volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 15. 3. 2019

I junioři budou bojovat o medaile

Stejně jako A tým, i naše juniory čeká vrchol sezony a boj o medaile. Tým pod vedením Vojty Zacha se probojoval do finálové turnaje juniorské extraligy, který se uskuteční začátkem dubna v Praze. Jak bude probíhat příprava a jaké jsou šance na úspěch? Na to jsme se zeptali přímo trenéra týmu.

Skončila základní část extraligy juniorů. V loňském roce jste se smolně do finále nedostali. Jak to vypadá s Jihočechy letos?

V letošním roce to dopadlo pro nás lépe, do finálového turnaje jsme se probojovali a získali jsme možnost se poprat o medaile. 

Kde se finále bude v letošním roce hrát a v jakém termínu? Oproti loňské sezóně došlo k velkému posunu data konání. Co k tomu vedlo?

Finále juniorů se odehraje v Praze (pořádá klub Lvi Praha) od 4. do 7. dubna. Termín juniorů se posunul trošku dopředu a to kvůli kolizi s play-off extraligy mužů. Bohužel, ale stejně jako v loňském roce se mužská extraliga nedohodla na alespoň částečném přerušení soutěže, takže se hraje opět v termínech, kdy zároveň probíhá play-off extraligy mužů a ti nejlepší junioři budou pravděpodobně na finále chybět.

O jak zkušený kádr se ve finále bude Jihostroj opírat?

Letošní kádr je vlastně stejný jako ten, co před dvěma lety získal stříbrnou medaili v extralize kadetů. Takže by se dalo říci, že jde o velmi zkušený tým, ale bohužel v něm nezůstali všichni hráči. Jedná se hlavně o Marka Šotolu, který se pravděpodobně nezúčastní kvůli povinnostem v A týmu. Tým taky opustil Filip Humler, který studuje a hraje volejbal na Hawaii v USA. Tým se pak bude opírat o smečaře Martina Jindru a Dana Šulistu, blokaře Pepu Poláka a Ondru Veláta, na náhře bude působit velmi mladá dvojice nahrávačů Werner, Šimon a na postu univerzála se představí dvojice Pixa, Ziegler. Účast hlavního nahrávače juniorů Matěje Emmera je s otazníkem, neboť prodělal závažné onemocnění a nevíme, jestli stihne návrat ještě v této sezóně. Samozřejmě v týmu budou působit i další hráči jako je Adam Janů, Jan Novák, Tomáš Zajíc, Michal Starczewski, Matyáš Janda, Petr Kohout, Štěpán Michálek. 

Máte v týmu nějaká zranění, která hráčům nedovolí na finále odjet nebo jsou všichni připraveni ve finále nastoupit?

Jak jsem již zmínil Matěj Emmer (nahrávač) prodělal těžkou nemoc a nevíme, jestli se do tréninku ještě vrátí. V současné době se ještě řeší zranění Matěje Pixy, ale to snad nebude dlouhodobá záležitost. 

Posílí Váš kádr někdo z hráčů A týmu? Šotola či Polák jsou stále ještě v juniorském věku.

Doufám, že Pepa Polák s námi odjede na finále, i když toho s námi moc nenatrénuje. Ale s Markem Šotolou moc nepočítám kvůli jeho důležitosti v A týmu.  

Chystáte nějaké změny v tréninkovém procesu vzhledem k finále? Některé týmy dokonce pořádají menší soustředění. Jakou variantu přípravy zvolíte vy?

Po dohodě s hráči jsme se rozhodli přípravu zintenzivnit, jak to jen jde. Na příští tři týdny jsme naplánovali dokonce dvoufázové tréninky a o malém soustředění před finále také uvažujeme. Rozhodne se v tomto týdnu. 

Zkuste hráčům nasadit nějakou laťku. Jaké umístění ve finále by pro Vás bylo úspěchem? 

První laťkou je postup mezi nejlepší čtyři týmy, druhou laťkou je předvedená hra. Rád bych, abychom bojovali o postup mezi nejlepší čtyři týmy. To by byl velký úspěch, pak už se může stát cokoliv. Ovšem pro mě je důležitější, aby hráči předvedli to, co mají natrénované. Aby projevili zápal, vášeň, bojovnost a pak je i slušná šance na zajímavý výsledek. Určitě na to kluci mají, o tom nepochybuji. 


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze