volejbalový klub jihostroj české budějovice
Ohlasy 10. 12. 2021

Poměřit se s týmem ze Superligy je vynikající zkušenost, říká Stoilovič

Jihostroj se po dvou letech v rámci evropských pohárů utkal s klubem ze světové špičky. S ruským Kemerovem sice dvakrát padl, ale vybojoval celkem tři sety a zanechal skvělý dojem. „Věřím, že jsme získali sebevědomí, které si přeneseme do extraligy“ hlásí smečař Filip Stoilovič.

V prvním zápase Poháru CEV prohrál Jihostroj na vlastním hřišti v tie-breaku 2:3 a před odvetou v dalekém Kemerovu tak neměl dobré vyhlídky. Po více než dvacetihodinové cestě na ruskou Sibiř se hráči českobudějovického klubu ještě ani nestihli srovnat s šestihodinovým časovým posunem a už nastoupili do utkání. „Chvilku nám trvalo, než jsme se po dlouhém cestování dokázali adaptovat na místní prostředí, proto jsme v prvním setu nehráli moc dobře,“ potvrzuje Filip Stoilovič.

České Budějovice se ale s probíhající první sadou herně zvedaly, i když ji nakonec prohrály 21:25. „První set poznamenalo, že jsme nepřihráli servis. Pak už jsme se chytili a dokázali jsme se Kemerovu vyrovnat. Potvrdili jsme to ve druhém setu, kdy jsme hráli výborně,“ chválí René Dvořák své svěřence, kteří si během druhého setu vytvořili šestibodový náskok, a vyhráli ho bezpečným rozdílem 25:19.

Vynikající druhý set dal Jihostroji naději na vítězství. „Od druhého setu už jsme začali hrát naši hru. Zlepšili jsme příjem a hráli jsme dobře v obraně a na ztrátu. Dobře jsme pak hráli i ve třetím setu, ale dvě chyby rozhodčí nás bohužel ovlivnily,“ zmiňuje Filip Stoilovič momenty ve třetího dějství, během kterého dostal žlutou kartu za protesty Miguel de Amo. „Až do půlky třetího setu se nám dařilo, ale pak nás rozhodily tři nebo čtyři sporné rozhodnutí rozhodčí. Asi jsme trochu drželi v sobě, že jsme byli poškozeni, a to ovlivnilo celý třetí set,“ má jasno trenér Dvořák.

Kuzbass výpadek z koncentrace Jihostroje využil a třetí set vyhrál jednoznačně 25:14. Na palubovku se ve třetím setu dostal také Michal Kriško, který byl zdatnou náhradou za Caseyho Schoutena. České Budějovice pokračovaly ve skvělém výkonu ve čtvrtém setu, který už nutně musely vyhrát pro zachování postupových šancí. „Čtvrtý set byl tahanice až do chvíle, kdy nám soupeř odskočil o pár bodů a prohráli jsme. Myslím si ale, že jsme podali slušný výkon a byli jsme ruskému mužstvu velmi dobrým soupeřem,“ pochvaluje si kouč Jihostroje.

Českobudějovičtí prohráli čtvrtý set 21:25, celkově 1:3 na sety a z Poháru CEV vypadli. Klub z prestižní ruské Superligy ale dokázali Jihočeši potrápit. „Ve čtvrtém setu jsme měli možnost zápas ještě zvrátit, ale nevyužili jsme ji. Je nám líto, že jsme nevyhráli, ale i tak si myslím, že jsme odehráli skvělý zápas. Poměřit se s týmem z ruské Superligy pro nás byla vynikající zkušenost. Věřím, že jsme získali sebevědomí, které si přeneseme do české extraligy,“ říká srbský smečař Filip Stoilovič, který byl vyhlášen nejlepším hráčem Jihostroje v zápase.

Foto: CEV.eu

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále