volejbalový klub jihostroj české budějovice
Historie 31. 3. 2023

POHLED DO HISTORIE: Série play-off s Libercem

Dva nejúspěšnější kluby tohoto tisíciletí čeká už desátá vzájemná série play-off za posledních sedmnáct sezon. V letošním semifinále bude v roli favorita Liberec, historická bilance ale hraje ve prospěch Jihostroje. Pojďme se blíže podívat na slavné bitvy ve vyřazovacích bojích!

2005/06 – O třetí místo

Jihostroj jakožto pátý tým po základní části vyřadil ve čtvrtfinále Opavu (4:2), v semifinále ale neuhrál ani jeden zápas proti Ostravě (0:4). Liberec byl po základní části druhý, ve čtvrtfinále si poradil se Zlínem (4:1), ale v semifinále nestačil na Kladno (1:4). Mužstva Jihostroje a Liberce se tak utkala v sérii o třetí místo, kterou vyhrála Dukla. Bylo to na dalších dvanáct let naposledy, kdy České Budějovice neměly extraligovou medaili.

Konečný stav série: 3:1 pro Liberec

Liberec – Jihostroj 3:2
Liberec – Jihostroj 3:0
Jihostroj – Liberec 3:2
Jihostroj – Liberec 1:3

Sestava Jihostroje: Michal, Mach, Zach, Draxl, Habada, Rosenbaum, Böhm, Ventruba, Motys, Ulč, Pitner, Smrčka. Trenéři Pommer a Šimonek.

2006/07 – Finále play-off

Hned o rok později jsme se s Libercem utkali znovu. A tentokrát rovnou ve finále. Jihostroj byl vítěz základní části a do finále došel bez ztráty utkání – porazil Zlín (3:0) a Brno (3:0). Liberec se do finále probojoval po jednoznačné sérii s Ústím (3:0) a náročném pětizápasovém souboji s Opavou (3:2). České Budějovice udávaly tempo série a poměrně hladce si zajistily titul už v pátém zápase. Jihostroj se pod novým trenérem Bromem stal mistrem extraligy po pěti letech. Titul slavil v roli hráči i současný kouč Vojtěch Zach.

Konečný stav série: 4:1 pro Jihostroj

Jihostroj – Liberec 3:0
Jihostroj – Liberec 3:2
Liberec – Jihostroj 3:0
Liberec – Jihostroj 0:3
Jihostroj – Liberec 3:0

Sestava Jihostroje: Pochop, Čajan, Mach, Zach, Habada, Pražák, Ventruba, Motys, Sládeček, Ulč, Marek, Pitner, Smrčka. Trenér Brom.

Sestava Liberce: Dittrich, Simaro, Bíza, Jeslínek, Polák, Zadražil, Kryštof, Čermák. Trenér Merta.

2007/08 – Semifinále play-off

Třetí rok po sobě jsme ve vyřazovacích bojích narazili na Liberec. Oba týmy prošly hladce přes čtvrtfinále – Jihostroj porazil Opavu (3:0), Liberec si poradil s ČZU Praha (3:0). Severočeši byli v základní části mírně lepší a toužili Jihostroji oplatit porážku z finále minulé sezony. Jenže Jihostroj hned první zápas na palubovce Liberce vyhrál a znervózněl soupeře. Ve čtvrtém zápase vedla Dukla na jihu Čech 2:0 na sety, ale přesto domácí otočili zápas a podruhé za sebou předčili Liberec v play-off.

Konečný stav série: 3:1 pro Jihostroj

Liberec – Jihostroj 0:3
Liberec – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Liberec 3:2
Jihostroj – Liberec 3:2

Sestava Jihostroje: Pochop, Čajan, Mach, Zach, Emmer, Habada, Pražák, Motys, Sládeček, Ventruba, Pitner, Smrčka. Trenér Brom.

Sestava Liberce: Simaro, Polák, Dittrich, Čermák, Jeslínek, Ticháček, Kryštof, Vencovský, Veselý, Vampola. Trenér Merta.

Foto: Kamil Jáša / Deník

2011/12 – Finále play-off

Po pěti letech se potkal Jihostroj s Libercem ve finále. Cesty obou mančaftů byly velmi podobné jako v roce 2007. Jihostroj vyhrál základní část a bez ztráty jediného zápasu porazil ve čtvrtfinále Brno (3:0) a v semifinále Příbram (4:0). Liberec si ve čtvrtfinále poradil se Zlínem (3:0), ale v semifinále ho vysílilo sedmizápasové drama s Ostravou (4:3). Kvalita byla ve finále na straně svěřenců Jana Svobody – Jihostroj ztratil pouhé dva sety a obhájil extraligový titul z předchozí sezony.

Konečný stav série: 4:0 pro Jihostroj

Jihostroj – Liberec 3:0
Jihostroj – Liberec 3:1
Liberec – Jihostroj 0:3
Liberec – Jihostroj 1:3

Sestava Jihostroje: Sukuba, Rojas, Mach, Novotný, Procházka, Michálek, Habr, Motys, Fila, Zapletal, Juračka, Smrčka. Trenéři Svoboda a Pochop.

Sestava Liberce: Řezníček, Hadrava, Beer, Staněk, Hýský, Pešl, Kopáček, Steffan, Vodvárka, Ticháček, Piovarči. Trenér Nekola.

2013/14 – Finále play-off

Po dvou letech jsme se znovu ve finále popasovali s Libercem. Oba týmy byly v základní části odskočené od zbytku ligy a také v play-off prošly hladce až do finále. Jihostroj vyřadil ve čtvrtfinále Benátky (4:0) a v semifinále Zlín (4:1). Liberec postoupil přes Brno (4:0) a Příbram (4:0). Ve finále se čekalo vyrovnané drama, ale i přes úvodní výhru Liberce ovládl sérii Jihostroj. České Budějovice se po roční odmlce vrátily na extraligový trůn a vybojovaly osmý titul v historii klubu. V naší sestavě byl už tehdy také Michal Kriško.

Konečný stav série: 4:1 pro Jihostroj

Liberec – Jihostroj 3:0
Liberec – Jihostroj 2:3
Jihostroj – Liberec 3:1
Jihostroj – Liberec 3:1
Liberec – Jihostroj 2:3

Sestava Jihostroje: Fila, Habr, Hupka, M. Kriško, Kuliha, Mach, Michálek, Pleva, Sobotka, Sukuba, Šulista, Zapletal. Trenér Svoboda.

Sestava Liberce: Janouch, Hadrava, Leikep, Beer, Burrow, Správka, Kopáček, Zajíček, Hýský, Vencovský, Řezníček, Staněk. Trenér Nekola.

2014/15 – Finále play-off

Hned následující rok měl Liberec šanci na odvetu. Potřetí za čtyři roky na sebe týmy Jihostroje a Liberce narazily ve finále. Jihostroj porazil ve čtvrtfinále play-off Příbram (4:1) a v semifinále Karlovarsko (4:0). Liberec nedal šanci Odoleně Vodě (4:0) ani Zlínu (4:0). Stejně jako v předchozím roce se očekávalo napínavé finále, ke kterému nedošlo. Tentokrát byla kvalita na straně Liberce, který ve čtyřech zápasech nedovolil Jihostroji vyhrát jediný set. České Budějovice ale urvaly jedno vítězství v Liberci, na další úspěch v play-off z liberecké haly pak čekaly šest let.

Konečný stav série: 4:1 pro Liberec

Liberec – Jihostroj 3:0
Liberec – Jihostroj 2:3
Jihostroj – Liberec 0:3
Jihostroj – Liberec 0:3
Liberec – Jihostroj 3:0

Sestava Jihostroje: Fila, Habr, Hupka, M. Kriško, Kuliha, Mach, Michálek, Pleva, Sobotka, Šulista, Tibitanzl, Zapletal. Trenér Svoboda.

Sestava Liberce: T. Kriško, Staněk, Janouch, Patucha, Leikep, Správka, Kopáček, Vencovský, Zajíček, Galabov, Staněk, Fučík. Trenér Nekola.

2017/18 – O třetí místo

Po dvanácti letech se utkal Jihostroj s Libercem o bronzové medaile. České Budějovice si ve čtvrtfinále play-off snadno poradily s Ústím nad Labem (3:0), ale v semifinále nestačily na Karlovarsko (0:3). Liberec vyhrál čtvrtfinále proti Ostravě (3:1), ale v semifinále ztroskotal na Kladnu (1:3). V sérii o třetí místo byly všechny zápasy vyrovnané a Liberec urval vítězství až v tie-breaku rozhodujícího třetího zápasu. Po dvanácti letech tak skončil Jihostroj bez extraligové medaile a opět po porážce s Libercem.

Konečný stav série: 2:1 pro Liberec

Jihostroj – Liberec 3:2
Liberec – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Liberec 2:3

Sestava Jihostroje: Kupilík, Palgut, Mach, Křesťan, Halaba, Michálek, Ondrovič, Kryštof, Todua, Fila, Kraffer, Polák, Šotola. Trenéři Dvořák a Skolka.

Sestava Liberce: Štokr, Janouch, Leikep, Holubec, T. Kriško, Galabov, Kopáček, Kunc, Správka, Srb, Indra. Trenér: Nekola.

2018/19 – Finále play-off

Poslední vzájemné finálové setkání. České Budějovice porazily ve čtvrtfinále opět Ústí nad Labem (3:0) a v semifinále Ostravu (3:0). Liberec si v cestě do finále poradil s Odolenou Vodou (3:1) a Kladnem (3:1). Ve finále si Jihostroj v domácím prostředí počínal suverénně – všechny zápasy vyhrál 3:0. Liberec také utkání na vlastní palubovce zvládl, ale výhodu domácího hřiště měl v rozhodujícím zápase Jihostroj. Na pátý zápas byla českobudějovická Sportovní hala zaplněná k prasknutí a někteří fanoušci se do haly dokonce nevešli. Jihostroj vyhrál sérii 3:2 a vybojoval historicky desátý a dosud svůj poslední titul.

Konečný stav série: 3:2 pro Jihostroj

Jihostroj – Liberec 3:0
Liberec – Jihostroj 3:2
Jihostroj – Liberec 3:0
Liberec – Jihostroj 3:2
Jihostroj – Liberec 3:0

Sestava Jihostroje: Kupilík, Mach, Křesťan, Michálek, Ondrovič, Staples, de Amo, Kryštof, Todua, Fila, Polák, Kraffer, Šotola. Trenéři Dvořák a Skolka.

Sestava Liberce: Pietruczuk, Leikep, Štokr, Grut, Veselý, Srb, Kopáček, Kunc, Správka, Indra, Holubec, Biernat. Trenér: Nekola.

2020/21 – Semifinále play-off

Poslední vzájemná série play-off byla stejně jako letos v semifinále. V covidové sezoně bez fanoušků Jihostroj skončil po základní části na druhém místě ve čtvrtfinále hladce přešel přes Odolenu Vodu (3:0). Liberec šel do play-off ze třetího místa, ale ve čtvrtfinále překvapivě bojoval s Ostravou, která vedla v sérii už 2:1 na zápasy. Dukla nakonec čtvrtfinále otočila na svou stranu (3:2), ale možná i chybějící síly stály za překvapivě jednoznačným semifinálovým soubojem. Jihostroj především prolomil ve druhém zápase prokletí na hřišti Dukly, kde vyhrál v play-off po šesti letech.

Jihostroj vyhrál 3:0 na zápasy a šel do finále s Karlovarskem. Najdeme podobnosti s letošním play-off – i v roce 2021 Jihostroj vyřadil ve čtvrtfinále Odolenu Vodu, která nezískala jediný set, a také tehdy byl Liberec držitelem Českého poháru. Pokud by se opakoval i semifinálový výsledek 3:0, fanoušci Jihostroje by se jistě nezlobili.

Konečný stav série: 3:0 pro Jihostroj

Jihostroj – Liberec 3:2
Liberec – Jihostroj 0:3
Jihostroj – Liberec 3:0

Sestava Jihostroje: Rejlek, Stoilovič, Todua, de Amo, Michálek, Ondrovič, Kryštof, Polák, Schouten, Mach, Piskáček, Zmrhal. Trenéři Dvořák a Skolka.

Sestava Liberce: P. Šulista, Veselý, M. Kriško, T. Kriško, Leikep, Srb, Kopáček, Pavlíček, Šafranovič, Štokr, Suda, Kovalčuk, Krajčovič. Trenér: Nekola.

Bilance: Liberec nevyhrál v Českých Budějovicích pět let

  • Z posledních devíti vzájemných sérii play-off vyhrály České Budějovice 6x, Liberec 3x
  • Dvě poslední vzájemné série play-off i dvě poslední semifinále vyhrál Jihostroj
  • Liberec naposledy zvítězil ve Sportovní hale před pěti lety – 24. 4. 2018 během série o třetí místo (České Budějovice – Liberec 2:3)
  • Posledních deset vzájemných zápasů v českobudějovické Sportovní hale vyhrál Jihostroj
  • České Budějovice vyhrály posledních sedm vzájemných zápasů
  • Liberec vyhrál naposledy vzájemný zápas extraligy 27. 11. 2020 (Liberec – České Budějovice 3:1)
  • Z posledních 11 vzájemných zápasů se stalo pouze jednou, že jeden z týmů nezískal ani jeden set

Vzájemné zápasy základní části

2022/23
Liberec – Jihostroj 1:3
Jihostroj – Liberec 3:2

2021/22
Jihostroj – Liberec 3:1
Liberec – Jihostroj 1:3

2020/21
Liberec – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Liberec 3:1

2019/20
Liberec – Jihostroj 3:0
Jihostroj – Liberec 3:1

2018/19
Jihostroj – Liberec 3:2
Liberec – Jihostroj 3:0

2017/18
Liberec – Jihostroj 0:3
Jihostroj – Liberec 2:3

2016/17
Liberec – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Liberec 3:1

2015/16
Jihostroj – Liberec 3:0
Liberec – Jihostroj 3:2

2014/15
Liberec – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Liberec 2:3

2013/14
Liberec – Jihostroj 3:2
Jihostroj – Liberec 2:3

2012/13
Liberec – Jihostroj 3:2
Jihostroj – Liberec 3:1

2011/12
Liberec – Jihostroj 0:3
Jihostroj – Liberec 3:2
Jihostroj – Liberec 3:2

2010/11
Liberec – Jihostroj 1:3
Jihostroj – Liberec 3:1
Jihostroj – Liberec 3:1

2009/10
Jihostroj – Liberec 3:1
Liberec – Jihostroj 1:3
Liberec – Jihostroj 3:1

2008/09
Jihostroj – Liberec 3:0
Liberec – Jihostroj 1:3

2007/08
Liberec – Jihostroj 3:2
Jihostroj – Liberec 3:1
Jihostroj – Liberec 1:3

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 29. 4. 2024

Ohlasy mistrů extraligy

Fotogalerie 29. 4. 2024

FOTO: Mistrovské emoce