volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 30. 8. 2017

Novým trenérem volejbalistů EGE je Vojta Zach

ROZHOVOR - Nová sezona záložního týmu Jihostroje, VK EGE České Budějovice, začne 22. a 23 září, kdy se prvoligový tým doma střetne s Green Volley Beskydy a brněnskou Teslou.

Do týmu EGE se nově zařadilo hodně mladých hráčů  z dorostu: Filip Humler, Matyáš Janda, Josef Polák, Martin Jindra, Matěj Koranda, Petr Novák a David Kubát.

 Část soupisky tvoří zkušení hráči jako Jiří Suchan, Ondřej Lopata, Milan Sova,  Miroslav Kozák, Jan Ulč, Jakub Pochop a Jiří Kraffer. O aktuálním rozpoložení záložního týmu mistrů extraligového Jihostroje odpovídal šéftrenér mládeže a nový kouč týmu EGE Vojta Zach (36). 


Jak moc bude 1. liga pro mladé hráče náročná?

Pro mladé hráče to bude první kontakt s mužským volejbalem a dlouhodobou pravidelnou soutěží, což je pro mladé hráče oproti dorosteneckým soutěžím zásadní změna. 

Vstoupí mladí hráči do základní sestavy týmu EGE?

Mladí hráči dostanou určitě spoustu příležitostí hrát, ale vedlle budou nastupovat starší a zkušení hráči, protože tu zkušenost mladí hráči nemaji a musejí ji získat, proto je pro ně první liga mužů ideální soutěž. Do zápasů také budu vstupovat hráči A družstva, Jiří Kraffer a Marek Šotola. 

V tomto směru má EGE jistě obrovskou výhodu, oproti jiným prvoligovým týmům, jenž extraligové hráče využívat nemohou?

Hráči extraligy, kteří budou hrát za EGE, jsou vždy velkou pomocí. Hlavně díky pravidelnému tréninku s A mužstvem. 

Má tento systém i své nevýhody?

Problémem může být sehranost družstva, protože někteří hráči přichází jen hrát, netrénují dlouhodobě s týmem. To bude Marek Šotola, Jirka Kraffer a Pepa Polák.

Jaký bude tréninkový plán?

V pondělí tým oficiálně zahájil přípravu ve Fitness 14. Tuto posilovnu by tým rád využíval po celou sezonu. Fitness 14 nabízí ideální podmínky (posilovna, Welness). A také má velmi dobrou strategickou polohu. 

Tým se hodně omladil, jak to budou stíhat mladí hráči ve škole?

Pravidelný tréninkový rytmus bude vypadat takto. Ponděli bude posilovna, v úterý a středu společný trénink, čtvrtek individuální trénink pro mladé hráče, pátek a sobota  mistrovská utkání utkání první ligy. Pro mladé hráče to bude složité. Skloubit to se školou a osobním životem není jednoduché, ale to je životní cesta, kterou si vybrali.  Pro všechny hráče, kteří vyrůstají v  mládeži Jihostroje je obrovskou výhodou, že klub disponuje celou škálou - kompletním souborem soutěží (ČP žáci, ČP kadeti, extraliga kadetů, 1. liga juniorů, extraliga juniorů, 1. liga mužů , extraliga mužů. Od dětí 2. třídy základní školy až po naprostou volejbalovou špičku. Pro motivaci mladých hráčů to bývá zásadní, protože vidí konkrétní cíl svého snažení. 

Proto je v Budějovicích o volejbal tak velký zájem… Je to tak?

Určitě je to jeden z hlavních důvodů. Druhým důvodem velkého počtu dětí v přípravkách a žákovských kategoriích je projekt minivolejbal do škol, který Jihostroj už 5 let organizuje. 

Kolik škol z Jižních Čech je aktuálně v tomto projektu?

6 škol z Českých Budějovic, 2 z Českého Krumlova a letos přibude pravděpodobně 6 škol z Tábora a možná jedna škola z Písku a jedna z Husince.

Takže nárůst škol v tomto projektu je prokazatelný...

Pro volejbal jenom dobře, organizačně je to velmi náročné a finančně to stojí Jihostroj nemalé peníze, ale na druhou stranu je to přirozená forma představení volejbalu dětem základních škol.  




Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále