volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 10. 11. 2017

Novým trenérem volejbalové reprezentace juniorů byl zvolen Jan Svoboda

ROZHOVOR - Novým trenérem volejbalové reprezentace juniorů byl před několika dny zvolen Jan Svoboda. Bývalý hlavní kouč volejbalové reprezentace mužů, který dosáhl se seniorskou reprezentací velkého úspěchu na MS v Itálii, kde byli Češi největším překvapením šampionátu a 10. 10. 2010 ukončili MS 10. místem.

Poté vedl pět let volejbalisty českobudějovického Jihostroje, kde stihl nasbírat dva tituly, dvě druhá místa a bronz v posledním ročníku extraligy. Trenér Jan Svoboda se nyní přesouvá k nadějné juniorské reprezentaci, která bude v dubnu bojovat o postup na mistrovství Evropy 2018. Evropský šampionát U21 se koná v červenci v Holandsku a Belgii. 

Nově jste byl zvolen hlavním trenérem volejbalové reprezentace juniorů, bylo to očekávané? 
Jestli to bylo očekávané nevím, ale myslím, že to bylo logické vyústění toho, že jsem s tímto družstvem absolvoval několik soustředění v letech 2016/17, účastnil se konečné přípravy (březen/duben 2017) a finálového turnaje mistrovství Evropy juniorů a projevil o tuto práci zájem.


Většina volejbalových fanoušků vás zná jako trenéra Jihostroje, ale nyní se přesouváte k juniorům. Jak velká je to změna? 
Změna je to zásadní. Po 18 letech trénování v extraligových klubech mužů jdu trénovat mádežnická reprezentační družstva chlapců. Práce je odlišná především tím, že jde o reprezentaci a tady bych rád zúročil 10 let, které jsem u různých reprezenatcí „odsloužil“ (junioři, muži, kadeti, ženy). 

Jak moc je práce trenéra u reprezentace odlišná od té v klubu?
Práce u národního družstva je diametrálně odlišná od práce v klubu. Nároďák se schází na krátkých srazech a nehraje žádnou dlouhodobou soutěž (vyjma ČR KTI –kteří hrají 2M a1M). Zásadní akce se většinou odehrávají po skončení sezóny, kdy mají hráči volno a kluby již nepracují. Mužský a juniorský volejbal se pořád liší v rychlosti a počtu chyb. Ve  fyzických parametrech již téměř žádný rozdíl není. Věkem se u hráčů 18/19/20 let rozdíly začínají smazávat a svědčí o tom například to, že 10 hráčů juniorské reprezentace ročníku 1999/2000 je na soupiskách a součástí základních kádrů v extraligových klubech mužů.

Jak velké máte ambice, jako trenér juniorské reprezentace? Co byste chtěl v této oblasti inovovat, nebo zcela změnit? 
Samozřejmě to, jaký má význam slovo ambice. Dosáhnout dobrých nebo významných výsledků. Ale daleko důležitější je u této kategorie dál učit volejbal a vychovat někoho z hráčů pro A tým mužů české reprezentace. Chtěl bych u družstva juniorů navázat na čtyřletou práci Jirky Zacha. S vývojem družstva více prosadit prvky mužského volejbalu a kromě samotného volejbalu dostat na vyšší úroveň věci, které úzce souvisí s výkonem v tréninku a v zápase. Mám na mysli například: strava, taktická příprava, regenerace, kondiční příprava, kompenzace, analýza utkání, práce s programem Data Volley atd.



Které velké turnaje vás s juniorskou reprezentací v nejbližší době čekají? 
První mezinárodní prověrkou družstva bude turnaj MEVZA v prosinci o vánocích. Sehrajeme ve Slovinsku 4 nebo 5 utkání. Rozodující „akce roku“ tohoto družstva je kvalifikace na mistrovství Evropy 2018, která se bude konat v dubnu 2018 v České republice. V případě postupu pak samotné ME v červenci (Holandsko, Belgie).

Už vítě, jak bude vypadat váš realizační tým? 
Nevím. Pracuji na jeho ho sestavení. Mám jasnou představu, ale složení realizačního týmu by měla schválit Správní rada ČVS.


Jak náročné je sestavit reprezentační družstvo juniorů? 
Teď už není, protože družstvo spolu jž 4 roky pracuje a za tu dobu se vykrystalizoval širší výběr přibližně 20 hráčů. 16-18 z nich se pravidelně schází na krátkých reprezentačních blocích během celého roku a na jednotlivé akce pak jede dvanáctičlený kádr. Náročné je to, že většina hráčů je součástí kádrů extraligových družstev mužů a dostáváme se do termínových kolizí.




Autor: Blanka Popelková
Foto: Jan Homolka


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje