volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 7. 8. 2013

Kádr volejbalového Jihostroje zná definitivní podobu

S notně pozměněným dvanáctičlenným hráčským kádrem, který by již neměl doznat žádných změn, nastoupí volejbalisté budějckého Jihostroje do nového ročníku Uniqa extraligy. Úřadující vicemistr se pokusí v základní skupině prestižní Ligy mistrů vybojovat minimálně postup do Poháru CEV.

Složení mužstva doznalo po uplynulé sezoně několika změn. „Po vzájemné dohodě jsme se rozloučili s Peterem Pláteníkem a Jakubem Novotným, smlouva skončila Andy Rojasovi a na roční hostování do Příbrami jsme poslali Davida Juračku. Až mu za rok skončí u nás smlouva, o jeho dalším působení budeme jednat,“ prezentoval na dnešní tiskové konferenci všechny letní odchody manažer volejbalového klubu Stanislav Pochop.

Novou akvizicí v dresu Jihostroje se naopak od nové sezony stává zkušený slovenský reprezentant Robert Hupka, který bude hrát místo Juračky na postu libera, z Brna přichází na dvouleté hostování nadějný třiadvacetiletý smečař Jan Kuliha a do A mužstva byl začleněn juniorský odchovanec Martin Pleva. Ten by měl krýt záda univerzálovi Michalu Kriškovi. „S dalšími posilami nepočítáme. Extraligu i Ligu mistrů odehrajeme s tímto dvanáctičlenným kádrem,“ doplnil Pochop.

Podle ostříleného kormidelníka Jana Svobody, jenž bude působit na budějcké lavičce již třetí sezonu v řadě, mužstvo sedminásobného mistra české extraligy alespoň při pohledu na jména hráčů oslabilo. „Možná ale bude tým silnější. Až podle ostrých bojů se ukáže, zda naše volba byla správná,“ uvedl trenér.

Letní přípravu zahájili budějčtí volejbalisté tento týden v pondělí. Do začátku sezony, který je naplánován výjimečně pozdě až na sobotu 19. října, je tak čeká jedenáct týdnů tvrdé dřiny. Zatím však může kouč Svoboda počítat pouze s deseti hráči. Ne kvůli zraněním, ale nováček Hupka s blokařem Sobotkou mají v těchto dnech reprezentační povinnosti před blížícím se mistrovství Evropy.

„Celou přípravu absolvujeme doma v Českých Budějovicích. Využijeme Sportovní halu a její okolí, velká část tréninku proběhne v posilovně u pana Pouzara a navíc budeme chodit i plavat,“ upřesnil tréninkový plán Jan Svoboda a dodal, že prakticky celý srpen věnuje jeho tým fyzické přípravě, až v posledním týdnu se přesune do haly na volejbalové tréninky.

Jedinou výjimkou je účast Jihostroje na Chlumeckém volejbalovém létě o nadcházejícím víkendu, kam se sjedou kromě Liberce všechny extraligové celky. „Ty budou rozřazeny do dvou skupin, a tak odehrajeme na antuce celkem pět utkání. Další přípravné zápasy nás čekají spíš až v druhé polovině září a těsně před začátkem sezony. Nyní už je jisté, že v Mnichově odehrajeme dvojzápas s Unterhachingem,“ upřesnil Svoboda.

Jeho svěřenci se nejspíš zúčastní také dvoudenního turnaje v Liberci, kam přijedou zápolit jednak české týmy, ale i celky z Polska a Německa. Na konci srpna se pak volejbalisté zúčastní IGY Beach Cupu doma v Českých Budějovicích, kdy na parkovišti vedle křižovatky Pražské a Pekárenské vznikne beachvolejbalové hřiště. O tomto turnaji vás bude Budějcká Drbna informovat později.

Rozpočet klubu zůstává ve stejné výši jako v minulé sezoně, tedy okolo 13 milionů korun. „Tato suma není rozpočtem pouze A mužstva, ale celého VK České Budějovice. Pod něj spadají v chlapecké složce týmy od žáčků až po juniory, a dále pak kadetky, juniorky a ženy, které hrají pod názvem Madeta České Budějovice,“ upřesnil Stanislav Pochop.

A jaké vlastně mají Jihostrojáci před sezonou 2013/2014 ambice? „V Lize mistrů se pokusíme zabojovat alespoň o třetí místo v základní skupině, které znamená postup do Poháru CEV. Co se týká domácí extraligy, tak českobudějovický volejbal hraje v Čechách dlouhodobě prim, tudíž jsme družstvo nesestavovali tak, abychom z toho ustupovali. Cíle jsou proto nejvyšší. Nedokážu říct, zda bude druhé místo neúspěch, ale rádi bychom se dostali do finále,“ uzavřel bývalý asistent trenéra a od letošní sezony manažer klubu Stanislav Pochop.

I když si na první mistrovský zápas musí fanoušci volejbalu počkat ještě skoro dva a půl měsíce, už teď se můžou těšit na novinky, které pro ně připravilo marketingové oddělení klubu. „Pracujeme na způsobu, jak za příznivou cenu dostat fanoušky, sponzory a přátele volejbalu do Paříže nejen na zápas Ligy mistrů, ale i nějakou společensko-kulturní záležitost. Francouzská metropole je velmi lákavou destinací,“ vzkázal na dnešní tiskové konference příznivcům Jihostroje zástupce marketingu Libor Matoušek mladší.

Jak doplnil, od nové sezony budou mít zvýhodněné vstupné studenti. „Děláme to proto, aby dali volejbalu přednost před jinou aktivitou. Už v minulém ročníku se nám do Sportovní haly podařilo přitáhnout hodně mladších diváků. Navíc chceme rozšiřovat program pro majitele permanentek,“ potvrdil Matoušek a dodal, že oficiální status s největší pravděpodobností dostane již brzy i jihostrojácký fanklub.

Kádr VK Jihostroj České Budějovice na sezonu 2013/2014

Blokaři: 3 Radek Mach (1984), 5 Vladimír Sobotka (1985), 9 Michal Sukuba (1981)

Libero: Robert Hupka (1981)

Nahrávači: 8 Filip Habr (1988), 14 Petr Zapletal (1977)

Smečaři: 13 Tomáš Fila (1985), 17 Jan Kuliha (1990), 7 Petr Michálek (1989), 10 Petr Šulista (1993)

Univerzálové: 18 Michal Kriško (1988), Martin Pleva (1994)

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze