volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 12. 3. 2019

De Amo: Čím jsem tu déle, tak se samozřejmě cítím lépe

Nahrávač. Jedna z nejdůležitějších postav volejbalového týmu. Je režisérem hry, to on rozděluje práci svým spoluhráčům. Českobudějovický Jihostroj spoléhá, že k dalšímu titulu mistrů republiky je letos dovede španělský volejbalista.

Od volejbalových odborníků, od trenérů i od diváků v hale na něj míří jen pochvalné hlasy. Řeč je o 33letém nahrávači českobudějovických volejbalistů Jihostroje. Miguel Angel De Amo.
Španělský volejbalista má velký podíl na tom, že České Budějovice zakončily základní část na prvním místě a opanovaly Český pohár. 

Trochu to vnímám,“ přiznává. „Ale málo, dozvím se jen o tom, jak mi to přeloží Google. Občas si nějaký článek v novinách takto přečtu, není to však moc. Že bych se po těchto informacích pídil, to ne. Jak se na každém tréninku a zápase stoprocentně koncentruji jen na volejbal, tak mimo se snažím spíš na něj nemyslet,“ doplňuje angličtinou se španělským přízvukem ten, jehož celé jméno zní Miguel Angel De Amo Fernández-Echevarría. 
Je to právě De Amo, který celou hru Jihostroje „režíruje“. On musí vymýšlet, koho zapojí do útoku, jestli nahraje míč univerzálovi, smečaři, anebo blokaři, když se útočí rychle středem sítě. Musí tedy se spoluhráči neustále mluvit. 
„Jazykovou bariéru jako problém nevidím. Kluci tu anglicky umí téměř všichni a navíc je volejbalový jazyk hodně jednoduchý. Tam, kde potřebuju něco víc hráčům vysvětlit, tak mi to vždycky někdo přeloží. Nemám problém si tým vést,“ říká De Amo, který vnímá domácí nejvyšší soutěž jako velice prestižní a kvalitní. 

Český volejbal budějovický nahrávač popisuje jako silový s dobrými mladými hráči, kteří jsou dobře fyzicky vybavení. Na druhou stranu, proti zahraničním soutěžím podle něj volejbalová extraliga trochu zaostává v taktické připravenosti. 
Španělský 185 centimetrů vysoký volejbalista nastoupil v aktuální sezoně ke všem 22 utkáním základní části. V nich sám uhrál pro svůj tým 47 bodů. Jeho hlavním přínosem je však výborné čtení hry. 
„Mým cílem je, abych i já hrál dobře. Také vím, jaké tady v Budějovicích jsou ambice týmu, i když konkurence v extralize je vysoká. Pořád ale budeme chtít všechno vyhrát a mým úkolem také bude, aby tým šlapal pohromadě a hra fungovala,“ říkal koncem loňského srpna jen pár dní poté, co se k týmu připojil. 
„Jednak jsem měl výborné reference na samotné město České Budějovice, a jednak samozřejmě i na klub. Rozhodl jsem se pro Jihostroj i na základě perfektní komunikace, pak už to bylo snadné rozmýšlení,“ dodal, proč dal přednost právě českobudějovickému týmu. 

V sobotu Jihostroj i s De Amem porazil Příbram 3:0, a je tak jasné, že do nadcházejícího play off nastoupí z pozice lídra. 
„Náš tým přes celou sezonu na trénincích velice dobře pracoval. Ale ta pořádná práce pro nás začne až teď,“ míní rodák z Madridu, který hrál například v Seville, v Barceloně, za tým Andorry či na Slovensku v Humenném. Ze své pozice tak může De Amo dobře srovnávat. 
„V evropských ligách, kde jsem hrál, byly vždy vepředu maximálně dva výborné týmy a pak zbytek pokulhával. V české extralize je to třeba pět týmů, které můžou vyhrát. Rozhodně nejde letos o nikom říci, že by byl jasným favoritem na titul. To říkám, i když vím, jak jsme po základní části skončili. Náš jasný cíl je uspět v semifinále a být na následující zápasy o zlato stoprocentně připravení, jako tomu bylo v Českém poháru.“ 
Ve Španělsku je Miguel doma ve městě Málaga. Českou republiku poznává se svou přítelkyní, která je v Budějovicích s ním. Oba dva si tak například s týmem užili volejbalový ples, který klub pravidelně ke konci základní části pořádá.
„Čím jsem tu déle, tak se samozřejmě cítím lépe. Pořád poznávám, jak to ve městě chodí, a také se stále seznamuji s novými lidmi,“ pochvaluje si 33letý Španěl. 
Jako každému obyvateli přímořského státu De Amovi chybí v Česku moře. „Snažím se na to moc nemyslet, i když mi kamarádi třeba posílají fotky z pláží s kafíčkem v ruce. U nás už začíná právě plážové počasí. Ale až přijde čas, tak si moře po sezoně zase naplno vychutnám,“ těší se. 

Miguel už společně s týmem zažil, jak vypadají české oslavy úspěchu. A to po výhře v Českém poháru. „Byl to velice příjemný pocit, i proto, že jsme nebyli v pozici jasného favorita. Oslava to byla pěkná, ale krátká. Já však doufám, že pořádnou oslavu si ještě užiju na konci sezony,“ směje se španělský tahoun Jihostroje. 

Zdroj: Sport.idnes.cz, Autor: Petr Lundák, Mafra

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále