volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 5. 5. 2019

VK Jihostroj Č.B.= MISTR ČR 2019

Poslední bitva o titul mistra republiky, poslední zápas extraligy volejbalistů v letošní sezoně. Který z týmů zvedne nad hlavu ohromný pohár pro vítěze? V dosavadním průběhu finálové série platilo, že kdo je doma, ten vyhrává. Všechna místa v Českých Budějovicích už byla v pátek vyprodaná, spousta volejbalových příznivců prožívala zklamání, protože se prostě do Sportovní haly nevešli. A přišli o mistrovské oslavy! Jihostroj získal 10. titul!

VK Jihostroj České Budějovice – VK Dukla Liberec  3:0 (23,21,20)
stav série 3:2

Počet diváků: 3560

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mach, Křesťan, Staples, Todua, De Amo, Michálek, libero Kryštof. Střídali: Fila, Kraffer, Šotola, Ondrovič

Hosté: Leikep, Štokr, Grut, Veselý, Srb, Pietruczuk, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Správka, Leikep, Indra, Holubec

Vyjádření:

Domácí:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Hlavně velký dík všem spoluhráčům, já jsem jim věřil. Dokázali jsme, že to jde. Zvládli jsme to a teď taky náležitě oslavíme.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Je to nádhera. Dokázali jsme to i přesto, že Liberec byl dneska nejlepší z těch zápasů u nás. Štokr hrál skoro bezchybně. My jsme dva sety neustále dotahovali, bylo to psychicky náročný. Jsem rád, že kluci udrželi koncentraci a věřili si. Neskutečná atmosféra, výborní diváci, kotel úplně neskutečný. Strašně moc divákům děkuju."

Hosté:

Aleš Holubec (VK Dukla Liberec): Těžko to hodnotit. Každý set jsme měli šanci to uhrát, v tom třetím úplně maximální. Mrzí nás, že jsme nedostali Budějovice víc pod tlak. Kdybychom vyhráli třeba set, bylo by to zajímavější.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Gratuluju Budějovicím k vítězství."

Popis utkání:

První bod utkání získali hosté. Mladý liberecký nahrávač Srb dával velký prostor především výbornému Janu Štokrovi, budějovický de Amo využíval smečaře Staplese a Michálka. Dukla měla do poloviny prvního setu lehce navrch (16:13), ale Jihočechům se podařilo srovnat (18:18). Body přibývaly střídavě na obou stranách, nakonec koncovku lépe zvládl Jihostroj, když setbol proměnil Max Staples z hlavního kůlu.

Jihostroji se nepodařilo zachytit nástup Liberce do druhého dějství, prohrával už 3:6, a proto René Dvořák poslal na palubovku univerzála Marka Šotolu. I za pomoci dvou chyb Severočechů (špatný příjem a přešlap třímetrové čáry) Budějovice dotáhly stav a ve Sportovní hale se znovu schylovalo k nervydrásající koncovce. Hráči na obou stranách sítě se překonávali v obětavých zákrocích v poli, míč ne a ne spadnout na zem. Za stavu 20:20 přišel na podání Šotola a svými dělovkami vybojoval setboly pro domácí. Naopak Štokr se za koncovou čarou mýlil, a to znamenalo zisk druhého setu pro Jihostroj.

Bojovníci z Dukly se nevzdávali. Tahoun Štokr k útokům přidal i body ze servisu a Liberečtí byli zase na koni (9:3). Domácím nepomáhaly oddechové časy ani střídání. Severočeši neměli co ztratit, Srb kombinoval se všemi spoluhráči a Dukla udržovala pětibodový náskok. Oba trenéři často vyzývali na pomoc „jestřábí oko“. Jihočechům se ale podařil fantastický obrat. Fila útočil z těžkých pozic, Mach se blýskl na bloku, liberečtí hráči nepochopitelně vyházeli své smeče do autu a domácí hala šílela nadšením. Stav 13:18 dokázaly Budějovice přetočit na 23:18! První mečbol odvrátil Aleš Správka, aby pak zkaženým podáním zápas ukončil. Jihostroj České Budějovice vybojoval svůj desátý mistrovský titul. Nejlepším hráčem posledního finálového utkání byl vyhlášen Petr Michálek.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále