volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 12. 5. 2018

René Dvořák o sezoně: Hráli bychom Ligu mistrů lépe než Finové, říká

ROZHOVOR - Volejbalisté Jihostroje skončili v extralize na čtvrtém místě. Sezonu vedení klubu hodnotí jako neúspěšnou. Tým vypadl v semifinále Českého poháru, nedostal se do hlavní soutěže Ligy mistrů, vypadl v následném kole Poháru CEV.

Spokojený s výsledky této sezony nemůže být ani trenér René Dvořák. Potěšilo ho pouze vítězství v základní části soutěže.

Vraťme se na začátek sezony, přivedl jste si zahraniční posily. Slováky Ondroviče a Palguta a Poláka Halabu. Jak právě tito hráči splnili vaše očekávání? Ondrovič?
Ondrovič potvrdil, co jsem od něj očekával. Vyztužil obranu na bloku. Celou dlouhodobou část jsme byli nejlépe blokujícím mužstvem v extralize. K tomu právě Peter Ondrovič přispěl velikou měrou. V závěru sezony se potýkal se zraněním. Se zánětem achilovky. To na něm zanechalo pro play off stopy. Nemohl odehrát závěr sezony naplno.

Polák Pawel Halaba?
Halaba potvrdil, že má velmi dobrý skákaný servis, kterým dělal body. Tuto pozici jsme hledali.

Volejbalistu s tvrdým smečovaným servisem?
Hledali jsme razantního smečaře, který hraje pipe, střelby. To je Halaba.

Ani on se ale „nedočkal“ konce sezony. Proč?
První dva měsíce měl trochu problémy s adaptací. Je to velmi mladý kluk, který byl poprvé za hranicemi. Dva nebo tři měsíce mu trvalo, než se zadaptoval. Pak odváděl, co jsme od něj očekávali. Bohužel má asi vzhledem ke svému dynamickému stylu náchylnost k úponovým zraněním.

Také měl zdravotní potíže? Ani on nebyl v pořádku?
Nechci všechny naše neúspěchy svalovat na problémy se zdravím, ale konkrétně kaňka na Halabově angažmá je, že prodělal čtyři zranění. Nemohl odpracovat celou sezonu. To se bohužel projevilo i v závěru, kdy laboroval s ramenem. Vypadá to, že se bude muset dlouhodobě léčit.

A Filip Palgut? U něj se objevil zajímavý moment. V zápase dokázal prostřídat excelentní okamžiky s podprůměrnými. Souhlasíte?
Nazval bych to nevyrovnanost výkonu během zápasu. On má, pokud je velmi dobře přihráno, velmi kvalitní hru. Ale při horší přihrávce, kdy musí balon dobíhat a spravovat ho, trochu problémy s pohybem a pak následně s přesností.

Ostatní kluby ze silné čtyřky měly na pozici nahrávače jasnou jedničku. V Jihostroji často dohrával na této pozici Filip Kupilík. Nic proti němu, odehrál skvělé duely, ale nepostrádal Jihostroj velikou nahrávačskou hvězdu?
To je přesně rozdíl mezi námi a dalšími týmy. My měli jasnou jedničku, měl jí být Palgut. Bohužel vinou nevyrovnaných výkonů v zápasech, kdy dokázal udělat chyby, a nebyl schopný se z toho dostat, jsme museli používat střídání. Zaplaťpánbůh za to, že se povedl tah s Kupilíkem. Ten, ač velmi mladý volejbalista, funkci druhého nahrávače zvládl, výrazně nám v mnoha zápasech pomohl.

Berete ukončenou sezonu 2017/2018 jako neúspěšnou?
Samozřejmě. Nemůžeme ji hodnotit sezonu jako úspěšnou. Podle medailí a titulů byla špatná. Na druhou stranu si myslím, že v dlouhodobé části jsme podávali konstantní výkony. V každém zápase. V žádném jsme nevyhořeli.

Ale v těch důležitých okamžicích sezony jste nenašli, klid, rozvahu. Proč?
V důležitých momentech. V závěrech pětisetových bitev, kterých jsme rozehráli s největšími třemi konkurenty poměrně hodně, jsme neuspěli. Nedokázali jsme je dovést do vítězného konce.

Jaký je důvod?
Já vidím rozdíl v tom, že mezi námi a ostatními, je rozdíl ve věku. A tedy také v počtu odehraných zápasů.

Opravdu? Kryštof (35 let), Mach (33), Michálek (28), Fila (32), Křesťan (30), to jsou přece dávno ostřílení borci...
Je to tak. Máme na hřišti tři zkušené hráče, ale Karlovy Vary, Kladno a Liberec jich mají zkušených šest. To je věc, která se ale změní. Předpokládám, že mladí hráči se budou neustále zlepšovat.

Ondrovič startoval v létě na ME stejně jako Michálek, Kryštof a Mach. Všichni tam podávali výborné výkony. Tři hráči Jihostroje dokonce patřili mezi nejlepší na turnaji vůbec. Ale navázat na to nedokázali. Třeba Michálek prožil určitě lepší sezony, než byla tato. Nenašel tu nejlepší sportovní formu?
Michálek to asi ví sám. Tato sezona se mu dvakrát nevydařila. Opravdu hrál v závěru loňské sezony ve velikém stylu. Pravděpodobně se na něm podepsalo pět sezon, kdy neměl vůbec žádný odpočinek. Ani v létě. To se na něm projevilo.

Podobné to je u libera Martina Kryštofa?
Kryštof měl po Vánocích zdravotní problém, který ho do konce sezony v zápasech lehce limitoval.

Michálek a Kryštof byli loni na přihrávce jasně nejlepší dvojicí. Ne podle statistik, ale podle jejich aktuální výkonnosti, podle respektu, který si vybudovali u soupeřů. Letos to neplatilo. Souvisí to i s jejich letním vytížením?
Přihrávka dobrá nebyla, svým způsobem to s létem asi souvisí. Nejhorší na přihrávce v extralize, jak jsem se dočetl, to jsme ale nebyli. To je trochu jinak. 

Jak?
Máme přísnějšího statistika. Právě on posílá údaje do souhrnu a každý statistik to bere trochu jinak. To není konstantní údaj. Nebyli jsme určitě nejhorší na přihrávce, ale za prvními třemi jsme asi zaostávali.

Nepodepsala se na psychice hráčů nešťastná prohra s finskou Sastamalou v kvalifikaci prestižní Ligy mistrů?
Nemyslím si to. Zklamání, že nebudeme hrát Ligu mistrů, tam bylo, prohráli jsme si ji ve zlatém setu. Ale sezona teprve začínala.

O zkušenostech Finů jsme psali, zúročili je i v prestižní evropské klubové soutěži?
Vůbec ne. Nás porazilo velmi zkušené finské družstvo, které ale nad námi mělo jen lehce navrch. V Lize mistrů se Finům vůbec nedařilo.

Proč tedy Jihostroj s nimi vypadl?
Rozhodla psychika. Ta je ve sportu nejdůležitější. Hlavně v krizových momentech. Toto mužstvo potřebuje hrát strašně moc těžkých a důležitých zápasů. Z nich pak budou hráči připravení. I z toho důvodu mě neúčast v Lize mistrů mrzí. Viděl jsem Sastamalu v hlavní soutěži Champions League. Troufnu si tvrdit, že my bychom byli mužstvům lepším soupeřem. Sastamala měla hodně zkušených harcovníků, kteří náročné zápasy a přelety po Evropě fyzicky nezvládli.

Čeká vás netradiční sezona...
Bude pro nás přechodová. Budeme trénovat a hrát v menší hale. Nebude to pro nás a hlavně pro hráče takový komfort, jaký máme teď. My se ale na změnu těšíme, také proto překlenovací období jako klub určitě úspěšně přežijeme.

S vámi budou překlenovací období prožívat i diváci....
To si samozřejmě uvědomujeme. Těšíme se do nové haly, bude podstatně komfortnější nejen pro nás, ale i pro fanoušky. Hala bude opravdu na vysoké úrovni.



Autor: Kamil Jáša 

Zdroj: Deník.cz


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále