volejbalový klub jihostroj české budějovice
Ohlasy 16. 11. 2021

VIDEO: Vážíme si toho, že jsme dokázali zápas otočit, říká Kryštof

V minulém ročníku nebyla Sportovní hala dobyta po celou základní část. V této sezoně bylo blízko senzaci Brno, které vyhrálo na jihu Čech úvodní dvě sady. Trenér Dvořák však od třetího setu poslal na smeč univerzála Schoutena a tento tah se ukázal jako klíčový pro obrat zápasu.

Jihostroj vstupoval do sobotního utkání jako favorit, ale brněnské mužstvo přijelo na jih Čech s odhodláním odvést si body. „Čekali jsme, že to pro nás bude těžké, protože víme, na čem má Brno hru založenou. Bohužel se to potvrdilo – první dva sety neuvěřitelně šlapalo do servisu, který mu vycházel. Do toho se přidaly naše chyby v útoku,“ hodnotí českobudějovické libero Martin Kryštof.

Brno zvládlo lépe koncovky prvních dvou setů – 25:22 a 28:26 – a s Jihočechy to vypadalo bledě. „Po prvním setu jsme cítili nervozitu a pak se to s námi táhlo. Zaplaťpánbůh, že jsme dokázali třetí a čtvrtý set vyhrát,“ říká Kryštof, který vydatně pomohl ke zlepšení hry od třetího setu. Na počátku obratu stál odvážný tah trenéra Reného Dvořáka, který poslal na smeč Caseyho Schoutena.

„Myslím, že to byl klíčový okamžik. Vystřídali jsme smečaře Filipa Stoiloviče, kterému se nedařilo. Casey sice na tomto postu nehraje, ale neměli jsme jinou možnost. Povznesl naši hru, stejně tak Radek Mach. Něco jsme pak zablokovali a dávali jsme lepší servis,“ myslí si zkušený kouč Jihostroje. S pochvalou pro vydařený trenérský tah se přidal i nejzkušenější hráč Jihočechů Martin Kryštof. „My jsme neměli co ztratit. Udělali jsme hodně chyb a moc jsme se útočně neprosazovali, takže tenhle tah byl dobrý a taky velice důležitý. Brno se potom Caseyho snažilo trefovat servisem a začalo kazit.“

Kanadský univerzál Casey Schouten zahrál na nezvyklé pozici výborně. Připsal si 13 bodů a pozornost vzbudil hlavně čtyřmi esy v řadě, které předvedl ve třetím setu. „Nedělal chyby na příjmu, což je přitom činnost, kterou normálně jako univerzál netrénuje. Pomohl nám hodně na servisu i v poli. Je to pro nás varianta i do dalších zápasů, ale doufám, že se nám vyléčí další dva zranění smečaři,“ naráží René Dvořák na Martina Licka a Daniela Šulistu, kteří se pomalu zotavují po zraněních.

Jihostroj nakonec zápas v tie-breaku zvládl, ale o napětí nebyla nouze. Brno dokázalo favorita před jeho fanoušky potrápit. „Bereme to jako varování, že si nemůžeme dovolit polevit vůbec s nikým. Příště musíme být lepší,“ shrnuje kouč Dvořák, který byl rád, že jeho svěřenci nakonec zápas dotáhli do vítězného konce v pátém setu. „Tie-break je vždycky loterie. My jsme makali, věřili a doufali, že budeme šťastnější. Velice si vážíme toho, že jsme zápas nakonec dokázali otočit,“ uzavírá Kryštof.

Další utkání čeká Jihostroj v neděli 21. listopadu v Praze, kde netradičně od 15:30 vyzve tamní Lvy, za které hraje bývalý českobudějovický blokař Valerij Todua. Na domácí zápas ve Sportovní hale se fanoušci mohou opět těšit 27. listopadu, kdy Jihostroj od 18 hodin hostí Odolenu Vodu.

Fotogalerie

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 23. 4. 2024

Sedláček: Chceme finále ukončit doma před našimi fanoušky

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma