volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 22. 9. 2022

Jihostroj zahájí éru po Machovi. Extraligu odstartuje v sobotu ve Sportovní hale

Dlouhých devatenáct sezon byl Radek Mach jistotou na českobudějovické soupisce. Nyní se přesunul z pozice hráče na střídačku, kde bude pomáhat týmu dosáhnout úspěchů, které sám zažil jako hráč. Jihostroj přes léto omladil sestavu, ale i přesto bude usilovat o extraligové medaile.

V uplynulé sezoně Jihostroj vybojoval Český pohár a skončil na třetím místě v UNIQA extralize. Do ročníku 2022/23 vstupuje českobudějovický klub s obměněným kádrem, ze kterého kromě blokaře Radka Macha odešel také univerzál Casey Adam Schouten (Lvi Praha) a do své rodné země se vrátil španělský dirigent hry Miguel Ángel de Amo. Na jejich pozice přišel slovenský blokař Peter Ondrovič, který se vrací po ročním angažmá v Belgii, nizozemský univerzál Stijn van Schie a nahrávač argentinského národního týmu Matias Giraudo. Na pozici kapitána nahradí Radka Macha reprezentační smečař Martin Licek.

Do extraligové sezony vstupují České Budějovice v sobotu 24. září domácím soubojem s Ostravou. Z důvodu probíhajících prací na střeše Sportovní haly nebudou moci fanoušci využít pro vstup hlavní vchod. Vstup do haly bude umožněn bočním vstupem po schodech v blízkosti pokladen. Domácí zápasy UNIQA extraligy s výjimkou televizních bude hrát Jihostroj tradičně od 18 hodin a eVstupenky na všechna tato utkání je možné kupovat s předstihem na a www.volejbalcb.cz.

Extraligu bude hrát v sezoně 2022/23 místo dvanácti hned třináct týmů a po dvou letech, kdy byla soutěž kvůli koronaviru uzavřená, budou hrát poslední dva celky po základní části baráž s vítězem 1. ligy o jedno místo pro extraligovou sezonu 2023/24. Jihostroj bude obhajovat prvenství v domácí pohárové soutěži, která se tentokrát bude hrát i ve čtvrtfinále pouze na jeden vítězný zápas. V evropském Poháru CEV by se českobudějovičtí volejbalisté rádi dostali dál než v předchozí sezoně, kdy měli smůlu na silného soupeře.

„V této sezoně by pro nás soupeř měl být hratelnější. Los nám zatím konkrétního protivníka nepřisoudil, ale stane se jím tým postupující z první fáze Poháru CEV. Tím bude vítěz souboje mezi chorvatským Osjekem a poraženým týmem z dvojice Strumica (Makedonie) – Dynamo Apeldoorn (Nizozemsko), kteří na sebe narazí v úvodní fázi Ligy mistrů,“ vysvětluje generální manažer Robert Mifka. Definitivně bude o soupeři Jihostroje jasno až v termínech 18. – 20. října, kdy jsou na programu odvetné zápasy prvního kola evropského poháru. Jisté je, že České Budějovice zahájí Pohár CEV na palubovce soupeře 8. – 10. listopadu a na jihu Čech se poté bude hrát odveta 15. listopadu.

Jihostroj tradičně spoléhá na silnou fanouškovskou základnu, která klub podporovala i v těžkých časech předchozích dvou let. „Jsme rádi, že fanoušci zůstávají s námi. Většina z nich si prodloužila permanentku z minulé sezony a opět tak můžeme počítat s téměř třemi stovkami permanentkářů,“ říká marketingový manažer Matěj Mayer. Komfort ve Sportovní hale už od minulé sezony vylepšila LED obrazovka. Fanoušci mohou dále počítat i s dětským koutkem, který však v prvním zápase nebude z důvodu konání voleb otevřen. V průběhu sezony se ve Sportovní hale chystá také nové ozvučení.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze