volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 1. 6. 2023

Taylor-Parks: Atmosféru Českých Budějovic jsem si jako soupeř užíval

Kam v posledních dvou sezonách přišel, tam slavil titul. Kanaďan Sam Taylor-Parks se vypracoval v horké zboží na přestupovém trhu. Nakonec míří do Českých Budějovic, které ho zaujaly už když přijížděl na jih Čech v dresech soupeřů. „Když jsem sledoval, jak fantasticky hrál Jihostroj v play-off, začal jsme být ještě víc natěšený,“ svěřuje se.

Proti Jihostroji už jste si párkrát zahrál. Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti?
Poprvé jsem o Jihostroji slyšel, když jsem proti němu hrál před dvěma lety přípravný zápas. Jeli jsme do Českých Budějovic s mým tehdejším klubem z Waldfiertlu. V minulé sezoně jsem hrál v Českých Budějovicích znovu Pohár CEV za Schönenwerd a byl jsem ohromen vysokou úrovní tréninků i herní vyspělostí hráčů. Kdykoliv jsem České Budějovice navštívil, tak jsem si to užíval. Když přišla nabídka jít do Jihostroje, zdálo se správné ji přijmout a přidat se k rodině.

Utkvělo vám něco ze vzájemných zápasů osmifinále Poháru CEV mezi Schönenwerdem a Jihostrojem?
Dobře si vybavuju oba zápasy, které jsme proti sobě v Poháru CEV hráli. My jsme s Schönenwerdem do prvního zápasu nastoupili velmi dobře a nejspíš se nám povedlo Jihostroj překvapit. Ale pak jsem jen zíral, s jakým klidem dokázal Jihostroj pokračovat v zápase. Postupně nás unavil a zápas otočil. Při odvetě v Českých Budějovicích byla skvělá atmosféra. Věděli jsme, že pro nás bude hodně těžké v jejich hale vyhrát. Jihostroj nám prakticky nedal šanci a celý zápas měl pod kontrolou.

Máte i nějaké další zkušenosti s Českou republikou?
Několikrát jsem Česko navštívil. Nejčastěji jsem byl díky volejbalu právě v Českých Budějovích, ale taky jsme hráli předsezonní turnaje v Příbrami nebo Ostravě. Dostali jsme se i do Prahy, kde jsme si užili jeden volný den, což byl taky parádní zážitek. Pokaždé, když jsem navštívil Česko, tak to pro mě byla příjemná a pozitivní zkušenost.

Od koho jste sbíral informace o Česku? Znáte se třeba s vaším krajanem Caseyem Schoutenem?
Ve Waldfiertlu jsem měl českého trenéra Zdeňka Šmejkala a taky dva české spoluhráče Pavla Bartoše a Marka Šulce, kteří nám vyprávěli o Česku a prováděli nás během výjezdů za volejbalem. S Caseyem jsme nikdy nebyli spoluhráči, pouze jsem hrál proti němu v Kanadě. Setkali jsme se během jeho poslední sezony v Jihostroji. Jsem rád, že jsem ho měl možnost poznat. Je to skvělý kluk a pěkně jsme si spolu pokecali.

Máte kanadské i irské občanství. Jak jste přišel ke dvěma národnostem?
Rodiče mojí matky, tedy moje babička s dědou, se narodili v Irsku a vyrůstali tam. Já už jsem se narodil i vyrůstal v západní Kanadě. Moje rodina usoudila, že když teď během mojí volejbalové kariéry žiju a cestuju po Evropě, bude pro mě jednodušší, když budu mít irské občanství. Díky tomu jsem technicky i evropský občan.

Co jste studoval na univerzitě v Kanadě?
Studoval jsem pět let na Thompson Rivers University a hrál jsem za tamní tým Wolfpack. Můj hlavní obor byla psychologie a jako vedlejší jsem k tomu vystudoval historii.

Sledoval jste utkání Jihostroje v minulé sezoně?
Koukal jsem na semifinálové a finálové zápasy. Podle mě hrál Jihostroj výborně, hlavně v semifinále play-off. Na koukání to byl fantastický volejbal a musím přiznat, že o to víc jsem začal být natěšený na to, až se stanu hráčem Jihostroje.

Jaké si dáváte cíle do ročníku 2023/24?
Mým hlavním cílem do další sezony je, abychom s novými spoluhráči společně jako skupina dosáhli maximálního možného potenciálu. Pokud se nám to povede, tak věřím, že vytvoříme opravdu velmi kvalitní tým. Chci všechno podřídit své roli v týmu, abychom měli co největší šanci na úspěch.

Jaké jsou vaše nejsilnější volejbalové přednosti a na čem chcete ještě zapracovat?
Jako středový hráč mám své silné stránky v blokování a útočení. Rád zlepšuju všechny své volejbalové dovednosti, ale rád bych ještě více zapracoval konkrétně na podání. Poslední dvě sezony jsem začal dávat skákaný servis, který bych chtěl i nadále pilovat.

Co považujete zatím za největší úspěch své kariéry?
Největší úspěchy jsem nasbíral v posledních dvou sezonách. Měl jsem to štěstí, že jsme v Rakousku vyhráli s Waldfiertlem tamní nejvyšší soutěž i pohár. V poslední sezoně jsem s Schönenwerdem vyhrál ještě švýcarskou ligu. Řekl bych, že právě mistrovský titul ze Švýcarska je zatím můj největší úspěch. A to i vzhledem k tomu, jak se play-off vyvíjelo. Ve finále jsme se totiž ze začátku trápili a prohrávali jsme 0:2 na zápasy, takže jsme si pro titul museli dojít třemi výhrami v řadě.

Kdy se připojíte k mužstvu Jihostroje? Přijedete sám?
K týmu se připojím na začátku srpna, nejspíš čtvrtého. Do Česka přijedu sám, přítelkyni nemám.

Jaká je vaše přezdívka, kterou vás mohou oslovovat spoluhráči a fanoušci?
Většina mých spoluhráčů a fanoušků v Kanadě mi říká „STP“ (česky estýpí), což je zkratka složená z mých iniciálů. Tato přezdívka se mnou pokračuje i v Evropě, i když v poslední sezoně mi někteří spoluhráči říkali „Sammy“.

Představení Sama Taylora-Parkse

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Kladno 5 15
2. Lvi Praha 4 11
3. Jihostroj 4 9
4. Benátky n. J. 5 9
5. Karlovarsko 5 9
6. Liberec 4 8
7. Ostrava 5 7
8. Odolena Voda 5 6
9. Zlín 4 6
10. Beskydy 5 4
11. Příbram 5 3
12. Brno 5 2
13. Ústí nad Labem 4 1
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 19. 10. 2024

Jihostroj proti Ústí vyhrál 38. zápas v řadě

Aktuální zpráva 18. 10. 2024

Boj o Final Four začne už v úterý doma s Hradcem