volejbalový klub jihostroj české budějovice
Videoohlasy 29. 3. 2021

VIDEO: Postup byl nejlepší dárek k narozeninám, usmívá se Ondrovič

Jihostroj ovládl semifinálovou sérii nečekaně rychle už ve třech zápasech. Ve čtvrtfinále a semifinále play-off tak neprohrál jediný zápas a celkově ztratil pouhé tři sety. Velký podíl na nedělní výhře měl blokař Peter Ondrovič, který si tak nadělil ke svým 26. narozeninám výjimečný dárek.

„Lepší dárek jsem si nemohl přát,“ rozplýval se po zápase blokař Jihostroje. Podle Ondroviče bylo klíčovým prvkem semifinálové série podání. „Myslím, že servis často rozhodoval. Kdo ho měl kvalitnější, odtahoval soupeře od sítě,“ zamýšlel se slovenský volejbalista. Přestože jeho tým výsledkově přejel ten liberecký, pochválil hru soupeře. „Liberec neměl co ztratit, pro ně to bylo buď a nebo. Vsadili všechno na jednu kartu a vycházelo jim to. To my jsme se trápili, ale naštěstí jsme pak zase začali šlapat,“ říká Peter Ondrovič.

S jeho slovy souhlasil trenér René Dvořák. „Liberec hrál uvolněně a bylo to vidět na jeho servisu. Bušil do něj a vycházelo mu to. My jsme byli v určitých momentech zakřiknutí, nepřihrávali jsme úplně tak, jak bychom si představovali,“ hodnotí. Jihostroji se opět povedlo eliminovat elitního univerzála Liberce Michala Kriška, za kterého zdatně zaskočil Jan Štork. „Pro nás blokaře je to samozřejmě změna, když najednou bráníte jiné hráče. Ale měli jsme důslednou poradu a věděli jsme přesně, jak na koho hrát,“ vypráví Peter Ondrovič.

Kouč Dvořák tentokrát nasadil od začátku zápasu na post univerzála zkušeného Filipa Rejlka, který odehrál fantasticky předchozí duel v Liberci. „Po výkonu, který předvedl v Liberci, by bylo kontraproduktivní, nechat ho sedět na lavičce. Zápas byl bohužel nervózní a Filip se s tím taky svezl, ale zase se do hry dostal Casey Schouten, který zápas rozhodl. Pro každý tým je ideální mít dva takhle silné univerzály,“ chválí René Dvořák své svěřence, v jejichž popisu práce je skládat balóny na polovinu soupeře.

Poprvé od návratu po zranění dostal v zápase větší příležitost Radek Mach. „Myslím, že měl úžasný comeback. My jsme se trápili a najednou přišel Machy, který nás vrátil zpátky na správnou cestu a zachránil nás,“ pochvaluje si Peter Ondrovič přínos kapitána. O jeho důležitosti mluví také trenér Jihostroje. „Přemýšlel jsem nad tím, kdy ho pustit do sestavy. Za posledních šest týdnů má Radek za sebou zhruba pět plnohodnotných tréninků. Na to, že bychom v této fázi sezony měli hrát náš nejlepší volejbal, to je málo. Machy dostal šanci a hrozně moc nám pomohl,“ říká Dvořák.

Jihostroj v celé sezoně ještě neprohrál na domácí palubovce. S úžasnou bilancí šesti výher a žádné porážky v play-off UNIQA extraligy tak postoupil do finále. „Ve výsledku je jedno, jestli sérii vyhrajeme po třech, čtyřech nebo pěti zápasech. Jsem ale rád, že jsme sérii dokončili, protože zápas byl nervózní a přesně se potvrdilo, že poslední krok je vždy strašně těžký,“ vysvětluje René Dvořák, který tvrdí, že i přes hladký výsledek nebyla semifinálová série jednoduchá.

Devět dní na přípravu a odpočinek svého mužstva před extraligovým finále ale nevnímá pozitivně. „Je dobře, že jsme ukončili sérii už po třech zápasech, nicméně není to žádná výhoda. Na rovinu říkám, že je to opět spíše nevýhoda, že budeme devět dnů zase stát a nebudeme v herním rytmu,“ upozorňuje Dvořák.

Jihostroj tak zatím může vyhlížet soupeře pro finále, který vzejde z druhé semifinálové série, v níž zatím vede Karlovarsko nad Prahou 2:1 na zápasy. „Je jedno, kdo proti nám bude stát ve finále. Asi bylo lepší jít na Prahu, protože bychom měli výhodu domácího prostředí v případném pátém zápase,“ zamýšlí se René Dvořák.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!