volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 22. 9. 2022

Jihostroj zahájí éru po Machovi. Extraligu odstartuje v sobotu ve Sportovní hale

Dlouhých devatenáct sezon byl Radek Mach jistotou na českobudějovické soupisce. Nyní se přesunul z pozice hráče na střídačku, kde bude pomáhat týmu dosáhnout úspěchů, které sám zažil jako hráč. Jihostroj přes léto omladil sestavu, ale i přesto bude usilovat o extraligové medaile.

V uplynulé sezoně Jihostroj vybojoval Český pohár a skončil na třetím místě v UNIQA extralize. Do ročníku 2022/23 vstupuje českobudějovický klub s obměněným kádrem, ze kterého kromě blokaře Radka Macha odešel také univerzál Casey Adam Schouten (Lvi Praha) a do své rodné země se vrátil španělský dirigent hry Miguel Ángel de Amo. Na jejich pozice přišel slovenský blokař Peter Ondrovič, který se vrací po ročním angažmá v Belgii, nizozemský univerzál Stijn van Schie a nahrávač argentinského národního týmu Matias Giraudo. Na pozici kapitána nahradí Radka Macha reprezentační smečař Martin Licek.

Do extraligové sezony vstupují České Budějovice v sobotu 24. září domácím soubojem s Ostravou. Z důvodu probíhajících prací na střeše Sportovní haly nebudou moci fanoušci využít pro vstup hlavní vchod. Vstup do haly bude umožněn bočním vstupem po schodech v blízkosti pokladen. Domácí zápasy UNIQA extraligy s výjimkou televizních bude hrát Jihostroj tradičně od 18 hodin a eVstupenky na všechna tato utkání je možné kupovat s předstihem na a www.volejbalcb.cz.

Extraligu bude hrát v sezoně 2022/23 místo dvanácti hned třináct týmů a po dvou letech, kdy byla soutěž kvůli koronaviru uzavřená, budou hrát poslední dva celky po základní části baráž s vítězem 1. ligy o jedno místo pro extraligovou sezonu 2023/24. Jihostroj bude obhajovat prvenství v domácí pohárové soutěži, která se tentokrát bude hrát i ve čtvrtfinále pouze na jeden vítězný zápas. V evropském Poháru CEV by se českobudějovičtí volejbalisté rádi dostali dál než v předchozí sezoně, kdy měli smůlu na silného soupeře.

„V této sezoně by pro nás soupeř měl být hratelnější. Los nám zatím konkrétního protivníka nepřisoudil, ale stane se jím tým postupující z první fáze Poháru CEV. Tím bude vítěz souboje mezi chorvatským Osjekem a poraženým týmem z dvojice Strumica (Makedonie) – Dynamo Apeldoorn (Nizozemsko), kteří na sebe narazí v úvodní fázi Ligy mistrů,“ vysvětluje generální manažer Robert Mifka. Definitivně bude o soupeři Jihostroje jasno až v termínech 18. – 20. října, kdy jsou na programu odvetné zápasy prvního kola evropského poháru. Jisté je, že České Budějovice zahájí Pohár CEV na palubovce soupeře 8. – 10. listopadu a na jihu Čech se poté bude hrát odveta 15. listopadu.

Jihostroj tradičně spoléhá na silnou fanouškovskou základnu, která klub podporovala i v těžkých časech předchozích dvou let. „Jsme rádi, že fanoušci zůstávají s námi. Většina z nich si prodloužila permanentku z minulé sezony a opět tak můžeme počítat s téměř třemi stovkami permanentkářů,“ říká marketingový manažer Matěj Mayer. Komfort ve Sportovní hale už od minulé sezony vylepšila LED obrazovka. Fanoušci mohou dále počítat i s dětským koutkem, který však v prvním zápase nebude z důvodu konání voleb otevřen. V průběhu sezony se ve Sportovní hale chystá také nové ozvučení.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Benátky n. J. 0
2. Beskydy 0
3. Brno 0
4. Jihostroj 0
5. Karlovarsko 0
6. Kladno 0
7. Liberec 0
8. Lvi Praha 0
9. Odolena Voda 0
10. Ostrava 0
11. Příbram 0
12. Ústí nad Labem 0
13. Zlín 0
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 26. 7. 2024

Nabídka stáže v marketingovém oddělení

Aktuální zpráva 22. 7. 2024

Rozpis zápasů extraligy: Doma poprvé 28. září