volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 8. 11. 2022

Zach: Na Pohár CEV se těším. Doma nám může pomoct výborná atmosféra

Po Reném Dvořákovi převzal tým, jenž nebyl v pohodě a v tabulce mu patřilo šesté místo. Od té doby se volejbalistům Jihostroje daří. Pod vedením nového trenéra Vojtěcha Zacha vyhráli čtyři zápasy z pěti a dál stoupají extraligovým pořadím. Českobudějovický tým aktuálně vyrazil do chorvatského Osijeku za prvním utkáním Poháru CEV.

Hned po tom, co jste nastoupil k týmu, jste uhráli bod za prohru 2:3 v hale Karlovarska. Byl to ten správný impulz?
Mužstvo nebylo v dobré náladě, ale nemůžu zase říct, že by to bylo jen trenérem. Kluci byli skleslí, nepřidala jim řada zraněných, přišli těžcí soupeři a jejich výkon byl mdlý. To je ale výhradně hráčská záležitost. Hlavní změna byla, že kluci sami pochopili, že takhle hrát nemůžou a musí změnit svůj přístup. Že jsem přišel já jako nový trenér, který přinese nové prvky, tak to se asi povedlo. Teprve teď ale nastává velká práce, složitých zápasů bude ještě hodně.

Od té doby jen vyhráváte, naposledy jste přehráli doma Ústí nad Labem 3:1. Jaký to byl zápas?
Vypadá to, že pro nás budou domácí zápasy asi těžší než venkovní. Přijde mi, že jsme svázanější, protože chceme předvést dobrý výkon. I teď tam byl vidět menší psychický blok. Možná byla znát i únava, protože jsme odehráli třetí zápas v sedmi dnech. Potom tam jsou ještě další věci.

Povídejte.
Náš výkon ještě není úplně ideální, pořád se sehráváme. V prvním setu bylo na naší straně nesouher docela dost, proto jsme ho prohráli. Na druhou stranu musím říct, že koncovky jsme měli zvládnuté, a kluky za to musím pochválit. Ústí hrálo výborně, odvážně, a nemělo co ztratit. Na konci nás podržel servis, ale i tak to bylo velice těžké utkání. Ukazuje se, jak je extraliga vyrovnaná a jak to nebude jednoduché s žádným týmem.

Jako hlavní trenér jste odkoučoval pět duelů. Překvapilo vás něco ve vaší nové roli?
V porovnání s trénováním mládeže či naší rezervy EGE, kde jsem také působil, je tam značný rozdíl. A to jak ve fyzických parametrech, tak hře samotné. Už to ale není takový rozdíl například v jednání s lidmi. Ještě mě překvapilo, jaký má náš A-tým potenciál.

Jak to myslíte?
Například se mi hodně líbí náš argentinský nahrávač Mati Giraudo. Je to sice hračička a udělá ještě spoustu chyb, ale pořád je to čtyřiadvacetiletý kluk. V jeho věku není úplně jednoduché pinkat tak velké zápasy, ale on to zvládá a je příslibem do budoucna. Jsem příjemně překvapený i z našeho univerzála Stijna van Schieho, který také každým zápasem prokazuje, že jeho potenciál je veliký.

Sám jste hrál spoustu let volejbal na nejvyšší úrovni. Dá se ve vaší trenérské práci použít něco z dob, kdy jste nastupoval jako smečař, nebo se za ty roky výrazně změnil?
Volejbal je ve své podstatě pořád stejný, jen je silovější a skáče se zase výš. Principy jsou ale stále stejné. Vždycky jde o to, jak dokážeme být koncentrovaní a kolik výpadků budeme mít. To je věc, která byla tehdy a je i dnes. Musím říct, že se fyzický potenciál sice posunul dopředu, ale je stále důležité být soustředěný. Nejen na jednotlivé míče, ale po celý set. V tom máme velké rezervy, ale na druhé straně je tam velký prostor, jak to ještě zlepšit. Chceme na tom pracovat.

Zmínil jste vaše dva zahraniční hráče. Pracuje se všeobecně s cizinci jinak než s českými volejbalisty?
Právě na nich je tohle hodně vidět. Jejich přístup a koncentrace na zápasy je diametrálně odlišná od některých mladých českých kluků. Což je ale v pořádku, mladíci se to musí naučit. Myslím si, že ve všech našich mladících dříme velký potenciál.

Ve středu vás čeká první duel v evropském Poháru CEV v chorvatském Osijeku. Co od soupeře očekáváte?
Balkánské země dokážou vyprodukovat výborné hráče. S přípravou na Osijek jsme začali v neděli, bude to nevyzpytatelný soupeř. Už se všichni hodně těšíme. Pohár CEV je jednou z našich sezonních priorit, takže do toho půjdeme naplno. Doma nám pak v odvetě může pomoct výborná atmosféra. Fanoušci jsou naším hnacím motorem a věřím, že nás přijdou podpořit i na tento prestižní pohárový zápas.

Autor: Petr Lundák / MF Dnes

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 29. 4. 2024

Ohlasy mistrů extraligy

Fotogalerie 29. 4. 2024

FOTO: Mistrovské emoce