volejbalový klub jihostroj české budějovice
Ohlasy 29. 11. 2021

VIDEO: Proti Kemerovu budeme hrát na risk, shodují se Mach a Dvořák

Jihostroj v domácí soutěži válí. S Odolenou Vodou si připsal už osmé vítězství z devíti zápasů a vládne extraligové tabulce. Poslední domácí výhru hodnotili kapitán Mach a trenér Dvořák, kteří se také vyjádřili k ostře sledovanému zápasu Poháru CEV, který čeká Jihostroj ve středu.

Generálkou na středeční duel Poháru CEV byla sobotní bitva s Odolenou Vodou. Ve Sportovní hale, do které si našla cestu téměř celá povolená tisícovka diváků, byl k vidění pěkný volejbal a dlouhé výměny. „Dominovaly obrany – bylo spoustu zablokovaných a nadražených balonů. Nedali jsme si nic zadarmo. O to je tahle výhra cennější, protože jsme se na ní hodně nadřeli,“ uvědomuje si blokař Radek Mach.

V prvních dvou setech viděli diváci dramatické koncovky – první vyhrál Jihostroj, druhou vybojovala Odolena Voda. „Byl to souboj obran. Nahrávají tomu i míče mikasa, které jsou pomalejší a opravdu se s nimi lépe čape – nelítají tak rychle jako galovky. Na každé straně bylo přes půl tuctu bloků, spousta obrany v poli, dlouhé výměny. Vyhráli jsme, ale byl to těžký zápas,“ hodnotí trenér René Dvořák.

Jihostoj začal soupeři bodově odskakovat až od třetího setu, a to i díky tomu, že našel recept na skvěle hrajícího hostujícího univerzála Hladíka. „Myslím si, že to bylo díky našemu zlepšenému servisu, a on potom musel útočit z horších pozic,“ přemýšlí Mach, se kterým se shoduje i René Dvořák. „Dávali jsme lepší servis, odtáhli jsme Odolku od sítě, a tím jsme to měli jednodušší na bloku. Párkrát jsme ho (Hladíka) chytili v poli, pak už byl víc nejistý. To nám hrálo do noty,“ ví kouč Jihostroje.

Trenér Dvořák se v této sezoně může spolehnout na mimořádně kvalitní a vyrovnanou sestavu. Hráče na určitých postech proto pravidelně střídá. „Chtěl jsem, aby si zahráli zase další hráči. Nerozlišuju mezi oběma univerzály ani mezi smečaři. Během zápasu nám pak pomohlo střídání, kdy přišel Petr Michálek. Zvedl náš příjem a obranu v poli, takže jsme se trefili do sestavy,“ vysvětluje zkušený kouč Českých Budějovic.

Volejbaloví fanoušci na jihu Čech se už ve středu dočkají konfrontace se silným zahraničním klubem, na kterou se těšili od Ligy mistrů v sezoně 2019/20. V rámci evropského Poháru CEV se ve Sportovní hale představí ruský velkoklub Kuzbass Kemerovo. „Víme, že Kemerovo je opravdu jeden z gigantů Ruska a já se na tu výzvu moc těším. Nebudeme mít co ztratit. Hrajeme v domácí hale, můžeme hrát stoprocentně na risk, a když se nám bude jenom trošku dařit, tak si myslím, že i takový klub můžeme potrápit,“ myslí si Radek Mach, který má bohaté zkušenosti i z Ligy mistrů.

René Dvořák ví, že Jihostroj není proti Kemerovu favoritem. Bude se tedy snažit ruského obra se svou taktikou zaskočit. „Budeme chtít do zápasu vlétnout, nemáme co ztratit. Ruské mužstvo je velkým favoritem, pohybuje se na prvních místech ruské Superligy. Takže my do zápasu půjdeme s tím, že budeme ještě více riskovat servis. Budeme chtít hrát pestřeji a pokusíme se přihrát jejich dělový servis takovým způsobem, abychom mohli dobře útočit,“ prozradil hlavní kouč. Středeční utkání začíná v českobudějovické Sportovní hale od 17 hodin, odveta se hraje 9. prosince v Kemerovu.

Fotogalerie

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze