volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 13. 1. 2018

Kupilík teď předvádí výborné výkony, chválí svého spoluhráče univerzál Křesťan

ROZHOVOR - Již druhý zápas byl nejvíce bodujícím hráčem českobudějovického týmu Filip Křesťan, který nasázel v posledních zápasech Ostravě i Brnu po sedmnácti bodech.

Jeho forma jde nahoru a třicetiletý univerzál se v pravý čas vžil do role tahouna. Po menším zaváhání Liberce, který v posledním extraligovém kole prohrál s Karlovarskem,  se Jihostroj opět vyhoupl na špičku extraligové tabulky. Od nového roku také nastupuje v základní sestavě mladý nahrávač Filip Kupilík, kterého univerzál Filip Křesťan v pozápasovém rozhovoru pochválil za předvedené výkony.    

Pohárovou bitvu s Brnem zakončil Jihostroj vítězstvím, ale ve třetím setu to vypadalo, že jde Brno nahoru a vše mohlo dopadnout úplně jinak?
Poslední pohárový zápas s Brnem jednoduchý nebyl, Brno je kvalitní soupeř. Mají dobrou obranu a bylo těžké se prosadit v útoku. Trošku jsme polevili ve třetím setu, kdy nám to nešlo na příjmu a na servisu, což jsou činnosti, o které se opíráme. Ve čtvrtém setu jsme do toho naskočili dobře a zápas zvládli. Chvílemi to vypadalo, že jim to se štěstím jde lépe než nám, tak jsem za vítězství rád. Výhra 3:1 je pro náš tým zasloužená. V závěru se ukázalo, kdo je na tom teď lépe.

Tobě se daří, jsi tahounem týmu, už druhý zápas máš po 17 bodech, takže jsi do nového roku vstoupil s předsevzetím?
Neřekl bych, že by to bylo předsevzetím. Vždy jsem měl takovou pozici a já se snažím ji plnit tak, abych obstál. V prosinci jsem nebyl spokojený se svým výkonem, takže jsem si řekl, že některé věci změním a začal jsem trošku jinak. Jsem moc rád, že to nyní vychází a můžu klukům pomoci. Od nového roku se všichni snaží předvádět více emotivní hru a více komunikovat s fanoušky, i když je to občas těžké, hlavně když se nedaří. Já jsem moc rád, že to teď funguje.

Už druhý zápas nastoupil Jihostroj v základní sestavě s nahrávačem Filipem Kupilíkem…
Je dobré, když máte v týmu dva nahrávače a každý je svým způsobem trošku jiný. Je vidět, že v tuhle chvíli dokáže zastoupit Filipa Palguta (čímž nechci ani jednoho nijak snižovat), ale máme široký kádr, který funguje tím způsobem, že komu to jde - ten hraje. A v tuto chvíli nám to jde s Filipem Kupilíkem, ale ne, že bychom na Filipa Palguta zapomínali. Je tady pořád s námi (úsměv) a výborně se oba doplňují. Ale Kupec (přezdívka Kupilíka) teď předvádí výborné výkony a já před ním smekám. 

V posledním extraligovém zápase Liberec prohrál s Karlovarskem a tím se Jihostroj opět stal lídrem tabulky, jak to vnímáte? 
V této chvíli se zaměřujeme sami na sebe a na naši hru, kterou předvádíme a na té se snažíme co nejvíce pracovat. To, že jsme první v tabulce nás moc těší, ale musíme se soustředit na cíle, které máme před sebou, a které chceme splnit, takže jdeme naplno zápas od zápasu. Dnes jsme cíl splnili a musíme se soustředit na Benátky nad Jizerou.

Právě na Benátky chci navázat, jaký to bude soupeř?
Benátky teď mají stoupající tendenci, protože v sobotu ve Zlíně vyhrály. Hrají velmi dobře. Rozehrál se jim Polák, který měl za čtyři sety asi 32 bodů, což je úctyhodný výkon. Když podáme kvalitní týmový výkon, tak si myslím, že s nimi nebudeme mít problém. Musíme zatlačit na servisu a ubránit je, což je naše největší zbraň.

V posledním zápase nenastoupil smečař Halaba, má problémy s nataženým svalem, neomezí vás to?
Myslím si, že ne, protože máme široký kádr, za který jsem rád. Dříve jsem hrál v týmech, kde  někteří hráči museli hrát i se zraněním. Náš kádr je dost široký na to, aby si to v pohodě vyléčil a pomohl nám později. 



Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 17. 4. 2024

Jihostroj fantasticky zvládl první finále v Praze a vede 1:0

Rozhovor 17. 4. 2024

Zápas? V očích mám vždy oheň a z uší mi jde kouř, říká Okolić