volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 27. 5. 2014

Jihostrojáci sehráli klíčovou roli v postupu na ME

Na konci uplynulého týdne proběhla ve španělském Pintu druhá část kvalifikační skupiny D o účast na mistrovství Evropy 2015, které se v říjnu následujícího roku bude konat na italských a bulharských palubovkách. Čeští reprezentanti odlétali na jih Evropy velmi dobře naladěni, protože z domácích utkání si odnesli plný bodový zisk a měli skvěle nakročeno na finálový turnaj. Své výsledky ale museli potvrdit před horkokrevným španělským publikem.

Jenže komplikace přišla hned v úvodním duelu. Na startu druhého turnaje přišel soupeř, který dokázal jako jediný sebrat Čechům set na domácí palubovce. Ukrajina předvedla poctivý výkon a národní tým se musel o výhru hodně rvát. V tie-breaku však nakonec byli úspěšnější hráči ukrajinské reprezentace a zvítězili poměrem 3:2. Nepříjemné prohře nezabránil ani českobudějovický Michal Kriško, který si udržel svou formu z Jablonce nad Nisou a společně s Kamilem Baránkem patřil bodově k nejlepším hráčům svého týmu.

Takřka povinností se jevila výhra nad nejslabším týmem kvalifikační skupiny. Norové, ač se prezentovali sympatickými výkony, nedokázali uhrát ani jediné utkání a český tým musel vybojovat vítězství. Po dramatické koncovce prvního setu, která skončila 26:24 ve prospěch svěřenců Zdeňka Šmejkala, seveřané z tempa utkání naprosto vypadli, přestože ještě trochu brnkali na nervy ve třetím dějství. Mladá česká sestava ale vše ustála a zaslouženě vyhrála 3:0. I v tomto duelu se prosadili hráči Jihostroje. Nejlepším hráčem na příjmu byl Petr Michálek a třemi bloky se zaskvěl i nahrávač Filip Habr.

Jasné výhry domácího výběru znamenaly, že souboj o přímý postup na mistrovství Evropy přijde v posledním zápase kvalifikační skupiny. Španělsko do utkání nastupovalo se skvělým publikem v zádech a tým České republiky měl před sebou těžký oříšek. Ale stejně jako na domácí palubovce přejel svého soupeře hned v úvodní sadě a dostal se do potřebné pohody. Z té těžil ve vyrovnaném závěru druhého setu a nejtěsnějším možným výsledkem 25:23 mířil za postupem. Španělé ale nechtěli domácí fanoušky zklamat, přepnuli na vyšší úroveň a takřka stejným výsledkem jako Češi v první sadě snížili na 1:2. Napínavý souboj mezi oběma výběry nakonec skončil už v následujícím setu. Národní celek urval opět těsně čtvrtý part zápasu a zaslouženě se mohl radovat z jisté účasti na mistrovství Evropy. Naopak Španělé musí do baráže.

Říká se, že výsledek je výkonem celého kolektivu, avšak zmíněn v tomto směru přece jen musí být univerzál Michal Kriško. Jeho excelentní výkon v duelu zásadně pomohl českému výběru k přímému postupu. Pětadvacetiletý ranař byl nejlepší nejen v útoku, kde nasbíral 33 bodů, ale na kontě měl také 3 esa a 4 vítězné bloky. Ne vždy je správné vyzdvihovat jednoho hráče, ale zde si to Kriško absolutně zaslouží. Krom zmíněných Habra, Michálka a Kriška zasáhl do kvalifikačních bojů také čtvrtý českobudějovický hráč Radek Mach. I on má nezpochybnitelné zásluhy na úspěchu týmu kouče Zdeňka Šmejkala. Oslavy ale nemohou být moc dlouhé, na dveře už klepe Světová liga. A čeští reprezentanti se představí už na konci příštího týdne v Budvar Aréně proti Jižní Koreji.


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále