volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 12. 2. 2019

Křesťan: Musíme makat, nic víc!

Co zapříčinilo prohry v posledních týdnech? Ovlivnily atmosféru v týmu? Jak probíhají přípravy na Final Four Českého poháru a kdo je revizorem na výjezdech? To vše se dozvíte v rozhovoru s univerzálem Filipem Křesťanem.

Do konce základní části už zbývají jen 3 zápasy a vy stále držíte první příčku v tabulce. Je pro vás hodně důležité vyhrát základní část?

Neřekl bych úplně, že je to nějak extrémně důležité, protože vždy rozhodne až play off. Samozřejmě, pokud vyhrajete základní část, jdete dál s určitou psychickou výhodou a výhodou prvních domácích utkání.  Zároveň si myslím, že to vytváří na družstvo určitý tlak. Lidi to většinou vnímají tak, že kdo vyhraje základní část, měl by vyhrát i play off, ale ze zkušenosti vím, že to tak často nebývá. Loni jsme taky skončili na prvním místě po první části, a jak to nakonec dopadlo. Škoda, že to není jako v hokeji, že bychom vyhráli prezidentský pohár a měli aspoň něco.

V novém roce jste přerušili vítěznou sérii, kdy jste dvakrát klopýtli s týmy ze spodní části tabulky. Projevila se vánoční herní pauza? Nebo časujete formu až na play off?

Nemyslím si, že to způsobila vánoční přestávka. Když vedete tabulku, ostatní týmy jdou v zápasech proti vám do všeho naplno, riskují a pokud jim to vychází, hraje se proti nim velmi špatně. To byl případ zápasu s Ostravou. Za Zlín si můžeme trochu sami. Každopádně nám to ukázalo nedostatky, které musíme do play off ještě vyladit. Taky se ukázalo, že bychom měli makat za každého stavu, protože to dělá ty nejlepší týmy.

Promítly se prohrané zápasy i nějak do atmosféry v týmu nebo v šatně?

Ne, rozhodně ne. Samozřejmě jsme si k tomu museli všichni společně něco říct a rozklíčovat si chyby, což se podle mě povedlo. Musíme makat dál, nic víc.

Kromě extraligových zápasů vás tenhle víkend ještě čeká Final Four Českého poháru v Kutné Hoře. Jak ty vnímáš tyhle zápasy? Jsou pro tebe stejně prestižní jako ty extraligové? Je cílem turnaj vyhrát? 

Zažil jsem, že v některých předchozích klubech, kde jsem hrál, se tomu nepřikládala moc velká váha. Pro mě je to v dnešní době na stejné úrovni jako zápasy play off.  A je to před nimi i skvělá prověrka. Určitě pohár vyhrát chceme, děláme pro to maximum a veškeré síly teď směřujeme k tomu, abychom byli na Final Four připraveni.

Nahrávačskou jedničkou pro letošní sezonu je Španěl Miguel De Amo. Jak funguje vaše souhra na hřišti?

Podle mě je souhra podstatně lepší než minulý rok. Miguel má ohromné zkušenosti ze zahraničních angažmá, což je na jeho hře hodně znát a umí si nás výborně dirigovat. My dva osobně jsme se sehráli rychle, sedli jsme si hned na začátku. Miguel preferuje rychlou hru, která mně maximálně vyhovuje.  Já jsem v tomto směru naprosto spokojený a myslím si, že jeho příchod pro náš tým byl velkým přínosem.

Za Jihostroj nastupuješ už druhou sezonu. Jak se ti líbí na jihu Čech? A jak tady trávíš volný čas?

Co se týče města a prostředí, tak to se mi líbí moc. Vždycky jsem jako malý kluk v Příbrami toužil tady hrát. Jihostroj má několik titulů a každý hráč chce vyhrávat, s tím jsem sem přicházel. Jsem tu spokojený.
Ve volném čase se snažím hlavně regenerovat. Mám od přítelkyně i skvělý servis, když přijdu domů po tréninku, mám vždycky připravené jídlo. Pak vyrážíme na nákupy, do kina, včera jsme byli na Hluboké.

Hodně horkým tématem dnešních dní je bourání Sportovní haly. Jsi pro nebo proti?

Není to asi úplně otázka pro mě, nestrávil jsem tady řadu let. Ale vždycky jsem byl zastáncem novějších věcí. Myslím si, že jeden z nejúspěšnějších klubů v republice by si zasloužil větší a modernější halu. A kdyby tady bylo velké komplexní centrum pro všechny sporty, bylo by to super.

Fanoušky vždycky hodně zajímá co se děje v zákulisí. Jaká je třeba atmosféra v autobuse při cestě na venkovní zápas? Máte nějaké speciální rituály?

Většinou to funguje tak, že se pouští nějaký film. Někdo kouká, někdo poslouchá hudbu. Snažíme se spíš odpočívat, protože když je dlouhá cesta a pak hned musíte hrát, je to náročné. Ale speciální rituál mě nenapadá. Možná to, že Španěl Miguel je pravidelně revizor a vybírá jízdné za každou cestu.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále