volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 14. 5. 2014

V Budějovicích jsem strávil šest krásných let, říká končící Michal Sukuba

Změna je život. To si po šesti letech řekl blokař Michal Sukuba a jako již čtyřnásobný český mistr ukončil své angažmá v Českých Budějovicích. Rodák z Olomouce si cení nabídky na prodloužení své smlouvy, ale jak sám říká, svou kariéru by rád ukončil na hřišti. O tom, zda ho i nadále budou fanoušci Jihostroje vídat na českých palubovkách, rozhodnou následující dny.

Michale, když řeknu VK Jihostroj České Budějovice, co mi o klubu řeknete v jedné větě?

Že je to momentálně nejúspěšnější klub v České republice. (úsměv)

Jaká pro vás byla uplynulá sezóna? 

Byla trochu specifická v tom, že jsme po dlouhé době nebyli favoriti. Nikdo nás nepasoval na jasného mistra jako v předchozích letech. O to je náš úspěch cennější, všechny jsme tím překvapili a zase se nám podařilo vrátit titul na jih Čech.

S českobudějovickým týmem jste získal čtyři tituly. Který byl pro vás nejtěžší?

Ani možná ne nejtěžší, ale ten poslední byl rozhodně nejhezčí. Všechny tituly jsou těžké, každý se na vás chce vytáhnout a dokázat, že na špičku patří právě oni. My museli dokazovat opak.

Byl ten tým v uplynulé sezóně nejsilnější, který jste tu zažil?

To si nemyslím, přeci jen jsme se na to vítězství trochu více nadřeli než před dvěma lety, kdy jsme za celé play-off prohráli pouhé dva sety. Tahle sezóna byla více vydřená, bojovnější, jako tým jsme byli semknutější. Mančaft před dvěma lety byl asi papírově silnější a na hřišti to také tak vypadalo.

Na co vy osobně budete nejvíce vzpomínat?

Za šest let jsem tady zažil spoustu chvil, vyhráli jsme hodně medailí, každá sezóna byla něčím výjimečná. Jeden rok jsme dokonce vyhráli v České republice úplně všechno. V každém ročníku by se určitě našlo něco, co by šlo vypíchnout, ale nejde asi říct jenom jednu věc, protože těch momentů bylo tolik, že bych nerad na něco zapomněl.

Proč to rozhodnutí nepřistoupit na novou smlouvu. Vás nelákalo pokračovat v kádru a znovu hrát Ligu mistrů?

Já jsem dostal smlouvu 1+1 (rok s následnou opcí, pozn. autora) za nějakých finančních podmínek. Rozhodl jsem se, i kvůli tomu, abych mohl ukončit svou kariéru na hřišti a ne ve čtverečku, že zvážím jiné nabídky. Na základě toho jsem smlouvu nepřijal, ačkoliv jsem byl rád, že jsem si ji zasloužil a teď vybírám z dalších možností. Ale nelituji toho! V Budějovicích jsem strávil šest krásných let, klubu jsem něco odevzdal a snad s tím byli spokojeni i ve vedení, což asi byli, jinak by mi novou smlouvu nenabídli. Pro klub to nebylo nic neočekávatelného a po vzájemné domluvě jsem ukončil své angažmá v jižních Čechách.

Ona Liga mistrů má vůbec pro volejbalistu speciální kouzlo. Co ve vás zanechala?

Na Ligu mistrů vzpomínám rád, byly to úžasné zájezdy, i když jsme pár let nebyli cvičení, jelikož jsme byli nováčci. Ten kádr zezačátku nebyl silný a stabilní, abychom mohli konkurovat, ale postupem let se to zlepšovalo. Strašně rádi budeme asi všichni vzpomínat na památný zápas v Cuneu, kde jsme vůbec poprvé v Lize mistrů vyhráli. Na to se vše nabalovalo, až se nám povedlo postoupit ze skupiny do Poháru CEV. Jsou to hezké vzpomínky, ale teď se musí snažit holt jiní, aby na úspěchy navázali a posunuli český volejbal zase o kus dál. (smích)

V Budějovicích jsou obecně skvělí fanoušci, často jezdí i na daleké výjezdy. Jak vám jejich podpora bude chybět?

Budějovice jsou specifické město díky podpoře svých fanoušků. Opravdu nás jak v lize, tak v play-off podporovali i na venkovních zápasech a já si to teď třeba užiji na protější straně. (smích) Rád si s nimi kdekoliv popovídám, ale jak říkám, podle mě nadešel čas po šesti letech změnit působiště. Volejbal je sport, ke kterému změny v kádrech prostě patří. Tak by se to mělo i brát.

Kam teď povedou vaše další kroky?

Zatím se stále řeší věci spojené s mou budoucností. Uvidíme. V brzké době by se mohlo vyřešit, kam mě vítr zavane. Mám více variant. Jednou z nich je další působení v České republice, nebudu říkat, že ne. (úsměv)

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále