volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 10. 5. 2014

Pětice mistrů bojuje o místo v reprezentaci

Po zisku mistrovského titulu se pokřik „Jihostroj!“ nesl budějckými ulicemi dost dlouho, aby jihočeská metropole věděla, kdo je novým vládcem volejbalové extraligy. Pro pětici hráčů, kteří byli koučem Zdeňkem Šmejkalem nominováni do národního týmu, ale veselice dlouho netrvala.

Krátce nato se totiž museli hlásit v Jablonci nad Nisou na soustředění širšího reprezentačního kádru. Přesto si však nemohli stěžovat. „Oslavy byly dobré. Někdo je měl delší, někdo kratší, ale celkově byly hodně vydatné,“ zhodnotil Radek Mach. Daleko stručnější a jasnější byl univerzál Michal Kriško. „Moje peněženka plakala!“

Kromě již zmíněné dvojice trénují na severu Čech také nahrávač Filip Habr a smečaři Jan Kuliha s Petrem Michálkem. Návrat k fyzickému zatížení ale nikomu problém nedělal. „Právě proto, že jsme skončili teprve nedávno, tak to nebylo tak náročné. Spíše nám vyhovovaly dva dny volna navíc. Ani tolik nebolelo se vrátit do tréninkového procesu,“ potvrzoval Mach.

Na mezinárodním poli se ale musí čeští volejbalisté přizpůsobovat odlišnostem od ligových tréninků. „Hlavně si musíme zvykat na nové balony a nahrávače. To je asi ten největší zádrhel. Jinak je všechno v pohodě,“ nepřikládal Kriško změnám velkou váhu. Jak dlouho ale bude adaptace trvat, ukážou především tři přátelská utkání s Běloruskem.

Hned první vzájemný zápas nabídl velké drama. Domácí hráči mohou litovat především skvěle rozehraného úvodního setu, který fatálně nezvládli v koncovce. Utkání nakonec prohráli v tie-breaku, ale na nějaké závěry je zatím čas. S tím souhlasil i Radek Mach. „Máme poskládaný nový mladý tým a v těch zápasech uvidíme, co v nás je.“

Ale moc času na to, aby hráči přesvědčili reprezentačního kouče, rozhodně není. Všichni musí vyvinout maximální úsilí k zajištění pevné pozice v tom nejužším kádru českého výběru. „Uvidí se až po kvalifikaci na mistrovství Evropy. Záleží, jak to odtrénujeme, jak se sehrajeme s novými hráči. Já doufám, a Radek je na tom určitě stejně, že se do finálního kádru na Světovou ligu dostanu,“ konstatoval situaci Michal Kriško.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!