volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 11. 5. 2023

Náhrada za Kryštofa z vlastních řad: Dvojici liber utvoří Michálek a Kovařík

Odtajňování změn v kádru pro ročník 2023/24 začíná u postu libera, které po dlouhých osmi letech opouští Martin Kryštof. Místo něj na libero přechází původem smečař Petr Michálek, který vytvoří rovnocennou dvojici s Michaelem Kovaříkem. Oba se dohodli na prodloužení smluv.

Petr Michálek platí dlouhá léta za jednoho z nejlepších přihrávajících smečařů v UNIQA extralize. S přibývajícím věkem tak může být přirozený jeho přechod na pozici libera, kde využije své nejsilnější stránky. Stejnou změnou v posledních letech úspěšně prošel například Milan Moník, aktuální libero pražských Lvů. Vyzkoušet Petra Michálka na postu libera navíc zamýšlí i reprezentační kouč Jiří Novák.

„Petr už poslední dobou nebyl tak razantní na útoku. Jsme proto rádi, že přijal tuto výzvu. Nebude to jednoduché, libera musí mít specifickou mentalitu. My věříme, že Petr ji získá, má pro to veškeré předpoklady. Výhodou je, že může být stále využitelný i na pozici smečaře. Je to velmi zkušený a psychicky odolný hráč, který navíc působí jako tmelící prvek v šatně, což je další jeho přidaná hodnota,“ říká generální manažer Robert Mifka na adresu zkušeného harcovníka.

Petr Michálek bude po odchodu Martina Kryštofa posledním hráčem, který v kádru Jihostroje zbyde z původní „zlaté“ generace. Jeho jméno bude s Jihostrojem spjaté už šestnáctou sezonu! V historických tabulkách tak překoná Jiřího Voříška a dýchá na záda Petru Habadovi (18 sezon) a Radku Machovi (19 sezon). Petr Michálek v srpnu oslaví teprve čtyřiatřicáté narozeniny, a pokud se na liberu osvědčí, má šanci se na oba borce v budoucnu dotáhnout.

Rovnocennou dvojici s ním na pozici libera vytvoří Michael Kovařík, který přišel do Jihostroje původně pouze na záskok za Martina Kryštofa na začátku uplynulé sezony. Svým potenciálem však zaujal vedení klubu a nakonec zůstal na celou sezonu. A spolupráce s šestadvacetiletým Kovaříkem bude pokračovat i pro nadcházející období!

„Michael je pracovitý kluk, který se trpělivě učil vedle Martina Kryštofa. Navíc se nám líbí jeho herní projev a zaslouží si proto šanci, kterou si vybojoval. Myslíme si, že má potenciál na to, stát se v budoucnu výborným liberem. Zatím nebyl tolik využívaný, ale v nadcházející sezoně by měl naplno dostat šanci ukázat, co v něm je,“ komentuje Mifka podpis nové smlouvy s Michaelem Kovaříkem.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále