volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 18. 10. 2022

Zach: Chci, aby se tým zlepšoval postupně. Musíme ukázat srdce

Od pondělního odpoledne vede A-tým Jihostroje jednačtyřicetiletý Vojtěch Zach, který přebral kormidlo od Reného Dvořáka. Pozici získal díky dlouhodobě skvělé práci u klubové mládeže. Během hráčské kariéry odehrál Zach v Jihostroji pět sezon a získal tři tituly.

Po deseti letech u mládeže Jihostroje jste dostal příležitost trénovat A-tým. Jak to vnímáte?
Samozřejmě jako výzvu a částečně to beru i jako ocenění mojí práce. Vážím si důvěry, kterou mi vedení klubu dalo. Uvědomuju si, že je to od něj trochu riskantní tah, ale děkuji za to. Rozhodně to vnímám jako příležitost, jak zažít další životní cennou zkušenost.

Jak dlouho jste se rozmýšlel, zda tuto nelehkou výzvu – pozvednout Jihostroj během rozjeté sezony – přijmete?
Nemám z toho strach. Já chci pokud možno pomoci klubu, jak jen to půjde, protože budějovický klub se ke mně vždycky choval dobře jak k aktivnímu hráči, tak jako k trenérovi mládeže. Podmínky, které v Jihostroji máme, jsou skvělé. Doufám, že desetiletá práce, kterou jsem u klubové mládeže odvedl, je za mnou vidět. Uvědomuju si, že realita každodenního života bude hodně složitá. Budu se muset ledacos naučit, ale rád do toho půjdu.

Bylo pro vás těžké odejít od mládeže, u které jste několik sezon šéftrenérem?
Musím říct, že mládež je teď na takové úrovni, že je radost být toho součástí. Z tohoto důvodu se mi opravdu trochu hůře z mládeže odchází. Za deset let jsme ledacos dokončili a správně nastavili. Zkušenost u A-týmu Jihostroje mi ale nemůže ublížit, naopak mi může přinést nové zásadní zkušenosti, které budu moct zúročit, až se budu zpátky k mládeži na příští sezonu vracet.

Podle prezidenta klubu jste takzvaným krizovým trenérem, A-tým bude mít v příští sezoně nového hlavního trenéra. Jihostroj musí dohánět ztrátu na čelo tabulky, jak rychle by cesta z krize mohla trvat?
Na rovinu říkám, že nevím, jestli výsledky přijdou hned. Jestli změna toho, jak tým bude vypadat na hřišti, bude patrná okamžitě. Rozhodně ale vím, že půjdeme postupnou cestou. Moje práce bude dlouhodobější. Chci, aby se mužstvo zlepšovalo postupně. Pamatuju si, že před deseti lety mi prezident klubu pan Diviš říkal, že lidi se musí volejbalem bavit. Tečka. To bylo taky to první, co ode mě hráči slyšeli na prvním tréninku. Chci, aby to pochopili a vzali si to za své. Tohle je totiž náš byznys. Je těžké dát to dohromady, ale řekl jsem mančaftu jasně, že už při středečním zápase musíme hrát jako profesionálové, kteří dávají do hry srdce. To musí být na první pohled vidět. Kvalita se dostaví postupně.

Měl jste při vašem velkém vytížení u mládeže možnost sledovat i hráče A-týmu?
Spoustu hráčů samozřejmě znám, protože prošli i klubovou mládeží, ale třeba cizince znám relativně málo. Takže mě nejdřív čeká seznamování s hráči. Musím zjistit, kdo jaký je, kdo má jaké přednosti, slabiny, problémy… To všechno v kolotoči zápasového vytížení. Jednoduché to nebude, ale prezident klubu řekl jasně – je tady situace, která se označuje slovem krizová. Podle toho k ní přistoupíme se vší pokorou a energií, kterou do toho můžeme dát.

Od kdy s A-týmem začínáte pracovat?
V pondělí odpoledne jsem absolvoval první trénink. Bylo to složité, protože krátce po odvolání trenérů byli všichni opaření. To ale nemusí být na škodu, uvidíme. Určitě je to kvalitní mančaft, který má na cokoliv, na co si umane. Jen se musí dát trochu dohromady a já věřím, že hráči jsou natolik kvalitní, že dokážeme předvádět volejbal, který lidi bude bavit.

Už ve středu vás čeká premiéra na hřišti Karlovarska. To bude těžký křest ohněm…
Na hráčích je velký tlak, ale já jsem jim v pondělí říkal: Jste profesionálové a tlak je s tím spojený. Nikdo vás nebude automaticky plácat po zádech. Tak to nefunguje. Já vás můžu pochválit, ale tlak bude vždycky. Vaše povinnost je přijít na hřiště a udělat všechno pro úspěch týmu. Nicméně je to velmi rychlá změna a těžký soupeř hned na úvod, který navíc hraje ve formě. Karlovarsko je lídr extraligy s výborným trenérem a dobře poskládaným týmem. Je to ale pořád volejbal a my tam nemáme co ztratit. Jedeme ukázat, že jsme tým, který má emoce, umí bojovat a bavit lidi. Musíme ukázat srdce.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze