volejbalový klub jihostroj české budějovice
Ohlasy 3. 12. 2021

VIDEO: Proti Kemerovu jsme podali možná nejlepší výkon v sezoně, říká Dvořák

Po dvou letech se Jihostroj opět konfrontoval s týmem světové špičky. Navázat na předchozí úspěšné působení v Lize mistrů se Jihočechům podařilo. S Kuzbassem Kemerovo sahali po vítězství. „V pátém setu jsme vedli 11:6, to už by se prohrávat nemělo,“ mrzí trenéra Dvořáka.

Na atraktivní utkání Poháru CEV se dlouho těšili všichni fanoušci jihočeského volejbalu, vždyť Kuzbass Kemerovo má velké jméno i v ruské Superlize, která patří mezi nejlepší volejbalové ligy na světě. „Na začátku jsme byli trochu nervózní, přece jenom proti nám stál tým z Ruska. Kemerovo má perfektní blok i obranu, hrálo rychle. První set jsme se hledali,“ přiznal smečař Petr Michálek, který má zkušenosti z posledního působení Jihostroje v Lize mistrů během sezony 2019/20.

„Síla soupeře a jeho styl hry jsou úplně jiné, než na co jsme zvyklí z naší extraligy. Kemerovo hraje velmi rychle a pestře, chvíli jsme s tím sžívali. Než jsme se dostali do pohody v obranné hře, tak nám to set trvalo,“ hodnotí René Dvořák. Jeho mužstvo prohrálo první set 23:25, ale ve druhém a třetím setu zvládlo ruského favorita přetlačit (25:19 a 25:21) a otočit průběžné skóre. „Myslím, že jsme pak zatlačili Kuzbass servisem a zjistili jsme, že se s ním dá hrát,“ říká Petr Michálek.

Jihostroj vedl 2:1 na sety a měl utkání nadějně rozehrané. Jenže od čtvrtého setu vystřídal Kuzbass nahrávače a poslal do hry olympijského vítěze z Londýna Alexandra Butka. „Dal jejich hře myšlenku. Jeho hra byla klidnější než u druhého nahrávače. Nesnažil se o nic zběsilého, ale hrál na jistotu přes našeho malého nahrávače. My jsme se s tím už nedokázali vyrovnat,“ připouští trenér Dvořák.

Přesto sahali Českobudějovičtí po vítězství už ve čtvrtém setu, který ale v koncovce zvládlo lépe Kemerovo (22:25). O vítězi zápasu tak rozhodoval tie-break. „V pátém setu jsme vedli 11:6, to už by se prohrávat nemělo, ale dokud nespadne poslední balon, tak to není hotové. Zápas vypadal nadějně. Možná jsme podali náš vůbec nejlepší výkon v sezoně, ale bohužel to nestačilo. Jsme trochu zklamaní, mohlo to dopadnout lépe, ale hráče budu chválit,“ říká René Dvořák.

Jihostroj prohrál zápas až v neuvěřitelně dlouhém pátém setu, který skončil 20:22. Jihočeši však ukázali, že mohou hrát vyrovnaně i s ruským velkoklubem. „Já myslím, že jsme podali dobrý výkon. Možná na konci chybělo trochu štěstí. Casey (Schouten) měl mečbol na ruce, ale bohužel... Je to sport a musíme jít dál,“ připomíná Michálek, který svému týmu pomohl 12 body.

Pro postup do další fáze Poháru CEV tak musí Jihostroj v odvetě na palubovce Kemerova zvítězit 3:0 nebo 3:1. V případě vítězství 3:2 by o postupujícím rozhodoval zlatý set. „Postupové šance se nám trochu ztenčily. Bude to nesmírně obtížné v cizím prostředí, ale musíme opět podat náš maximální výkon a uvidíme, jestli to bude stačit,“ ví kouč Jihostroje. České Budějovice odlétají do dalekého Kemerova už 7. prosince, o dva dny později je od 13 hodin našeho času čeká odveta. Mezitím ještě sehrají 4. prosince extraligové utkání ve Zlíně.

Fotogalerie

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále