vzorem je srbský blokař Trentina Srećko Lisinac a také kapitán Jihostroje Radek Mach. „Hodně si cením toho, když mi při tréninku poradí.“

Lukas Tóth byl u dalšího úspěchu mládežnické reprezentace i letos v květnu. S kategorií U17 se díky úspěšnému představení v Kutné Hoře kvalifikovali na Mistrovství Evropy do Albánie. „Měli jsme i trochu štěstí, protože Gruzínci do kvalifikace nemohli nastoupit kvůli nákaze koronavirem. Nizozemce jsme porazili 3:0 a s Belgií jsme potom 0:3 prohráli. Bylo znát, že na rozdíl od nás jim nechyběla zápasová praxe. Na postup nám tyto výsledky stačily,“ usmívá se českobudějovická blokařská naděje.


Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále