volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 10. 11. 2022

Kryštof: Nic není hotové. Rozhodne se v úterý v Českých Budějovicích

Jihostroj zvládl vstup do šestnáctifinále Poháru CEV excelentně. Na půdě chorvatského Osijeku zvítězil jednoznačně 3:0 a vytvořil si výhodnou pozici do odvety. O postupujícím do osmifinále evropského poháru se rozhodne v úterý 15. listopadu ve Sportovní hale (17:00).

Přední chorvatský klub je postrachem tamní nejvyšší soutěže. V Superlize odehrál šest zápasů s poměrem setů 18:0. Jihostroj se však soupeře ani na jeho hřišti nezalekl. Po desetihodinové cestě autobusem se českobudějovičtí bojovníci dali dohromady a od prvního míče tlačili na domácí Osijek. „Soupeř hrál pomalu, což nám vyhovuje, protože jsme díky tomu lépe blokovali,“ všimá si hlavní trenér Vojtěch Zach.

České Budějovice na bloky vyhrály 12:8. Hvězdami utkání byli oba dva zástupci Jihočechů hrající na tomto postu – Josef Polák (5 bloků, 13 bodů) a Peter Ondrovič (3 bloky, 8 bodů). „Blokaři hrají standardně dobře, hodně nám pomáhají dělat body. Znovu se ukázalo, že naši blokaři jsou síla na prostředku sítě,“ chválí jejich výkon Zach.

Ještě větší dominanci než na bloku však Jihostroj předvedl na podání, které ovládl drtivě 10:0. „Zápas rozhodl servis, což je prostě činnost, která v dnešním volejbale hraje důležitou roli,“ potvrzuje statistiku zkušené libero Martin Kryštof. Zářil zejména nahrávač Matias Giraudo, který v zápase zaznamenal šest bodů z podání.

Jihočeši byli v chorvatském Osijeku úspěšní také na přihrávce. „Celkově jsme měli solidní úspěšnost na bránění soupeřových vysokých míčů, které jsme buď ubránili v poli nebo jsme je zablokovali. To byly hlavní rozdíly. Jen na útoku jsme měli rezervy. Možná to bylo ovlivněné dlouhým cestováním, protože to nebylo úplně ono,“ shrnul své poznatky z prvního utkání šestnáctifinále trenér Zach.

Výsledek 3:0 zatím nic neřeší, ale pro Jihostroj znamená skvělou výchozí pozici do odvety. Bitva o osmifinále prestižního Poháru CEV se chystá na úterní podvečer ve Sportovní hale. „Nic není hotové. Série se bude rozhodovat v Českých Budějovicích. Musíme zůstat nadále plně koncentrovaní a jít do boje,“ nabádá Martin Kryštof, kapitán a asistent trenéra v jedné osobě.

Jakékoliv vítězství v domácím prostředí Jihostroj posouvá dál. Vojtěch Zach ví, že podpora fanoušků na úterním zápase bude důležitá. „Může nám pomoct výborný atmosféra, kterou naši fanoušci umí vytvořit. Věřím, že nás přijdou podpořit a společně oslavíme postup do další fáze Poháru CEV,“ uzavírá trenér Jihostroje.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze