volejbalový klub jihostroj české budějovice
Ohlasy 5. 5. 2022

VIDEO: Každý sportovec si přeje končit s medailí na krku, usmívá se Mach

Po stříbrné medaili z minulé sezony přidávají České Budějovice do své sbírky tentokrát bronzový kov. Velkou radost udělal především kapitánovi Radku Machovi. „Tato medaile bude mít své čestné místo mezi ostatními,“ prozrazuje veterán, který odehrál poslední zápas kariéry.

Drama se v rozhodujícím zápase o třetí místo nekonalo. Jihostroj si utkání o bronzové medaile pohlídal suverénním výkonem. „Byl jeden z našich nejlepších v play-off. Jsem rád, že jsme se takhle vybičovali do posledního zápasu,“ chválí Radek Mach, který navíc podpořil vítězství Českých Budějovic svým osobním skvělým výkonem. I přesto si kariéru prodlužovat nehodlá. „Možná to vypadalo, že jsem si zápas užíval, ale já jsem se strašně trápil. Nevím, jestli bych vydržel ještě další takhle vypjatou sezonu,“ vysvětluje kapitán.

Série s Odolenou Vodou se nevyvíjela zcela podle papírových předpokladů. Středočeši překvapili vítězstvím ve druhém zápase série a do posledního utkání drželi naději na zisk bronzu. „Byli hodně houževnatí, hlavně v jejich hale, která je trochu specifická a nehraje se nám v ní dobře. Navíc jim výborně šel servis a jeli na vlně skvělého útoku, takže bylo těžké jim odolávat,“ přiznává sedmatřicetiletý blokař. „Nakonec, když se ohlédnu zpátky, tak není vůbec špatné, že jsme sezonu ukončili v domácí hale,“ nachází významné pozitivum.

Svou sbírku medailí uzavřel Radek Mach na osmi zlatých, třech stříbrných a čtyřech bronzových medailích za devatenáctileté působení v českobudějovickém klubu. „Je úžasný pocit mít medaili na krku. Asi každý sportovec si přeje končit kariéru vítězstvím a mně se to podařilo. Navíc před naší plnou halou a před lidmi, které mám rád. Bronzová medaile bude mít čestné místo mezi ostatními, aby ji nebylo smutno,“ prozrazuje klubová legenda Jihostroje.

Bývalý reprezentační blokař se v úterý definitivně rozloučil s profesionální volejbalovou kariérou, v hlavě už má ale další plány. „Nejdřív si trochu odpočinu a pak vyrazíme s rodinkou na výlet. Dáme si zmrzlinu, dobré jídlo a chvíli přestanu myslet na volejbal. Plány do budoucna mám, teď jen čekám, jestli se budou realizovat. Měl bych pokračovat ve školství,“ poodhaluje Radek Mach.

Dvořák: Fanoušci byli nenahraditelní

S výkonem svého týmu v posledním zápase s Odolenou Vodou byl spokojen i trenér René Dvořák. „Byl to jeden z našich lepších výkonů. Od začátku zápasu jsme dobře podávali i bránili. Hlavní ale je, že jsme i výborně útočili, což se nám v posledních zápasech nedařilo,“ hodnotí kouč, který má za sebou už šestou sezonu na českobudějovické střídačce.

Bezprostředně po zápase krátce zhodnotil celou sezonu. „S první půlkou až do Českého poháru jsem spokojený. Hráli jsme dobře a ve finále porazili silného soupeře z Karlovarska. V dlouhodobé části jsme hráli taky velmi slušně a skončili jsme druzí o jeden bod. V play-off bohužel hrálo roli více faktorů. Byli jsme zdravotně trochu rozhašení před play-off i po čtvrtfinále, takže bohužel semifinále nám nevyšlo. Jsem moc rád, že jsme zakončili sezonu vítězstvím a máme bronzové medaile,“ usmívá se Dvořák.

Brzy sedmapadesátiletý kouč si velmi pochvaloval skvělou diváckou kulisu, kterou vytvořili příznivci Jihostroje. „Fanoušci jsou nenahraditelní. Na zápasy o bronz byla skoro plná hala. Děkuju všem divákům, kteří nás přišli podpořit. Byli nám velkou podporou,“ vysekl poklonu René Dvořák.

Fotogalerie

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále