volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 29. 5. 2023

Luengas: Vážím si toho, že mě Miguel do Jihostroje doporučil

Argentince Matiase Girauda v Českých Budějovicích vystřídá jeho krajan Nacho Luengas. „Mati mi dal na Jihostroj samé pozitivní reference, ať už co se týče fungování klubu, města i toho, jak skvělou atmosféru tu umí vytvořit fanoušci,“ usmívá se nová posila na post smečaře.

Proč jste se rozhodl právě pro Jihostroj a jaké si dáváte cíle do nového angažmá?
Rozhodl jsem se jít do Českých Budějovic, protože si myslím, že je to perfektní místo pro moji budoucí kariéru. Jihostroj je jeden z nejlepších klubů v Česku, který vždy bojuje o nejvyšší příčky. To je přesně tým, který jsem hledal. Moje cíle zůstávají stejné každou sezonu – snažit se uspět ve všech soutěžích a stále se zlepšovat jako tým i já osobně jako hráč.

V Jihostroji vystřídáte svého krajana z Argentiny Matiho Giraudo. Znáte se?
Jasně, Mati je můj velmi dobrý kamarád. Hráli jsme spolu i proti sobě mnohokrát, když jsme byli mladší, protože jsme zhruba stejně staří. Právě on byl člověk, kterého jsem se vyptával na všechno ohledně Jihostroje. Musím říct, že mi dal jen samé pozitivní reference, ať už co se týče fungování klubu, města i toho, jak skvělou atmosféru tu umí vytvořit fanoušci.

Do Jihostroje vás doporučil španělský nahrávač Miguel de Amo. Věděl jste o tom?
Miguela jsem neznal, dokud jsme spolu nemluvili letos po semifinále play-off španělské ligy, které hrály naše týmy proti sobě. Řekl mi, že o mně mluvil s vedením Jihostroje. Opravdu moc si toho vážím a myslím, že mu dlužím pozvání na pivo. (smích)

Sledoval jste utkání Jihostroje v minulé sezoně?
Ano, koukal jsem na zápasy Českého poháru a play-off extraligy. Sledoval jsem, jak se tým během sezony postupně zlepšoval a na konci už prokazoval vysokou volejbalovou kvalitu.

Poslední dvě sezony jste odehrál v Melille, za kterou hrála i vaše sestra. Jak na španělské angažmá budete vzpomínat?
Moje působení v Melille jsem si opravdu užil. Za dvě sezony jsme pro klub vybojovali jeho historicky první velké úspěchy – byli jsme vicemistři Superligy, vyhráli jsme španělský pohár i Superpohár. Navíc bylo v týmu hodně argentinských hráčů, a kromě mojí sestry hrála za Melillu i moje přítelkyně. Bydleli jsme pohromadě a zažili jsme spolu spoustu krásných chvil. Takže i z tohoto pohledu to pro mě bylo výjimečné. Vždycky budu klubu vděčný, že mi dal šanci.

Jaké jsou vaše nejsilnější volejbalové přednosti a na čem chcete ještě zapracovat?
Moje nejsilnější dovednosti jsou útok a příjem. V tuto chvíli se soustředím na zlepšení podání. Myslím, že servis můžu ještě hodně vylepšit.

Co považujete dosud za svůj největší volejbalový úspěch?
Myslím, že zlatou medaili z Mistrovství světa kategorie do 23 let v Káhiře, kterou jsme vybojovali s národním týmem Argentiny.

V týmu Jihostroje budete patřit v sedmadvaceti letech k nejstarším. Jste připraven na vůdčí roli?
Ano, samozřejmě. Bude velmi důležité zjistit, co tým potřebuje a jaká má být moje role. Pokud to má být role lídra, jsem připraven.

Kdy se připojíte k mužstvu Jihostroje?
Právě koordinujeme můj příjezd do České republiky, který bude pravděpodobně začátkem srpna. Nejspíš přijedu sám, protože to vypadá, že moje přítelkyně zůstane na další sezonu ve Španělsku.

Jaká je vaše přezdívka, kterou vás mohou oslovovat spoluhráči a fanoušci?
Všem Ingnaciům se ve španělsky mluvících zemích říká „Nacho“ (česky Načo), takže tak mi všichni říkají.

Představení Ignacia Luengase

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje