volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 24. 11. 2022

Giraudo: Jsem hrdý na náš tým, že se dokázal vyhrabat z krize

Několik duelů musel vynechat kvůli zranění. Teď už se dostal do tempa, podobně jako celý tým. Argentinec Matias Giraudo měří 202 centimetrů a soupeře trápí nejen svým dělovým podáním. I 24letý nahrávač má velký podíl na tom, že se Jihostroj posunul na třetí místo v tabulce extraligy.

V sobotu jste na domácím hřišti vyhráli 3:0 nad Odolenou Vodou. Byl to zatím nejlepší výkon týmu v sezoně?
Podle mě to bylo hodně důležité vítězství. Povedlo se nám udržet si naše postavení v tabulce, které jsme si vybojovali po špatném začátku sezony. Byla to zásadní výhra i v tom, abychom si dokázali, že umíme porážet silné soupeře v extralize. Celému týmu včetně trenérů, vedení klubu a všem okolo to pak dodá větší sebevědomí. Jsem hrdý za náš tým v Jihostroji, že jsme se dokázali vyhrabat z krize ven.

Odolena Voda se řadí k těžším soupeřům?
Určitě patří do top pětky, mají slušný potenciál. Například jejich bloky jsou parádní, hrají jako tým a na jejich výsledcích je to vidět. Odolena Voda vždy hraje bojovně i proti těm nejtěžším soupeřům, speciálně to platí pro jejich domácí zápasy.

Základní část je před polovinou. Stačil jste si na soutěž zvyknout?
Na začátku to bylo těžké, nebudu lhát. Odehrál jsem jen jeden zápas a hned se zranil. V mojí kariéře to bylo poprvé, co jsem se zranil hned na startu sezony, což je vždy komplikace. Hlavně na servisu si musím dávat pozor na míče Gala, protože když hrajeme s Mikasou, je to o dost jiné. Na trénincích cítím, že se pořád zlepšuju, ale stejně mám neustále pocit, že bych měl týmu dát ještě víc. Jsem ale šťastný, že jsem se už uzdravil.

Už jste tedy po potížích s achilovkou stoprocentně fit?
Ano, už se cítím fajn. Dobře s nohou pracujeme, a to jak z fyzického, tak i volejbalového hlediska. Máme v klubu kvalitní zázemí i naši fyzioterapeutku, takže zhruba posledních šest zápasů se cítím fakt parádně. Jen doufám, že to tak zůstane.

Co považujete jako nahrávač v české extralize za nejobtížnější?
To je dobrá otázka. Důležité pro mě bylo naučit se systém, protože když jste v extralize nový, nemáte moc informací. Nevíte nic o svém týmu ani o soupeřích. Nevíte, jaké nahrávky mají rádi a podobně. Nejtěžší věc je sladit se s týmem, abychom si vyhověli. A také se musím soustředit na to, co dělá soupeř. Jsem v extralize krátce a soupeře ještě nemám tolik načtené, ale určitě se to bude postupem času zlepšovat. Nejdůležitější je, abychom vyladili chemii mezi námi na play-off.

Vynikáte dobrým servisem. Považujete ho za svou největší zbraň?
Nevím, jestli největší, ale k těm větším určitě patří. Podání mám hodně silově založené. Dokážu soupeře pořádně trefit, takže se pokaždé snažím tlačit do servisu. V posledních zápasech mi podání sedla, hlavně s Mikasou. Musím se teď soustředit a trefovat servis i s míči Gala.

Jaký je v této sezoně váš cíl?
Největší cíl je určitě vyhrát s Jihostrojem českou extraligu. Na druhé místo bych dal Český pohár. Chtěl bych, abychom se v Poháru CEV dostali co nejdál, ale musíme být realisté. V soutěži jsou ohromně silné zahraniční kluby. Kdybychom se dostali do čtvrtfinále evropského poháru, tak narazíme na týmu z Ligy mistrů, takže úroveň by ještě více vzrostla.

Co vám v Česku chybí nejvíc z vaší rodné Argentiny?
V naší zemi je běžné potkávat se s přáteli a rodinou, jak jen to jde, hlavně o nedělích. To mi tady hodně chybí. Občas ale i naše jídlo, protože to miluju, a rád ho také sám vařím. V Česku se ale cítím i tak opravdu šťastně a spokojeně, protože mi pomáhají kluci z klubu.

A naopak, co se vám líbí na Českých Budějovicích?
Je to pěkné město. Skoro takové, ve kterém jsem se narodil. Není velké, ale je to pořád město. Je tu všechno, co člověk potřebuje pro spokojený život a všude je to kousek. Mně i mé přítelkyni se tu líbí. Byli jsme se už podívat, jak se vaří pivo v Budvaru a na hokeji. Ten sport jsem poprvé viděl ve Francii, tady jsem na něm byl teprve podruhé v životě. Hrozně se mi líbí ta vášeň, jak do sebe chlapi narážejí.

Co dalšího jste stihl z České republiky poznat?
Navštívil jsem Brno, byl jsem v Praze a co se týče jižních Čech, tak jsem byl na Lipně. Nemáme moc volna a když už jeden den trénink nemáme, tak jsem většinou doma, protože potřebuju odpočívat a doplnit energii. Kamarádi už mi doporučili nějaká místa, kam bych se měl podívat, takže to mám určitě v plánu, až bude čas.

Fandíte Argentině na právě probíhajícím mistrovství světa ve fotbale?
Samozřejmě turnaj sleduju, a nejen kvůli Argentině. Pro mě je Lionel Messi nade vše. Moc lidí ho u nás v zemi zatracovalo, nechovali se k němu dobře, ale on se teď bude snažit všem dokázat, že se spletli. Stejně jako Maradona dal naší zemi víc než všichni ostatní. Speciálně Messimu titul moc přeju, fandím jemu i celému týmu.

Autor: Petr Lundák / MF Dnes

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále