volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 5. 5. 2021

Nejtěžší pro děti bude dostat se zpět do režimu, říká Zach

Mládež začala od konce dubna konečně trénovat. Po půl roce bez organizovaných tréninků se tak mohou děti připravovat společně. Na všechno pečlivě dohlíží bývalý hráč Jihostroje a současný šéftrenér mládeže Vojtěch Zach. „Nejhorší byla pro děti absence sociálního kontaktu. Myslím, že budou mít samy zase chuť vrátit se do tréninků,“ říká.

Celou sezonu se mládežnické tréninky ani zápasy nemohly kvůli nařízení vlády realizovat. Jakým způsobem se fungovalo?
Většina kluků a holek našeho klubu opravdu trénovat nemohla, a tak jsme s trenéry hledali alternativní přístup. Klub ve spolupráci s kondičním trenérem Kubou Kalusem připravil návody na domácí cvičení a hráči A-mužstva vytvořili výuková videa se cviky, aby se děti mohly alespoň nějakým způsobem udržovat v kondici. Někteří trenéři dokonce dělali on-line cvičení přes platformu Microsoft Teams. Bohužel postupem času vůle dětí takto fungovat upadala, což je úplně normální. Děti v tom přestaly vidět smysl, chyběla jim motivace. Mám k tomu pochopení, přece jen jejich úsilí nemělo žádné vyvrcholení třeba v podobě zápasů.

Jak závažný je podle vás tento celosezonní výpadek? Nehrozí, že některé děti se po dlouhé pauze ke sportu už nevrátí, nebo podle vás budou mít naopak větší chuť se hýbat?
Přístup státu ke koronaviru poškodil hlavně právě děti. Možná to nebude vidět hned, ale časem se to projeví, a to velmi negativně. Někteří se asi opravdu již neukáží, ale věřím že poptávka po pohybu a sportu tady je a bude. Dokonce bych si tipnul, že bude za nějaký čas i větší, a to díky tomu, že fyzicky zdatní lidé se s nákazou vypořádali daleko lépe.

Bude dětem tento ztracený rok hodně chybět? Dá se obecně říci, jak dlouho by mohlo trvat než se děti, které celý rok nesportovaly, dostanou do stejného režimu jako před koronavirovou pauzou?
Já si myslím, že to rychle doženou. Děti jsou úžasné, když se mají s něčím vypořádat. Udělají to sice po svém, ale přizpůsobí se. Nejtěžší bude děti dostat právě do toho „předcovidového“ režimu: škola, trénink, učení, zápas a tak dále. Pro děti bude těžké se vypořádat s tím, že najednou není času nazbyt. Teď se dá říct, že měly dlouho na všechno dost času.

Co myslíte, že dětem během dlouhé pauzy chybělo nejvíce? A jak je případně motivovat, aby se vrátily zpět do tréninku?
Nejhorší podle mě byla absence sociálního kontaktu. Myslím, že děti budou mít samy zase chuť vrátit se do tréninků, znovu potkávat kamarády, zase někam patřit. Budou chtít opět něco zažívat, navazovat kontakty a setkávat se normálně tváří v tvář.

Odráží se to i v počtu přihlášek na naše letní volejbalové kempy, o které je i letos velký zájem.
Určitě! Těší nás, že volejbalové kempy Jihostroje jsou tradičně plně obsazené. Máme velkou radost, že je vše na dobré cestě a měly by se konat i letos. Snažíme se, aby byl program našeho letního kempu a táborů co nejpestřejší, a od dětí na to máme skvělé ohlasy. Zakládáme si hlavně na kvalitní práci s dětmi, nikoliv kvantitě přihlášek. Proto bych chtěl všechny zájemce o Volejbalové léto upozornit, aby opravdu nečekali s přihláškou, protože kapacita je omezená. Myslím si, že poptávka je nyní obrovská i proto, že děti jsou s rodiči už delší dobu doma, takže si od sebe také potřebují odpočinout.

Pojďme přímo k vaší osobě šéftrenéra mládeže. Jak vůbec vypadala vaše náplň práce v covidové době?
Práce byla samozřejmě jiná než při normálním stavu, ale rozhodně jí nebylo málo. Měl jsem na starosti rozšířenou soupisku A-týmu mužů, interně pojmenovaného jako „covid rezerva“. Fungovali jsme hlavně proto, aby v případě zranění, nákazy či karantény, byla k dispozici okamžitá náhrada. Proto jsme některé kluky udržovali neustále ve formě a několikrát jsme opravdu někoho z našich mladých hráčů využili. Jinak pro mě osobně to byla děsivá doba hlavně v osobním životě. Profesně si myslím, že mi tato doba dokonce i trochu prospěla – jako trenér jsem nemusel tolik spěchat, nebyl zápasový tlak a stres s tím spojený. Byl čas na práci s detaily a mohu říci, že to opravdu mělo velmi pozitivní efekt u mnoha hráčů, se kterými jsem pracoval. Vyzkoušeli jsme také spousty nových tréninkových postupů, které určitě zařadíme do tréninkového procesu v příští sezoně.

Čerstvě došlo k podepsání memoranda mezi městem České Budějovice, Českým volejbalovým svazem a naším klubem. Po boku hokejového Motoru a fotbalového Dynama se naše Centrum talentované mládeže (CTM) stalo součástí programu sportovních akademií. Co to pro klub znamená?
Já doufám, že hlavně o něco větší finanční stabilitu, a tím pádem i lepší prostor pro práci s mládeží. Nejvíce by to ale mělo pomoci v oblasti personální. Náš klub disponuje v současné době jen jedním profesionálním trenérem u mládeže! To opravdu není mnoho, ale klub si zatím nemohl dovolit více. Myslím si, že odvádíme práci na vysoké úrovni na to, s jakým rozpočtem pracujeme. Musím smeknout klobouk před obětavou prací našich trenérů. Nicméně doba dobrovolnictví skončila. V dnešní době chtějí všichni kvalitu, ale ta něco stojí. S tím se musí náš sportovní národ ztotožnit. Takže abych odpověděl na otázku – doufám, že nám začlenění do programu akademií umožní posílit hlavně personálně.

Jak bude Centrum talentované mládeže (CTM) fungovat?
Plány, jak by mělo Centrum talentované mládeže vypadat, mám v šuplíku již tři roky. Pokud bude platit, co je domluvené, můžeme udělat další krok kupředu, a to hlavně ve zmíněné personální rovině. Ta je pro nás aktuálně nejdůležitější! Jedním z klíčových prvků bude péče o hráče do 23 let. To je něco, co v celém českém sportu chybí. Dřív u hráčů tohoto věku hrály důležitou roli vojenské Dukly, které již bohužel neexistují, ale princip výchovy hráčů do 23 let je stěžejní. Bohužel si myslím, že všechny sporty v Českých Budějovicích bude stále brzdit nedostatek tělocvičen a sportovních hal. V tomto ohledu je naše město asi nejhorší v republice.

Aktuálně probíhá nábor nových dětí. Kterých ročníků se týká a koho mají zájemci a zájemkyně kontaktovat?
Rádi v našem klubu přivítáme děti do přípravky. U dívek se nábor týká ročníků 2010–2013 a hlásit se mohou Kateřině Szabové na e-mailu katerina.szabova@volejbalcb.cz nebo telefonním čísle 725 030 315. U chlapců nabíráme ročníky 2009–2013 a rodiče se můžou obrátit přímo na mě na telefonním čísle 605 273 044 nebo e-mailové adrese vojtech.zach@volejbalcb.cz. Budeme rádi za každého zájemce, který se bude chtít stát součástí naší jihostrojácké rodiny.

Čím by klub mohl oslovit potenciální zájemce a zájemkyně o volejbal?
Volejbal je velmi společenský a celoživotní sport pro obě pohlaví. Každý ho někdy hraje, když je na dovolené na pláži, v bazénu nebo třeba na antukovém hřišti. Volejbal je jednoduše všudypřítomný. Také jde o jeden z nejrozšířenějších sportů na světě. Kluky a holky bych nalákal na společné zážitky, jelikož interakce mezi dámami a pány je velmi častá, a tak se v našem sportu často rodí nejedno manželství. (úsměv)

Situace ohledně společných tréninků se začíná vylepšovat. Začala už mládež organizovaně trénovat? Jaká jsou aktuální opatření?
Jaká jsou opatření vám neřeknu, protože to neví ani vláda sama, takže o těch se nemá cenu bavit. Jinak jsme již začali, trénujeme pouze ve venkovních prostorách a dodržujeme všechna nařízení, která jsou aktuální a dokážeme je najít. (úsměv) Všechen tréninkový provoz jsme převedli na kurty TJ Meteor a TJ Lokomotiva, kde budeme působit do konce školního roku.

Trénujete prvoligové EGE, takže máte přehled o mladých talentech, kteří mohou nakouknout do A-týmu. Prozradil byste nějaká jména, o kterých bychom v budoucnu mohli slyšet?
Talentů máme v současné chvíli v klubu opravdu hodně a já se snažím propojit svět talentů se světem skutečné sportovní práce, chcete-li s profesionálním sportem. To není nikterak jednoduché, a to obzvlášť v klubu, jako je Jihostroj, který si nemůže dovolit nebýt na špici v extralize. V klubu máme více talentovaných kluků, kteří mají základní předpoklad – somatotyp. Nikoho ale zatím jmenovat nebudu. K základním předpokladům se totiž musí přidat tvrdá práce, srdce, hlava – teprve pak o nich uslyšíme.

Během play-off UNIQA extraligy jste si v jednom zápase vyzkoušel roli komentátora. Jak jste si tuto zkušenost užil?
Užil moc, bavilo mě to! A to i z toho důvodu, že zhruba šest měsíců jsem neměl příležitost se takhle podívat na zápas, takže jsem si užil i utkání samotné. Když se třeba někdy znovu objeví příležitost, určitě bych ji uvítal.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 17. 4. 2024

Jihostroj fantasticky zvládl první finále v Praze a vede 1:0

Rozhovor 17. 4. 2024

Zápas? V očích mám vždy oheň a z uší mi jde kouř, říká Okolić