volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 27. 5. 2013

Ocenění za celoživotní dílo pro Milana Čudu

Milan Čuda, který celý svůj život zasvětil volejbalu, byl oceněn na slavnostním volejbalovém galavečeru v Brně za celoživotní dílo. Milan Čuda, který prošel všemi volejbalovými rolemi, od hráče (reprezentanta), přes trenéra až po manažera, se stal ikonou českobudějovického volejbalu a stál za zrodem nejúspěšnějšího volejbalového klubu v České republice. Volejbalový klub Jihostroj České Budějovice, gratuluje Milanu Čudovi k tomuto krásnému a hlavně zaslouženému ocenění.

Jak vnímáte toto ocenění? Já ho vidím jako poděkování a uznání za vše co jste pro český a českobudějovický volejbal udělal.

"Nemyslím si, že jsem v tuto chvíli ten správný člověk, který by měl být nominovaný, ale nominovaný jsem byl, to je realita a tak jsem ocenění přijal a jsem rád, že jsem se toho dožil(úsměv)."

Jak se vám líbil slavnostní galavečer?

"Galavečer byl velmi dobrý, moderátorem byl Zdeněk Merta a o kulturní rámec se starala kapela Hradišťan (moravská folková kapela). Oproti loňsku se úroveň galavečera posunula o úroveň výš, také hodnocené kategorie byly lépe zvoleny než v loňském roce. Rozhodně jsem rád, že cenu v kategorii trenér roku družstva mužů dostal Zdeněk Šmejkal (VK Ostrava), protože si myslím, že v Ostravě odvedl velmi slušnou práci. A také jsem rád za ocenění Pepíka Lundáka, který si ocenění v kategorii nejlepší trenér družstva dívek rozhodně zasloužil. Byl jsem mile překvapen, když mi Hradišťan zahrál na mou počest."

Nechoďme kolem horké kaše a prozraďte nám svůj názor na český volejbal a v čem vidíte jeho achillovu patu?

"Podle mého názoru úroveň českého volejbalu stále klesá i když si myslím, že úroveň letošního play-off nebyla špatná. My jsme hráli první kolo s Brnem a co jsem viděl, tak v Brně je velmi dobrý potenciál mladých hráčů, pak ještě v Praze, ale to je tak všechno. Velmi tomu škodí, že extraligu hraje dvanáct mužstev. Myslím, že deset družstev by bylo tak akorát a osm by jich mohlo hrát play-off. Bohužel extraliga s dvanácti účastníky bude zachována i pro příští ročník. Na českém trhu je velmi málo mladých hráčů, kteří by se tlačili na místa těch starších. Z hlediska celkové úrovně je smutné, že hráči kteří se po deseti a více letech hraní v zahraničí vracejí do republiky, tady v extralize excelují. Když se podíváme do juniorské a kadetské kategorie, tak to není do budoucna vůbec optimistický výhled. Somaticky na tom nejsme v mládežnických kategoriích špatně, ale myslím si, že ti nejperspektivnější hrají v horších družstvech než na co mají, což jim k růstu nepomáhá."

Nejde se nezeptat na letošní play off Jihostroje, které skončilo neúspěšně pro jihočeský celek. V čem vidíte příčiny neúspěchu?

"V celé letošní sezóně Jihostroje něco nehrálo, nebyl vidět v družstvu soulad. Noví hráči dle mého názoru nezapadli a celý obraz dokreslovala absence základní sestavy, která se v průběhu celé sezóny a ani play off nestabilizovala. Tento tým prožil v této sezóně několik black outů a jeden z nich bohužel přišel ve zkrácené sadě šestého zápasu, kdy kluci nedohráli stav 13:9. Takové věci se samozřejmě stávají a já doufám, že z této ne zcela podařené extraligové sezóny vzejde něco pozitivního do příštích sezón Jihostroje.

Co říkáte na pohárovou účast Jihostroje?

"V pohárových soutěžích CEV se sice asi dal uhrát v některých zápasech lepší výsledek, nicméně pokud do družstva nebudou zařazeni alespoň dva top hráči evropského či světového formátu, budou výsledky i nadále stejné, ne-li horší (pokud budeme nalosováni do silnější skupiny)."

Byl jste někdy trenérem? A jaký vztah máte k trenérské profesi a jak vnímáte trenérskou profesi? Šlo by srovnat trenéry vaší doby s trenéry té dnešní?

"Byl jsem 10 let trenérem mládeže ještě když budějcký volejbal patřil pod Škodovku a bylo to krásných deset let, které jsem prožil jako trenér. Dnes to trenéři mají jiné v tom, že dříve nebyl sport profesionální, všichni to hráli zadarmo a tak byl i jiný přístup trenérů, ale i hráčů. Bohužel se mi ale zdá že trenérů, kteří jsou nejen dobří trenéři, ale i dobři kouči, je opravdu v české extralize pomálu."

Co považujete za svůj největší volejbalový úspěch? Prozraďte nám jeden v roli manažera a jeden v roli hráče.

"V roli hráče to jednoznačně byla stříbrná medaile z olympiády v Tokiu, což bylo také umocněno tím, že volejbalový turnaj byl zařazen na program olympijských her poprvé v historii. Předešlá olympiáda v Římě už měla k volejbalovému turnaji blízko, ale volejbalové federaci se nepovedlo dotáhnout vše zdárně do konce, takže prvenství získalo Tokio a my krásnou stříbrnou medaili. A úspěch v roli manažera? No to bylo druhé místo v extralize, kdy tady byl třetím rokem Milan Žák (ročník 96/97) a my jsme porazili v semifinále tehdy velmi silnou Odolenu Vodu. Ve finále jsme sice prohráli s tehdy bezkonkurenčním Ústím nad Labem, ale tento zážitek jsme měl já i Milan Žák zapsán jako jeden z nejsilnějších. I po letech když jsme se sešli jsme vždy vzpomínali na tento fenomenální úspěch Jihostroje."

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 23. 4. 2024

Sedláček: Chceme finále ukončit doma před našimi fanoušky

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma