volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 8. 8. 2022

Mach poprvé trenérem: Snad kluci pochopí, co jim chci předat

Devatenáct sezon. Tak dlouhou dobu bavil svými výkony diváky v dresu Jihostroje bývalý blokař Radek Mach. V květnu svou kariéru ukončil. Bez volejbalu však dlouho nezůstal, v úterý se zase vrátil do práce. Už ne jako hráč, ale jako asistent trenéra Dvořáka. K tomu bude 37letý Mach ještě učit tělocvik na střední průmyslové škole.

Jak si zatím užíváte svou novou roli v týmu?
Moc. Zase je tu pro mě nová výzva a jsem zvědavý, co z toho bude. Zatím jsem nevěděl, jak vypadá klub z pohledu asistenta trenéra. To všechno pro mě bude nové a moc se na to těším.

Jak dlouhé bylo rozhodování o tom, jestli nabídku Jihostroje na trénování přijmout?
Příliš dlouhé nebylo, protože klub velice dobře znám a věděl jsem, že jdu do příjemného prostředí. Pak jsme to řešili i s Rendou Dvořákem a ani tady nebyl žádný problém, takže moje rozhodování bylo celkem rychlé.

Na druhou stranu, netěšil jste se například po tak dlouhé době v profesionálním sportu, že si na chvíli odpočinete? Že budete mít například volné víkendy. Co tomu vlastně říká vaše rodina?
Samozřejmě, že než jsem na funkci asistenta kývl, tak jsme to doma řešili. A rodina mě podpořila, protože věděla, že bych pak byl sám na sebe naštvaný, kdybych tuhle výzvu nepřijal. Je to další etapa „normálního“ života, i když bude hodně podobná tomu sportovnímu.

Konzultoval jste to i s vaším předchůdcem Tomášem Skolkou či jinými lidmi z volejbalu?
Ano, hlavně tedy s ním. On mi říkal, co mě čeká a do čeho všeho jdu. Také mi říkal, že v kombinaci s plným úvazkem ve škole to bude velký masakr a že moc času mít nebudu. Už jsem to ale říkal – být asistentem trenéra je moje další životní výzva a já bych si vyčítal, kdybych ji nepřijal a nezkusil.

S hlavním koučem Dvořákem máte na volejbal stejný pohled?
Myslím si, že ano. Jen má každý z nás jinou specializaci – já hrával na bloku, Renda na nahrávce. Takže oba více rozumíme trochu něčemu jinému, a to si myslím, že je a bude naše výhoda. Jeden druhému nemluvíme do věcí mimo naši specializaci. Samozřejmě, že se napřed domluvíme na obecné taktice, jak budeme chtít hrát, ale pak si dané tréninky pro jednotlivé posty povedeme každý sám.

Jaká bude vaše role v týmu, co práce asistenta trenéra vyžaduje?
Všechny herní tréninky povede Renda Dvořák. Budeme ale chtít také zavést hodně takzvaných půlených tréninků. Ty by se měly více zaměřovat na herní činnosti jednotlivce, ať už to bude hra v poli, blok či podání. Nahrávači také budou trénovat zvlášť. Tady bych měl dostat i svůj prostor, abych také například trénoval jen blokaře.

S přípravou na novou sezonu jste začali v úterý v Bcross GYMu. Co bude následovat?
Odstartovali jsme fyzickou přípravou. Brzy musíme také začít s herním stylem, protože nás co nevidět čeká jeden z vrcholů sezony, kterým je zářijový Superpohár s Karlovarskem. To musíme zohlednit, protože máme tři nové hráče, a hlavně nového nahrávače. Mnohem více budeme pracovat na souhře, i proto jsme zařadili co nejvíce přátelských zápasů. Jinak je příprava obdobná jako v minulých letech, hodně budeme v posilovně, občas chodit na Kleť, do bazénu a podobně. Hlavně tedy budeme doufat, že nás brzy pustí do naší haly, kde probíhá oprava střechy.

S čím byste byl spokojený, až skončí vaše první sezona v roli asistenta trenéra?
Když pominu nějaké trofeje a poháry, tak bych byl spokojený s tím, že moje působení v klubu a práce s hráči bude mít hlavu a patu. Rád bych, aby pochopili, co bych jim chtěl předat, že to s nimi myslím dobře. Samozřejmě také, aby za mnou byly vidět i nějaké výsledky a na konci jsme si mohli říct, že jsme ušli kus cesty.

Autor: Petr Lundák / iDnes.cz

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 18. 3. 2024

Kowal: Jsme vyrovnané týmy, další zápas může být zase na pět setů

Ohlasy 18. 3. 2024

Balabanov: Máme na to ukončit sérii doma ve středu