volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 25. 9. 2021

Stoilovič: Fanoušci jsou důvod, proč se tak moc těším na sezonu

Filip Stoilovič vystřídal před příchodem do Jihostroje sedm klubů během šesti sezon. Na jihu Čech se ale rozhodl usadit. Jeho hnacím motorem je titul, který v uplynulé sezoně unikl Jihostroji o vlásek. „Myslím, že máme velkou šanci vyhrát. Tentokrát nám pomohou fanoušci na tribunách,“ těší se.

V přípravných zápasech Jihostroj ani jedno z devíti utkání neprohrál. Co na to říkáte?
Je to určitě plus. Přípravné zápasy jsou ale hlavně od toho, abychom se dostali do formy a sehráli se. Každý potřebuje po dlouhé letní přestávce nějaký čas, aby se znovu dostal do potřebného tempa. Sám jsem se dostával do formy postupně, ale myslím, že teď už jsem plně připraven na začátek sezony. V profesionálním sportu je důležité být silný hlavně mentálně a poctivě pracovat. To se vám obvykle vrátí v klíčových momentech sezony. V našem týmu cítím podporu od trenérů i spoluhráčů, což je příjemné. Je důležité být v prostředí, které vás motivuje tvrdě trénovat.

Vy a Petr Michálek jste byli v uplynulé sezoně poměrně stabilní dvojicí na smečařském postu. Před touto sezonou Jihostroj posílil o reprezentanta Martina Licka. Co říkáte na takovou konkurenci?
Mně tohle svědčí, jsem rád, že máme zdravou konkurenci v týmu. Každý z nás bude muset být maximálně připravený, pokud chce být na hřišti. Společně se můžeme tlačit k lepším výkonům. Doufám, že ze sebe všichni vydáme to nejlepší a trenér bude mít těžké rozhodování v tom, koho zrovna poslat na hřiště. Přes léto se náš tým omladil a já si myslím, že naše letní posily dodají týmu jiskru, kterou potřebujeme.

Jak se těšíte na fanoušky, kteří budou moct konečně po roce podporovat Jihostroj přímo v hale?
Samozřejmě se na to těším ohromně. Slyšel jsem o tom, že v Českých Budějovicích je na volejbale parádní atmosféra a já už se nemůžu dočkat, až se o tom na vlastní kůži přesvědčím. Myslím, že nejsem sám, pro koho je úplně něco jiného hrát před fanoušky. Pro mě je to důvod, proč se na tuto sezonu tak moc těším a nemůžu se dočkat, až konečně začne!

Považujete za výhodu, že už extraligu po uplynulé sezoně znáte? Kdo bude podle vás patřit mezi kandidáty na nejvyšší příčky?
Ano, obzvlášť pro cizince je podle mě velká výhoda, když už má za sebou roční zkušenost. Už dobře znám všechny soupeře i protihráče a vím, co od nich očekávat. Podle toho, jak se mi jeví náš tým, bychom měli opět bojovat o titul. Už minulou sezonu jsme byli velmi blízko a myslím si, že v této sezoně máme velkou šanci extraligu vyhrát. Tentokrát nám pomohou fanoušci na tribunách a my na hřišti pro to uděláme všechno. Kromě nás mají kvalitní týmy taky Karlovarsko, Praha a Liberec.

V Poháru CEV se Jihostroj utká se špičkovým ruským mančaftem Kuzbass Kemerovo. Co na soupeře říkáte?
Je to velmi silný tým, který patří v Rusku mezi nejlepší. Vždycky je ale šance vyhrát a já si myslím, že v domácím prostředí můžeme Kuzbass potrápit. Uděláme maximum proto, abychom soupeře překvapili. Loni jsme mezinárodní zápasy nehráli, o to víc se na letošní Pohár CEV těším.

Při trénincích Jihostroje se občas v rámci rozcvičky hraje florbal, který byl pro vás před příchodem do klubu neznámým sportem. Už si více rozumíte s hokejkou a míčkem?
Ano, dělám pokroky. (smích) Jde to pomalu, ale baví mě to. A musím se pochlubit, že jsem už dokonce dal gól.

Během léta jste bral online lekce češtiny. Komunikujete už někdy se spoluhráči v českém jazyce?
Musím říct, že to jde dobře. Já jako Srb to nemám s češtinou tak těžké jako třeba Casey (Schouten), který je rodilý Kanaďan. Snažím se mluvit co nejvíc a používat v konverzaci se spoluhráči různé fráze, které jsem se naučil. To mi hodně pomáhá, abych se češtinu naučil rychleji.

Na konci července se vám narodil první potomek – syn David. Jaká je pro vás zatím role otce?
Je to úžasný pocit. Nedokážu to popsat. Je to dar od Boha, který mi dává sílu ve všech těžkých situacích. Potřebuju ještě čas, abych se s rolí otce sžil, ale užívám si to.

Kromě prvního angažmá v rodném Srbsku jste vystřídal šest týmů v pěti zemích a nikde jste nezakotvil déle než jednu sezonu. Proč jste se rozhodl právě v Jihostroji po minulé sezoně prodloužit smlouvu o další dva roky?
Našel jsem klub, ve kterém se cítím dobře. Klub, který neustále bojuje o poháry. Klub, který má velmi kvalitní zázemí. Moje rodina tady má veškerou podporu, kterou potřebuje. Takhle jednoduché to je. Nebylo těžké rozhodování zůstat v Českých Budějovicích.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze