volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 6. 10. 2020

Je mi potěšením být součástí tak fungující party, říká Stoilovič

Srbský smečař Filip Stoilovič na konci minulé sezony nemohl hrát za svůj řecký klub, protože byl v karanténě. Poté kvůli problémům s dokumenty přicestoval do Českých Budějovic později, než bylo naplánováno. Po tvrdém letním drilu se pomalu dostával do formy, ale zastavil jej koronavirus, kvůli jehož dozvukům nemohl naskočit do prvního zápasu. Teď už je ale konečně zdráv a hlásí: „Každý den na sobě vidím pokroky a věřím, že do středečního zápasu už budu stoprocentně připraven.“

Před měsícem a půl jste se poprvé připojil k týmu Jihostroje. Jaké jsou zatím vaše dojmy?
Jsem naprosto spokojený. Jak s tím, že jsem se rozhodl přijít do Českých Budějovic, tak s místní úrovní hráčů. Máme potenciál dosáhnout skvělých výsledků. Vidím, jak týden od týdne rosteme jako tým, a to mě naplňuje spokojeností. Myslím, že se pořád zlepšujeme a budeme připraveni na nejdůležitější zápasy sezony.

Jihostoj byl vždy vyhlášený specifickým týmovým duchem. Mnoho hráčů říká, že nic podobného v kariéře nezažili. Jak jste na tom vy?
V klubu působí hodně hráčů už dlouhá léta, a to dává týmu výjimečnou sílu. Pro nově příchozí hráče je jednoduché se tady adaptovat. Takže také vnímám, že hrát za Jihostroj je v tomhle směru jedinečné a jsem hrdý, že tady můžu být. Kapitán Radek Mach na vše dohlíží, všichni hráči ho respektují, a proto jsme tým, který funguje dobře na hřišti i mimo něj. Musím to ještě zopakovat, ale opravdu je mi potěšením, že můžu být součástí takhle fungující party lidí.

Snažíte se učit česky? Jak obtížné je pro vás rozumět češtině?
Česky rozumím opravdu dobře, čeština a srbština jsou poměrně blízké jazyky. Nějaké slovo už umím i použít, ale zatím jen občas. Doufám, že na konci sezony už budeme dělat tenhle rozhovor v češtině. (smích)

Kvůli koronaviru a následné rekonvalescenci jste zmeškal první zápas sezony. Už jste nyní fit?
Mrzí mě, že jsem přišel o první zápas sezony, ale kluci odvedli i beze mě skvělou práci. Bylo to těžké období, které je už ale za mnou, a proto chci z této nepříjemné situace vyjít silnější. Ve druhém zápase už jsem mohl týmu pomoct pár body. Pořád potřebuju nějaký čas, abych se dostal do formy, ale každý den na sobě vidím pokroky a věřím, že do středečního zápasu už budu stoprocentně připraven.

Máte za sebou dva zápasy venku s plným počtem bodů. Co na to říkáte?
Stále potřebujeme čas, abychom se dostali do formy. Je ale skvělé, že máme plný počet bodů. První zápas nebyl tak těžký, ale ve druhém jsme po prvním setu prohrávali a museli jsme v obtížných podmínkách ukázat náš charakter. Díky tomu z nás i do dalších zápasů může být lepší tým.

Vyzkoušel jste mnoho evropských soutěží. Jak si zatím podle váš vede česká extraliga?
Má velmi dobrou úroveň. Jsem z toho překvapený v pozitivním slova smyslu. Prozatímní zápasy mi ukázali, že pokud chceme vyhrát, musíme hrát opravdu dobře. Pořád jsem samozřejmě neviděl hrát všechny týmy, ale jejich výsledky ukazují, že jsou kvalitní a liga je vyrovnaná.

Následující utkání budou bez diváků. Jak to jako hráč vnímáte?
V mojí kariéře jsem zažil hodně zápasů před spoustou fanoušků a některé i bez lidí. Raději hraju před diváky, protože pro ně volejbal hrajeme. Teď pro nás nastala nová realita, které se musíme všichni přizpůsobit, i když nám to nemusí být příjemné. Musíme najít cestu, jak naše zápasy alespoň trochu přiblížit fanouškům. Uvidíme, jak vše dopadne.

Co říká trenér Dvořák o Filipu Stoilovičovi?

„Filipa jsem sledoval už dvě sezony. Je to zkušený hráč, který si prošel už několik lig v Evropě. Má velmi dobrou přihrávku, takže si myslím, že s Michálkem a Kryštofem vytvoří nejlepší přihrávačskou trojici v naší lize. Stoilovič pochytá neskutečné balony v poli a má výborný skákaný servis. A je to i typ, který nám tady chyběl, protože je to už hotový evropský hráč.“

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!