volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 4. 7. 2022

Jihočeský kraj přivezl zlato z Olympiády dětí a mládeže

Jihočeský volejbal si připsal obrovský úspěch. V konkurenci nejlepších republikových volejbalistů ročníků 2007 a mladších vybojoval krajský výběr na Olympiádě dětí a mládeže v Olomouci první místo. Základní sestava byla složena výhradně z hráčů Jihostroje!

Příprava na olympiádu začala již v srpnu 2021 výběrem širšího družstva, které čítalo 24 hráčů. Od té doby se mužstvo scházelo na jeden až dva celodenní srazy a od konce května začalo s intenzivní přípravou. „Dvakrát týdně jsme měli tříhodinové tréninky a absolvovali jsme i soustředění v Nové Bystřici. Na něm jsme se snažili jak pilovat volejbalové dovednosti a sehrát se, tak stmelit tým i mimovolejbalovými aktivitami,“ říká hlavní trenér výběru Jihočeského kraje Tomáš Skolka.

Skvělou formu jeho svěřenců předznamenal už přípravný turnaj v Kolíně, který Jihočeši v konkurenci pěti týmů vyhráli. Na Letní olympiádě dětí a mládeže v Olomouci se představily nejsilnější výběry čtrnácti krajů, které byly rozděleny na dvě skupiny po sedmi týmech. Do semifinále postupovali pouze dva nejlepší celky z každé skupiny. Jihočeský kraj postoupil ve své skupině z druhého místa a nakonec se probojoval až do finále proti domácímu Olomouckému kraji.

„Finálový zápas byl pro kluky ohromný zážitek. Hrálo se zhruba před 200 diváky a atmosféra byla vynikající. Na začátku jsme museli překonat nervozitu a pak jsme hráli výborně,“ chválí svůj tým Skolka. Jihočeši zvládli finálový zápas vyhrát díky úspěšným koncovkám 2:0 na sety a mohli se radovat ze zisku zlatých medailí, které znamenají velký úspěch pro jihočeský volejbal. První místo v celorepublikové konkurenci nejlepších mládežnických volejbalistů je skvělá vizitka také pro mládež Jihostroje. Všichni hráči základní sestavy jsou totiž odchovanci českobudějovického volejbalu!

Týdenní akci v Olomouci si volejbalové mužstvo Jihočeského kraje užilo náramně. „Celá akce byla výborně zorganizovaná. Olympiáda byla zahájena slavnostním ceremoniálem a medaile jsme přebírali před zhruba 400 diváky a sportovci,“ oceňuje hlavní trenér výběru Jihočeského kraje Tomáš Skolka, který je rád, že na nejdůležitějším turnaji sezony klaplo vše na jedničku.

„Důležité bylo, že kluci pochopili naši filozofii a snažili se ji přenést do zápasu. Dbali jsme na obranu na síti a v poli, která je přípravou pro kvalitní útok. Dále jsme se zaměřovali na kvalitní a dobře umístěný servis a třetím pilířem byla týmová práce,“ odhaluje Skolka, který zároveň vyzdvihl celoroční práci trenérky Nikoly Schwachové. Pod úspěch výběru Jihočeského kraje se podepsalo devět hráčů z Českých Budějovic, dva z Jindřichova Hradce a jeden z Českého Krumlova.

Soupiska Jihočeského kraje: Martin Našinec, Jan Smetana, Jan Kotýnek, Jakub Michalec, Jan Benda, Martin Glaser, Matěj Srbený, Ondřej Velek, Ondřej Michal, Viktor Michl, Adam Unger, Tomáš Skolka

Realizační tým: Tomáš Skolka – hlavní trenér, Nikola Schwachová, Martin Kosař – asistenti trenéra, Pavel Koranda – vedoucí družstva a organizační pracovník

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje