volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 5. 10. 2012

Přípravný duel s Brnem vyhrál budějovický Jihostroj 3:2

Na další přípravné utkání před startem Uniqa extraligy mužů vyrazili volejbalisté Brna do Českých Budějovic. V hale Na Sádkách, kde je domácí hřiště prvoligového EGE, sehráli pět setů s mistrovským Jihostrojem. Dva z nich vyhráli.

Duel soudcoval bývalý kapitán Jihostroje a reprezentace, nyní asistent trenéra Stanislav Pochop. „U nás v hale jsou nějaké volby nebo co, tak jsme museli sem do menší. Ale vůbec nám to nevadí,“ vysvětloval kapitán Budějc Michal Sukuba.

Ten se na hřišti neobjevil, stejně jako nová posila obhájců zlata Peter Pláteník, univerzál Jakub Novotný, smečaři Andy Rojas s Petrem Michálkem a nahrávač Petr Zapletal. Trenér hostujícího týmu Volejbal Brno Miroslav Malán vystřídal během utkání všechny své hráče.

Mistři prohráli úvodní set, další tři ale byly v jejich režii. Poslední pátý set přátelského utkání patřil opět Brnu. „O výsledek nám nešlo, nepřikládáme mu váhu. Sleduju hlavně naši hru. A teď jsme hráli bez libera, museli jsme sáhnout do juniorů pro šestnáctiletého kluka. Měli jsme problém na příjmu, ale to nemění nic na tom, že pro nás byl zápas prospěšný,“ sdělil po přípravě s Českými Budějovicemi trenér Miroslav Malán.

„Zápas mohu hodnotit jen kladně, tři sety byly z naší stránky poměrně dobré. Nebyl to tak špatný sport, jen ta přihrávka nám dělala problémy,“ dodal kouč brněnských volejbalistů. Dnes (v pátek) vyrazí s týmem do Prahy, poslední přípravný duel sehrají doma se Zlínem.

Oproti Jihostroji, který odehrál teprve osmý zápas v přípravě, mají za sebou Brněnští větší porci utkání. „Odehráli jsme toho dost. Na turnaji v Polsku jsme byli třetí, ve Šlapanicích jsme vyhráli, porazili jsme i Ostravu, Havířov, Prahu a Staré Město,“ informuje Miroslav Malán. Porážky utržili jeho svěřenci dvě, s Příbramí a Benátkami.

Extraliga odstartuje prvními zápasy 20. října, Malánův celek rozehraje premiéru o dva dny později před televizními kamerami doma s nováčkem ze Starého Města. Doma odehraje i druhé utkání, v sobotu 27. října hostí Benátky nad Jizerou. „Doufám, že jsme se připravili dobře,“ podotýká trenér brněnského týmu, který letos vyhlásil útok na semifinále v extralize.

I bývalý reprezentační kouč, zkušený stratég ve službách Jihostroje, si utkání pochvaloval. „Jsem rád, že jsme zápas sehráli, u nás ale také není důležitý výsledek. Chtěl jsem vidět v akci mladou sestavu, kterou jsem postavil,“ vysvětloval Jan Svoboda, který nechal odpočívat všechny zkušené opory.

„Vyzkoušel jsem nahrávače Habra v celém utkání a zapojil jsem i smečaře Filu. Z toho mám radost. U Fily šlo o první zápas a vím, že to není ještě stoprocentní výkon. Ale hra už je dobrá a pomalu bych s ním mohl začít počítat,“ těší trenéra českobudějovického Jihostroje.

Příliš se mu ale nelíbila obranná souhra. „V těchto zápasech nám jde o vypilování jednotlivých činností, jako je práce krajních blokařů, hra v poli a další. A tenhle zápas nám ukázal, co nám jde a co ne. Nedaří se nám v obraně,“ říká Svoboda. „Sestava, kterou jsem postavil, má výhodu, že je ofenzivní - v útoku i na podání. Ale má své mínusy, což je mezihra a obrana v poli,“ dodává.

Utkání se hrálo s trochu odlišnými míči značky Molten. Z toho důvodu, že už dva dny po prvním extraligovém zápase vyrazí nejlepší volejbalový tým desetiletí k letošní premiéře v Lize mistrů do Berlína. „Už čtrnáct dní s nimi trénujeme, chvíli před prvním zápasem v Benátkách se vrátíme zase ke Gale,“ tvrdí blokař Michal Sukuba.

„Je pro nás jednodušší si zvyknout na míče značky Gala než na Molteny, se kterými hrajeme Ligu mistrů,“ vysvětluje kapitán Jihostroje. „Nám to nijak nevadilo. I když podle kluků se s těmihle míči hůř přihrává, já jsem zvlášť velkou změnu nepocítil,“ neměl problém se změnou míčů nahrávač Brna Ondřej Fučík.

VK Jihostroj České Budějovice - Volejbal Brno 3:2 (-22, 19, 20, 17, -25)

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!