volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 7. 5. 2022

Úspěch starších žáků: Bronz na MČR a dvě individuální ceny

O víkendu 30. 4. – 1. 5. se v Hradci Králové uskutečnilo finále Mistrovství České republiky starších žáků, kam se nominovalo naše A družstvo přímým postupem z prvního místa na Českém poháru žáků. Svěřenci trenérky Nikoly Schwachové vybojovali bronzové medaile.

Na kvalifikaci Mistrovství České republiky se letos nominovalo i družstvo B, kde hráči předvedli chvályhodný výkon a od postupu na finálový turnaj je dělil pouze jeden nevyhraný set.

Teď už ale k samotnému MČR v Hradci Králové. Páteční den proběhl bez ztráty kytičky, kdy starší žáci vybojovali jasný postup do další skupiny, kam si nesli dvě cenné výhry. V sobotním utkání s Kojetínem bohužel došlo ke zranění hráče Adama Ungera, který nemohl do dalších zápasů nastoupit. Ani tato nešťastná událost tým neodradila od vytyčeného cíle – postupu do semifinále.

„Tuto metu jsme zvládli na jedničku. Kluci v základní části předvedli velice kvalitní mezihru, organizovanost a silný útok. Bohužel vyrovnaný tie-break se Lvy Praha jsme v koncovce neproměnili (15:17) a postavil nás tak před těžšího soupeře v semifinále – Kladno. Tam jsme kladenského soupeře během druhého setu nedokázali odtáhnout servisem od sítě a nedodržovali jsme taktické pokyny v obraně. Tie-break jsme nakonec bohužel neproměnili,“ mrzí hlavní trenérku Nikolu Schwachovou.

Ve hře zůstal boj o cenný kov – bronz. Souboj o třetí místo se Znojmem proběhl v královéhradecké hale komentovaně, což byl pro kluky velký zážitek, poprvé nastupovali při vyhlašování vlastních jmen. „Znojmo jsme vítězně porazili 2:0 týmovým výkonem a odvážnou hrou na útoku a servisu. Myslím, že na tento zápas budeme všichni rádi vzpomínat. Je skvělé odjíždět z Mistrovství České republiky po vítězném utkání a s medailí na krku,“ říká Nikola Schwachová.

Při závěrečném vyhlašování byl Dominik Tóth oceněn za nejlepšího blokaře Mistrovství České republiky a Tomáš Skolka za nejlepšího smečaře. Oběma chlapcům velice gratulujeme.

„Celkově hodnotím sezonu jako velice zdařilou. Žáci po deseti letech vrátili do Českých Budějovic trofeje z Českého poháru a medaile z MČR. Kluci mají určitě velký potenciál. Krom talentu jim totiž nechybí ani píle. Navíc jádro týmu společně absolvovalo již řadu reprezentačních kempů a volejbalových táborů v Trhových Svinech, kde vyjma tříbení volejbalových dovedností neustále utužovalo skvělou partu,“ pochvaluje si hlavní trenérka.

Na Mistrovství České republiky byli starší žáci v této sestavě: Marek Benda, Martin Glaser, Dominik Tóth, Jakub Michalec, Tomáš Skolka, Jan Smetana, Adam Unger, Martin Našinec a Jan Kotýnek. „Jan Kotýnek je hráč, o kterém jsem přesvědčená, že o něm ve volejbalovém světě ještě uslyšíte. Začal hrát volejbal teprve letošní sezonu a během jednoho necelého roku udělal obrovský pokrok. Dostal se z přípravky do základní sestavy našeho A družstva a do širšího výběru reprezentačních srazů. Bohužel se z legislativních důvodů nemohl aktivně mistrovství účastnit, což bylo pro tým velkou ztrátou. Celou dobu však mužstvo podporoval v těsné blízkosti alespoň jako funkcionář-terapeut.“

Většinu kluků ještě čeká Olympiáda dětí a mládeže v Olomouci na konci června, kde poměří síly s výběry jednotlivých krajů a někteří z nich se budou účastnit širších reprezentačních srazů. Mladým volejbalistům držíme palce v jejich dalších bojích.

„Za mě velký dík patří všem rodičům, kteří kluky vedou ke sportu a volejbalu. Jezdili nás na zápasy podporovat přes celou republiku. Náš fanklub patřil rozhodně k nejpočetnějším a nejhlasitějším,“ zakončuje spokojená hlavní trenérka starších žáků Nikola Schwachová.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále