volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 26. 8. 2014

Trénovat s muži je pro nás velká výzva, shodují se Tibitanzl a Kraffer

Do Brna a Nitry se v současné době sjíždějí ta nejlepší evropská družstva mezi volejbalovými juniory. Český národní tým už se v brněnské hale Vodova připravuje dlouhou dobu a pomalu vyhlíží páteční start mistrovství Evropy proti Rumunsku. Ve finální sestavě navíc figurují i dva junioři Jihostroje – Martin Tibitanzl a Jiří Kraffer. Oba dva se na nadcházející šampionát těší a věří, že svým spoluhráčům pomohou k dobrému výsledku.

Pro vás reprezentanty musí být tahle sezóna už pořádně dlouhá. Jak ji vůbec hodnotíte na klubovém poli?
Martin Tibitanzl: Ano, sezóna se nám opravdu proti minulým rokům protáhla. Příprava ale probíhá ve zcela odlišném prostředí, než ve kterém trénujeme přes rok, takže to není tak monotónní, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Jiří Kraffer: Martin má pravdu. Myslím, že můžu mluvit i za něj, když řeknu, že lze jako úspěch brát bronzovou medaili z extraligy kadetů.
Martin Tibitanzl: Celkově tu sezónu ale můžeme zhodnotit až po mistrovství Evropy, kterému jsme téměř vše podřídili. (usmívá se)

A s osobními výkony jste spokojeni?
JK: Dá se říct. Samozřejmě je zde stále prostor pro zlepšování, ale podle mě jsme na šampionát dobře připraveni.
MT: Já doufám, že budeme naší reprezentaci přínosem.

Už delší dobu se s ní připravujete. Jaká v týmu panuje atmosféra?
MT: Za dobu, co tu spolu žijeme, jsme si vytvořili výbornou partu, bez které by to rozhodně nefungovalo tak, jak funguje.
JK: Jasně, že občas dojde k různým výměnám názorů, ale jsou vždy zdravé a není to nic, co by nás mohlo rozhodit. (usmívá se)

V přípravě jste odehráli prestižní Memoriál Česnokova v Rusku. Zde jste podlehli pouze domácím volejbalistům, jinak jste přehráli silnou Čínu a Polsko. Byl to pro vás hodně povzbudivý výsledek před šampionátem?
JK: Rozhodně! Na tomto turnaji jsme změřili síly s naprostou světovou špičkou a z tohoto klání jsme nevyšli vůbec špatně, což může být příslibem i do nadcházejícího mistrovství Evropy.
MT: Tím, že se nám podařilo přehrát i polský výběr, který máme nyní ve skupině na mistrovství a je považován za jednoho z favoritů turnaje, jsme si zase o něco zvýšili sebevědomí.

Právě Rusko je jediný soupeř, který vás zatím v přípravě porazil. V čem jeho hráči vynikají?
MT: Oni hlavně dominují svými somatickými předpoklady, málokterý z hráčů projde pod futry dveří. (směje se)
JK: I přesto jsme ale byli schopni s nimi hrát vyrovnaný volejbal.

V brněnské skupině mistrovství Evropy vás postupně čekají Rumuni, Slovinci, Belgičani, Turci a Poláci. Co od jednotlivých protivníků můžete čekat?
MT: Na mistrovství Evropy už nemůžeme očekávat žádného lehkého soupeře. Každý z těch týmů, které tady jsou, už svou účastí na finálovém turnaji prokázal svou kvalitu. Nemůžeme vůbec nikoho podcenit, to by se nám mohlo vymstít.

Který výběr by měl být ve skupině papírově nejsilnější?
JK: Jak již říkal Martin, papírově nejsilnější by měli být Poláci. Uvidíme však, s jakou formou přijedou na turnaj i ostatní týmy.

Už se na jednotlivé soupeře připravujete?
MT: Na každého se připravujeme vždy den před utkáním pomocí videa a statistik, které nám výborně obstarává Petr Sezemský. Výjimkou je první zápas s Rumuny, na který se chystáme už teď.

Kde je ta hranice, u které si řeknete, že jste byli na šampionátu úspěšní?
JK: Společný cíl, který jsme si v týmu stanovili, je osmé místo. Počkejme ale, jak se bude turnaj vyvíjet. Chceme se rozhodně umístit co nejvýše to půjde.  

Jaký je ale váš vytoužený cíl?
MT: Medaile by byla samozřejmě krásná, ale nemá cenu zatím předbíhat. Čekají nás nejprve důležité zápasy v základní skupině, které musíme naplno zvládnout.
JK: Snad dokážeme prodat na palubovce všechno, co jsme natrénovali.

Po návratu do Českých Budějovic na vás bude čekat tréninkový dril mezi muži. Těšíte se na tuto zkušenost?
MT: Je to pro nás oba nová a velká výzva. Budeme se jí snažit naplno chopit!

Už s vámi mluvil kouč Svoboda o tom, jestli a jak s vámi počítá? Zdá se totiž, že kádr se moc měnit nebude, což by pro vás mohla být příležitost naplno se stát členy A-týmu.
MT: Já bych měl v nadcházející sezóně hájit post třetího blokaře A-týmu, což je pro mě velká šance sbírat extraligové zkušenosti.
JK: Mě čeká plnohodnotný ročník v týmu EGE, kde budeme bojovat o nejlepší výsledek v první lize. S muži v Jihostroji budu zatím pouze trénovat. I za to jsem ale moc rád.

Foto: Martina Matoušková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze