volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 5. 12. 2022

Zájem o středoškolské hry předčil očekávání, říká organizátor Skolka

Jedním z organizátorů středoškolských her O pohár hejtmana Jihočeského kraje je pedagog ze ZŠ Oskara Nedbala a bývalý asistent trenéra volejbalistů Jihostroje Tomáš Skolka. V rozhovoru přibližuje, jak vypadala okresní kola a jaké bude první vyvrcholení projektu, které se uskuteční 7. prosince na ZŠ Oskara Nedbala.

Jaké máte po okresních kolech ohlasy na středoškolské hry O pohár hejtmana Jihočeského kraje?
Ohlasy na projekt jsou ve všech okresech velmi pozitivní. Kvitují, že po covidové době se zase něco děje. Jsou okresy, kde bohužel středoškolský sport velmi rychle upadá. Tento projekt tak dal středním školám jistou „naději“, že se něco mění. Důležitý poznatek pro nás byl, že akce byla kvitovaná ze všech stran – jak od studentů, tak učitelů a trenérů. Navíc se vše obešlo bez závažnějších úrazů a zdravotních komplikací.

Splnil tedy zájem středoškoláků o volejbal vaše očekávání?
Řekl bych, že ho dokonce předčil. Zájem středoškoláků byl opravdu dost velký, jsou školy, které musely dokonce děti do nominací vybírat. Jiné školy se chtěly účastnit za každou cenu, i když třeba nemají tolik „aktivních“ volejbalistů a dělají volejbal pouze na školách. Chtěl bych poděkovat pořadatelům v jednotlivých okresech za výbornou komunikaci a školám a jejich studentům za předvedené výkony.

Kolik škol a dětí se do projektu zapojilo?
Měli jsme celkem 41 týmů ze 37 škol, které sehrály dohromady 86 zápasů. Do okresních kol středoškolských her se zapojilo přibližně 420 studentů a studentek, plus 16 rozhodčích. Mimochodem do příštích let by turnaje mohly být výbornou zkouškou právě pro začínající rozhodčí v Jihočeském kraji, kteří mají možnost vyzkoušet si řemeslo.

V čem dalším je podle vás tento projekt prospěšný?
Celý projekt má dvě roviny – sportovní a sociální. První rovina je, že děti hrají volejbal v klubech a pravidelně se připravují, druhá přidaná hodnota středoškolských her je, že hrají holky a kluci dohromady. Navíc ve vyváženém poměru, protože ve dvanáctičlenném týmu musí být poměr kluků a holek rovnocenný a na hřišti musejí být vždy tři holky a tři kluci. Turnaje byly prospěšné i v tom, že učitelé se mezi sebou domlouvali i na další aktivity – třeba přátelské zápasy mezi školami, turnaje i v jiných sportech a podobně.

Mohou podle vás středoškolské hry pomoci i popularitě volejbalu?
Určitě ano. Volejbal je dlouhodobě oblíbený sport mezi všemi generacemi od dětí na základní škole přes středoškoláky až po lidi ve věku poproduktivním. Tento projekt může popularitě volejbalu jen a jen pomoci v jednotlivých obcích, městech a okresech Jihočeského kraje. Zvlášť pokud bude projekt pokračovat i v dalších letech.

Proč finálový turnaj hostí právě Základní škola Oskara Nedbala?
Kde jinde by se mělo finále hrát než ve školském zařízení. ZŠ Oskara Nedbala je přímo partnerem Českého volejbalového svazu, což ji honosí, ale zároveň zavazuje právě k propagaci volejbalu. Mezi tu patří právě pořádání turnajů, dlouhodobá přípravě dětí, organizace projektů souvisejících s volejbalem a tak dále. My na Základní škole Oskara Nedbala také máme bohaté zkušenosti s pořádáním podobných akcí.

7. prosince se na Základní škole Oskara Nedbala koná první „Velké finále“. Na co mohou těšit účastníci a na co byste pozval zájemce, kteří by se chtěli přijít podívat?
Především na krásný sport a přátelskou atmosféru. Už na okresních kolech byla výborná atmosféra, správná kamarádská rivalita mezi studenty škol a mezi trenéry a učiteli. Finálové turnaje chceme pojmout velkolepě. Celým dnem bude provázet zkušený moderátor, přivítáme zajímavé hosty i z řad volejbalistů a samozřejmostí jsou zajímavé ceny pro vítěze.

Partneři středoškolských her O pohár hejtmana Jihočeského kraje


Fotogalerie

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 24. 4. 2024

Čtvrtek od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze