volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 7. 1. 2022

Mifka: Síla kádru je větší než minulou sezonu. Pro titul uděláme maximum

Po třinácti odehraných kolech je Jihostroj v čele tabulky UNIQA extraligy, když dosud prohrál jediný zápas. O ambicích českobudějovického klubu, české extralize a dalších tématech hovoří v obsáhlém rozhovoru pro klubový web generální manažer Robert Mifka.

Máme za sebou polovinu základní části a Jihostroj je v tabulce na prvním místě s tříbodovým náskokem na Karlovarsko. Jak moc je důležité, aby Jihostroj zůstal první i na konci základní části?
O důležitosti výhody domácího prostředí v play-off jsme se mohli přesvědčit během finálové série v minulé sezoně. Troufám si říct, že pokud by Karlovarsko nehrálo rozhodující páté utkání doma, mistrovský titul by zůstal na jihu Čech. V této sezoně, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace, bude domácí prostředí ještě důležitější, protože bude znamenat i přítomnost fanoušků na tribunách. O tom, jak nás dokáží budějovičtí fanoušci hnát za vítězstvím, není třeba hovořit. Velmi dobře to vědí i všichni naši extraligoví soupeři.

8. ledna čeká Jihostroj domácí souboj s Karlovarskem. Může to být klíčový zápas směrem ke konečnému umístění po základní části? Nebo i z důvodu udržení domácí neporazitelnosti po celou základní část?
Domácí neporazitelnost sama o sobě je atraktivní položka ve statistikách a může být i fungující psychologickou zbraní na soupeře. Nicméně důležité je vítězit hlavně s ohledem na udržení vedoucího postavení v tabulce. S Karlovarskem může jít o klíčový zápas, ale nesmíme zapomínat, že jak nás, tak Karlovarsko čeká do konce základní části ještě několik velmi kvalitních soupeřů s vysokými ambicemi. Nemyslím si tedy, že to bude směrem k výchozí pozici pro play-off utkání o vše.

Kromě Jihostroje a Karlovarska byly za favority extraligy považováni také Liberec a Praha, kterým se ale tolik nedaří. Mohou se podle vás ještě zvednout?
Aktuální postavení Dukly v tabulce je samozřejmě překvapením pro všechny. I díky novému nahrávači a vesměs zkušenému kádru však očekávám, že se její kvalita začne projevovat a do vyřazovacích bojů jistě promluví. Liberec je ve složité situaci, ale pokud to zvládne mentálně, může být v play-off klidně katem někoho z papírových favoritů. Prahu vnímám stále jako jednoho z titulových aspirantů. Zřejmě i díky dobré finanční kondici klub aktuálně posiluje o dva velmi zkušené zahraniční hráče na pozici smečaře a univerzála, kteří mohou Lvy opět posunout do role favorita celé soutěže.

Naopak se daří Příbrami a Kladnu. Překvapuje vás to?
Příbram, Kladno a nesmíme zapomenout ani na Odolenu Vodu – to jsou týmy, které zdobí velká bojovnost a v tomto ročníku i kvalita. Zejména v domácím prostředí dokáží být opravdu velmi silné. Pak už se nůžky trochu rezevírají, což přikládám hlavně faktu, že je kvůli covidu v této sezoně extraliga stále ještě uzavřená. Nad kluby tak nevisí damoklův meč možného sestupu a tomu odpovídá i složení jednotlivých kádrů. To vidím jako hlavní argument pro opětovné otevření soutěže pro ročník 2022/23, na kterém jsme se většinově usnesli i v rámci asociace extraligových klubů.

Jaká je tedy podle vás kvalita české nejvyšší soutěže?
Obecně kvalita české extraligy každým rokem roste, to je neodiskutovatelné. Zásluhu na tom má zejména profesionální práce v některých klubech a samozřejmě s tím související podpora partnerů, sponzorů i municipalit. Do extraligy tak přichází kvalitnější cizinci a zůstávají i dobří domácí hráči.

A co argument, že kvůli cizincům nedostávají prostor mladí čeští hráči?
Já jsem toho názoru, že v profesionální soutěži musí jít v první řadě o kvalitu, protože jen ta může udělat z českého volejbalu konkurenceschopný produkt. Mladí hráči se navíc mohou od těchto zkušenějších a lepších volejbalistů učit, co obnáší opravdu profesionální přístup. Nalijme si čistého vína – mnozí mladí hráči se na tréninky chodí spíš „vyprdět“ mezi další přednáškou ve škole a večerním pivečkem a fast foodem s kamarády. I šanci na úspěch v profi sportu si musíte zasloužit a tvrdě vybojovat a já jsem přesvědčen, že mladí čeští hráči, kteří si toto uvědomují, příležitosti dostávají a dostanou. Kvalitní výchova mládeže v klubech je samozřejmě nesmírně důležitá, ale to už je jiné téma.

Právě v Jihostroji se v této sezoně více dostávají do sestavy mladí hráči. Nahrávač Ondřej Piskáček odehrál před vánoční pauzou skvěle dva zápasy. Myslíte, že vedle Miguela de Ama vyrůstá budoucí extraligový nahrávač číslo jedna?
Jsem rád, že se u nás prosazují i mladí hráči, ať už Pepa Polák, Oliver Sedláček, tak třeba právě Ondra Piskáček. Ondra se dle mého názoru během posledních dvou sezon velmi dobře popasoval s nelehkou pozicí náhradníka za Miguelem. Nenaříká na to, že tolik nehraje, maká na sobě a v posledních zápasech ukázal, že dokáže splnit to, co se od prvního nahrávače očekává. Tedy nejen technicky dobře nahrávat, ale zvládnout utkání po taktické stránce, dát hře celého týmu řád a hlavně – dotáhnout ho za vítězstvím. Osobně si totiž myslím, že český volejbal momentálně nemá mezi mladými hráči moc vítězných typů.

V Poháru CEV vypadl Jihostroj v šestnáctifinále s ruským gigantem Kuzbassem Kemerovo. Domácí zápas prohrál 2:3 a odvetu v Kemerovu 1:3. Jak jste s tím spokojen?
Pokud se mám vyjádřit konkrétně k našim výkonům v Poháru CEV, nemůžu našim hráčům – asi až na možná zbytečnou, ale pochopitelnou počáteční nervozitu – nic vytknout. Všichni podali velmi dobrý výkon. Právě v takových vyrovnaných utkáních rozhodují zkušenosti z velkých zápasů. To se ukázalo jako rozhodující faktor jak v utkání v Budějovicích, tak v odvetě u soupeře, kdy borci z Kemerova lépe zvládli klíčové momenty.

Jihostroj ale byl Kemerovu důstojným soupeřem a zápasy byly vyrovnané. Dobrými výkony se na evropské scéně prezentovalo také Karlovarsko. To je dobrá zpráva pro český volejbal, že?
Ukazuje se, že nejlepší české mužské kluby už začínají být ve volejbalové Evropě konkurenceschopné. Avšak k tomu, aby se dokázaly výrazněji a pravidelně prosazovat – tím myslím postup v hlavní části Ligy mistrů nebo Poháru CEV – vede ještě hodně dlouhá cesta. Abychom ale zůstali nohama na zemi, tak je třeba říct, že naprostá většina klubů, které bychom v těchto prestižních evropských soutěžích rádi poráželi, pracuje s mnohonásobně vyššími rozpočty a tomu také odpovídá kvalita hráčů. Každá konfrontace s kvalitním zahraničním volejbalem české kluby obrovsky posouvá a projevuje se i na kvalitě jejich výkonů v extralize. Karlovarsko mělo kvůli účasti v předkole Ligy mistrů velmi náročný program a klobouk dolů před tím, jak to zvládlo na hřišti i organizačně.

Vítěz extraligy by měl v příští sezoně hrát základní skupinu Ligy mistrů. Je to pro vás velké lákadlo?
Je pro nás obrovskou motivací vrátit do Českých Budějovic nejen prestižní Ligu mistrů, ale hlavně mistrovský titul. Uděláme pro to maximum na hřišti i mimo něj!

Je podle vás kádr Jihostroje silnější než v minulé sezoně?
Síla kádru větší je, tým je šikovnější. Zda to bude stačit, to je druhá věc. Věřím, že pokud budou hráči zdravotně, fyzicky i psychicky v pořádku, máme v této sezoně kvalitu na to vrátit mistrovský titul do Českých Budějovic. Některé herní situace, například obranu v poli, už zvládáme velmi dobře. V jiných oblastech je stále prostor pro zlepšení. Hráči i realizační tým tvrdě a zodpovědně pracují na všech nedostatcích. Jsem si jistý, že se budeme ještě zlepšovat.

Brzy bude žhavým tématem Český pohár, který vyvrcholí turnajem Final four 20. a 21. února. Jihostroj ve čtvrtfinále narazí na Lvy Praha. Jak jste spokojen se soupeřem, kterého určil los?
Český pohár má každým rokem větší prestiž a uspět v něm je jedním z našich cílů pro tuto sezonu. Praha, obzvlášť s již zmíněnými novými posilami, je pro nás samozřejmě do čtvrtfinále tím nejtěžším možným soupeřem. My se však musíme soustředit především na náš výkon. Pokud zahrajeme dobře, postoupíme.

Tuto sezonu nejsou přenosy extraligových zápasů na webu CzechVolley.tv a kluby si zajišťují streamy z domácích utkání sami. Proč došlo k této změně?
Kluby si vždy tyto přenosy zajišťovali sami, výhodou však byla jednotná platforma, kde mohli fanoušci živé on-line přenosy sledovat. Kvůli smluvním nesrovnalostem s poskytovatelem této služby se svazová platforma musela opustit. Nicméně již v průběhu ledna by měl Český volejbalový svaz zprovoznit novou „volejbalovou televizi“, kde budou ke zhlédnutí žívé přenosy ze všech utkání daného extraligového kola. Navíc by i díky finanční spoluúčasti Českého volejbalového svazu měla být zaručena lepší kvalita přenosu na tři kamery. Slibuji si od toho jednak možnost ještě lépe uspokojit naše fanoušky, kteří se nemohou dostat osobně do haly, a také budeme moct nabídnout dodatečnou vizibilitu našim partnerům, kteří si ji za jejich podporu opravdu zaslouží.

Jaké máte přání do roku 2022 a co byste popřál fanouškům Jihostroje?
Do nového roku bych si možná trochu naivně přál, abychom k sobě byli jako společnost více tolerantní a méně lhostejní. A samozřejmě to, aby nám situace dovolila dostat se opět do nějakého alespoň trochu ustáleného režimu fungování. Fanouškům Jihostroje krom výše uvedeného nejvíce přeji, abychom se mohli nejpozději začátkem května potkat ve slavnostní náladě s něčím hodně blýskavým na krku před Masnými krámy.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!