volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 15. 4. 2021

Psychika týmu se ohromně zvedla, říká trenér Dvořák

Jihostroj byl ve třetím finálovém zápase jeden míč od konce sezony. Karlovarsko mělo v tie-breaku za stavu 14:13 mečbol a jediný bod ho dělil od zisku titulu. „Mančaft si i v těžkých momentech věřil a dokázali jsme ještě vykřesat obrovskou jiskru naděje. Ukázali jsme charakter,“ pochvaluje si René Dvořák.

České Budějovice prošly čtvrtfinálovou i semifinálovou sérií hladce, bez ztráty jediného zápasu. Finále pro ně mohlo dopadnou přesně opačným způsobem. Karlovarsko vedlo 2:0 na zápasy a ve třetím zápase 2:0 na sety. „Na volejbale je krásné, že do posledního balonu není rozhodnuto. My jsme opravdu slezli hrobníkovi z lopaty, ale série pokračuje. V předchozích dvou zápasech jsme nepředvedli, co v nás je, teď se nám to povedlo,“ ulevilo se kouči Dvořákovi, kterému se podařilo najít optimální sestavu.

Trenér Dvořák ukázal skvělý instinkt na volbu univerzála, když vsadil na zkušeného Filipa Rejlka. Ten si v zápase kromě pěti es připsal celkem 34 bodů. „Fíla hrál výborně, prokázal svoje umění. Jeho zkušenosti jsou hrozně znát. Ví, co si počít v těžkých situacích. Ale celý mančaft hrál dobře. Prostřídalo se pět hráčů a každý k úspěchu přispěl svým dílem. Doufám, že nás neohrozí nějaká další zranění nebo jiná nepříjemnost, které nás potkávaly po celou sezonu,“ přeje si kouč Dvořák.

Pondělní zápas se ale pro Jihostroj nevyvíjel příznivě. V prvním setu sice vedl už 12:5, ale i přesto první i druhý set prohrál. „Karlovarsko mělo v určitých momentech obrovské štěstí. My jsme zablokovali spoustu balonů a jim se to dařilo neskutečným způsobem vykrýt. Míče se jim odrážely tak, jak potřebovali. I ty, které by za normálních okolností už byly na zemi. Tam se stalo to, že oni nás bodík po bodíku stahovali a v koncovce nakonec set získali,“ hodnotí trenér Jihostroje.

Za stavu 0:2 na sety bylo Karlovarsko na koni, jenže Jihostroj vstal z mrtvých. Následující dva sety v koncovkách urval na svou stranu. „Strašně moc mě těší, že jsme po dvou smolně prohraných koncovkách našli sílu vyhrát další tři a celý zápas zvrátit. Ale i první dva sety jsme hráli dobrý volejbal. Všechno je to o jednom dvou bodících, rozhodují drobné chyby, detaily. Postupně jsme dělali chyb méně, soupeř naopak více, a proto se koncovky otočily k nám. Pro diváky zajímavý zápas,“ říká René Dvořák.

Tým Jihostroje ukázal velkou vnitřní sílu. Hráči ze sebe vydali maximum. V tie-breaku museli dokonce odvracet mečbol za stavu 14:13 pro domácí, kteří už byli jediný bod od titulu. Nakonec Jihostroj senzačně zvítězil v pátém setu 20:18. Mančaft si i v těžkých momentech věřil a dokázali jsme ještě vykřesat obrovskou jiskru naděje. Chtěl bych pochválit celý tým, ukázali jsme charakter. Doufám, že nás tento zápas nakopne do pátečního utkání a dodá nám více sebedůvěry, kterou jsme trochu na začátku finále postrádali,“ přeje si hlavní trenér.

René Dvořák pilně připravuje své mužstvo na páteční duel, v němž musí Jihostroj znovu uspět, aby si vynutil pátý zápas. „Určitě to zase bude hodně o servisu. Karlovarsko z něj neustupuje, ale zdálo se mi, že v posledním zápase kazilo více, než je pro něj obvyklé. To nám trochu pomohlo. Fyzické síly ubývají s počtem setů a zápasů, ale myslím si, že máme velmi slušně natrénováno na to, abychom to zvládli fyzicky. Psychika se podle mě vyhraným zápasem ohromně zvedla,“ pochvaluje si kouč Dvořák před pátečním zápasem, který bude od 20:15 vysílat stanice ČT sport.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze