volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 20. 2. 2019

Mach: Cesta byla perfektní, řidič s námi projel dokola snad všechny kruháče

Jako kapitán má právě on právo jako první pozvednout pohár nad hlavu. A to si také náležitě užil. Pak už s pozlacenou trofejí 34letý blokař Radek Mach utíkal do klubka spoluhráčů. A radost byla veliká. Aby také ne, volejbalisté českobudějovického Jihostroje se stali v pondělí večer pohárovými mistry po dlouhých osmi letech.

V neděli nejprve českobudějovičtí volejbalisté přehráli ve velice napínavém semifinále turnaje Final Four v Kutné Hoře Liberec 3:2 (17, 22, -21, -27, 12) a v boji o titul pak v den na to Kladno 3:0 (20, 22, 16).

V Jihostroji hrajete už šestnáct let a teď jste získal svůj už třetí titul v Českém poháru. Jaký je pro vás nejcennější?
Ten současný. Je vidět, že týmy přidávají Českému poháru víc a víc na prestiži, a to mi v minulosti tak nepřišlo. Teď do Kutné Hory přijely opravdu čtyři nejlepší týmy republiky a chtěli se o titul porvat. My jsme dokázali dvakrát vyhrát, proto to má pro mě největší cenu.

Nedělní semifinálový duel s Libercem byl dramatický. Vaši výhru 3:2 v tie-breaku musel potvrdit až videorozhodčí. Jak jste to vnímali?
Zažil jsem zápasy, kdy nám challenge vůbec nepomohly, ale teď nám s Libercem naopak vyšla hodně vstříc a my jsme se o to mohli opřít. Nikdo není neomylný, ani sudí a když my máme jiný názor na jeho rozhodnutí, tak je challenge super věc na přezkoumání. Pak už musíte jen čekat, jestli se vám vaše mínění potvrdí, nebo ne.

Daly by se oba pohárové duely přirovnat k vaší dominanci v extralize v minulém roce?
Určitě. Zase jsme se dostali na tu správnou vlnu, díky které jsme zvládali zápasy před Vánocemi. Pohár je specifický v tom, že hrajete ve dvou dnech dva zápasy a jsem rád, že jsme se právě na tohle dokázali koncentrovat a nepodcenili jsme přípravu.

Nikdo by se ale nemohl vůbec divit, kdyby vás Liberec v semifinále vyřadil. Byl to snad nejvyrovnanější zápas celé sezony.
To jen dokazuje, že se potkal první tým s druhým z extraligové tabulky. Výborně jsme odehráli první dva sety, pak jsme trochu odešli. Jsem moc rád za to, že jsme zvládli tie-break. Oni určitě také chtěli být ve finále, ale my o malinko víc. 

Finále s Kladnem už bylo pro vás jednoduší?
Na ně jsme se dobře takticky připravili a tím pádem bylo pro nás jednodušší rozklíčovat jejich útoky. Navíc se nám ve finále dařilo na servisu a z toho pramení, že jsme byli dobří i v obraně. 

Jak jste si užili cestu z Kutné Hory domů?
Cesta do Budějovic byla perfektní, náš řidič s námi projel dokola snad všechny kruháče zhruba tak třikrát (směje se). Společně jsme si zazpívali oblíbené songy, na které jsme se už dlouho těšili. Ty se totiž vytahují jen když něco vyhrajeme. A oslavy jsme zakončili u Samsonovy kašny. 

V televizi bylo na celém týmu vidět, že z vítězství v Českém poháru máte hodně velkou radost.
Po Vánocích se tu v souvislosti s námi mluvilo o krizi nebo nepohodě v týmu, a tak jsme si řekli, že jediný způsob, jak všem zavřít pusu, je vyhrát pohár. Na to jsme se soustředili.

Zdroj: Sport.idnes.cz, Autor: Petr Lundák, Mafra. Foto: Roman Mareš

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze