volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 23. 7. 2021

Trenérskému týmu pomáhá aplikace mySASY

Na cestě do finále extraligy využíval trenérský tým Jihostroje aplikaci mySASY, která monitoruje vliv zátěže na organismus hráčů. Díky pomocníkovi od mySASY měli trenéři přehled o připravenosti hráčů během náročné sezony.

Spolupráce s mySASY se Jihostroji osvědčila již v sezoně 2019/20. Trenérům dodávala užitečná data i během uplynulé sezony. „Je pro nás zajímavé sledovat odezvu organismu na tréninkovou zátěž, ale také na dlouhé cestování na venkovní zápasy,“ říká kondiční trenér Jakub Kalus, který společně s asistentem trenéra Tomáše Skolkou pravidelně monitoruje výsledky měření hráčů.

Stejně jakou celou společnost také hráče Jihostroje poznamenala pandemie koronaviru. Během září prodělal nákazu téměř kompletní A-tým. „Výskyt onemocnění COVID-19 lze u našich hráčů dohledat poměrně spolehlivě. Bylo pozorovatelné vyšší zapojení sympatiku i velmi nízká míra připravenosti k podávání výkonů, kdy tato míra připravenosti u mnohých hráčů spadla až na hodnotu nejnižší možnou, tedy 50,“ vysvětluje Kalus.

Kondiční kouč poté dostával uzdravené hráče zpět do formy. K tomu využíval právě data z aplikace mySASY. „Po návratu z karantény pro nás byly výsledky od mySASY velmi hodnotné. Brali jsme je v potaz tak, aby návrat do tréninku nebyl pro jednotlivé hráče příliš unáhlený. Stejně tak nám aplikace pomohla v dalších důležitých fázích sezony. Například v přípravě před play-off,“ pochvaluje si Jakub Kalus.

V návaznosti na výsledky měření aplikací mySASY poté trenérský tým podle možností upravoval tréninky. „V kolektivním sportu není zcela reálné upravit tréninkovou jednotku takovým způsobem, aby celý tým trénoval tak, jak potřebuje určitý jedinec. Lze k tomu ale přihlédnout z hlediska délky vytížení daného hráče. Výsledky měření jednotlivců jsme zohlednili při úpravách tréninkového režimu individuálně zaměřených tréninků či posiloven,“ říká Kalus.

Stejně tak aplikace mySASY čas od času pomohla v případě, že konkrétní hráč vykazoval během sezony střednědobě horší výsledky měření. „V takovém případě jsme se zamysleli nad úpravami tréninkového vytížení, stravy, suplementace či spánkového režimu. Byli jsme tak neustále schopni vzdělávat naše hráče s ohledem na péči o jejich tělo. Ne vždy samozřejmě horší skóre připravenosti znamená pohromu, a může se jednat o přirozenou a cílenou součást funkčního přepětí daného sportovce,“ vysvětluje Jakub Kalus.

Jsme moc rádi, že spolupráce s mySASY bude pokračovat i v sezoně 2021/22 a trenéři se tak mohou nadále spoléhat na svého pomocníka.

Videa o využívání aplikace mySASY

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje