volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 7. 11. 2012

Zápasy mezi Budějovicemi a Příbramí patří k ozdobě extraligy

Mače mezi Jihostrojem a Kocoury můžeme nazývat volejbalovým derby. Ano, je to derby, již delší dobu je to derby a v budoucnu to bude opět derby. A to derby s velkým D. Nabízí se hned několik důvodů proč je toto derby tak žhavé, žádané a emotivní.

Trocha Historie

Transfer hráčů z Příbrami do Českých Budějovic je již tradiční skutečností, ale stejně tak je v posledních letech trend i opačný, tedy transfer hráčů z ČB do Příbrami. Pro upřesnění – V Příbrami dnes hraje čtyřnásobný mistr Michal Sládeček, Budějovičtí odchovanci Miroslav Bezděka a Luďa Švejcar. Loni za Příbram hrál trojnásobný mistr Vojtěch Zach a manažerem klubu je jednu sezonu v Jihostroji působící Dan Rosenbaum. Dále již druhou sezónu působí v trenérské roli, veleúspěšný lodivod Petr Brom.

V Českých Budějovicích působili Příbramští odchovanci Kozák, Jan Škodný, výše zmíněný Dan Rosenbaum a Vojtěch Zach. Dále v ČB působí bývalý reprezentační trenér Jan Svoboda, jež má za sebou tříletou úspěšnou Příbramskou zkušenost a Michal Kriško, který má sice své kořeny v Rakovníku, ale volejbalově vyrůstal právě v Příbrami. Všechny tyto skutečnosti jsou známy, dále je známo, že tyto dva oddíly mají nejlepší diváckou kulisu v celé české extralize, a to je zřejmě ten důvod proč jsou tyto zápasy vždy ozdobou kola či play-off.

Krátce k poslednímu derby

Utkání se od začátku vyvíjelo jednoznačně ve prospěch Jihočechů, ovšem od stavu 16:16 se hra vyrovnala a domácí začali být Jihočeskému celku vyrovnaným soupeřem. Dějství první a druhé se opakovalo téměř totožně v setu, třetím a čtvrtém, musela tedy rozhodnout zkrácená hra. Karty byly rozdány příznivěji pro Jihostroj, ovšem 3 zkažená podání v počátku setu veškeré výhody smazala a ve zbylém čase se projevila euforie domácích, hnaných diváky, kteří svému publiku nadělili předčasný dárek k vánocům a to vítězství nad klubem z největších, Jihostrojem České Budějovice.

Co na to aktéři?

Jan Svoboda: Příbram si dnes zasloužila vyhrát, ukázala nám co je to radost ze hry, euforie a srdíčko, věřím, že to v příštích zápasech uvidí i naši diváci.

Michal Sládeček: Jsem v Příbrami zatím velice spokojený a zápas proti Budějovicím jsem si nadmíru užíval.

Luďek Švejcar: První set jsem byl trochu nervózní, ale v průběhu druhého to ze mne spadlo a před takovouto kulisou jsem si to opravdu užil.

Petr Brom: Nejlepší výkon ze všech dosavadních ligových zápasů, Sládeček svým příchodem pomohl, Švejcar příjemně překvapil a předvedl se při jeho extraligové premiéře.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!