volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 1. 6. 2023

Taylor-Parks: Atmosféru Českých Budějovic jsem si jako soupeř užíval

Kam v posledních dvou sezonách přišel, tam slavil titul. Kanaďan Sam Taylor-Parks se vypracoval v horké zboží na přestupovém trhu. Nakonec míří do Českých Budějovic, které ho zaujaly už když přijížděl na jih Čech v dresech soupeřů. „Když jsem sledoval, jak fantasticky hrál Jihostroj v play-off, začal jsme být ještě víc natěšený,“ svěřuje se.

Proti Jihostroji už jste si párkrát zahrál. Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti?
Poprvé jsem o Jihostroji slyšel, když jsem proti němu hrál před dvěma lety přípravný zápas. Jeli jsme do Českých Budějovic s mým tehdejším klubem z Waldfiertlu. V minulé sezoně jsem hrál v Českých Budějovicích znovu Pohár CEV za Schönenwerd a byl jsem ohromen vysokou úrovní tréninků i herní vyspělostí hráčů. Kdykoliv jsem České Budějovice navštívil, tak jsem si to užíval. Když přišla nabídka jít do Jihostroje, zdálo se správné ji přijmout a přidat se k rodině.

Utkvělo vám něco ze vzájemných zápasů osmifinále Poháru CEV mezi Schönenwerdem a Jihostrojem?
Dobře si vybavuju oba zápasy, které jsme proti sobě v Poháru CEV hráli. My jsme s Schönenwerdem do prvního zápasu nastoupili velmi dobře a nejspíš se nám povedlo Jihostroj překvapit. Ale pak jsem jen zíral, s jakým klidem dokázal Jihostroj pokračovat v zápase. Postupně nás unavil a zápas otočil. Při odvetě v Českých Budějovicích byla skvělá atmosféra. Věděli jsme, že pro nás bude hodně těžké v jejich hale vyhrát. Jihostroj nám prakticky nedal šanci a celý zápas měl pod kontrolou.

Máte i nějaké další zkušenosti s Českou republikou?
Několikrát jsem Česko navštívil. Nejčastěji jsem byl díky volejbalu právě v Českých Budějovích, ale taky jsme hráli předsezonní turnaje v Příbrami nebo Ostravě. Dostali jsme se i do Prahy, kde jsme si užili jeden volný den, což byl taky parádní zážitek. Pokaždé, když jsem navštívil Česko, tak to pro mě byla příjemná a pozitivní zkušenost.

Od koho jste sbíral informace o Česku? Znáte se třeba s vaším krajanem Caseyem Schoutenem?
Ve Waldfiertlu jsem měl českého trenéra Zdeňka Šmejkala a taky dva české spoluhráče Pavla Bartoše a Marka Šulce, kteří nám vyprávěli o Česku a prováděli nás během výjezdů za volejbalem. S Caseyem jsme nikdy nebyli spoluhráči, pouze jsem hrál proti němu v Kanadě. Setkali jsme se během jeho poslední sezony v Jihostroji. Jsem rád, že jsem ho měl možnost poznat. Je to skvělý kluk a pěkně jsme si spolu pokecali.

Máte kanadské i irské občanství. Jak jste přišel ke dvěma národnostem?
Rodiče mojí matky, tedy moje babička s dědou, se narodili v Irsku a vyrůstali tam. Já už jsem se narodil i vyrůstal v západní Kanadě. Moje rodina usoudila, že když teď během mojí volejbalové kariéry žiju a cestuju po Evropě, bude pro mě jednodušší, když budu mít irské občanství. Díky tomu jsem technicky i evropský občan.

Co jste studoval na univerzitě v Kanadě?
Studoval jsem pět let na Thompson Rivers University a hrál jsem za tamní tým Wolfpack. Můj hlavní obor byla psychologie a jako vedlejší jsem k tomu vystudoval historii.

Sledoval jste utkání Jihostroje v minulé sezoně?
Koukal jsem na semifinálové a finálové zápasy. Podle mě hrál Jihostroj výborně, hlavně v semifinále play-off. Na koukání to byl fantastický volejbal a musím přiznat, že o to víc jsem začal být natěšený na to, až se stanu hráčem Jihostroje.

Jaké si dáváte cíle do ročníku 2023/24?
Mým hlavním cílem do další sezony je, abychom s novými spoluhráči společně jako skupina dosáhli maximálního možného potenciálu. Pokud se nám to povede, tak věřím, že vytvoříme opravdu velmi kvalitní tým. Chci všechno podřídit své roli v týmu, abychom měli co největší šanci na úspěch.

Jaké jsou vaše nejsilnější volejbalové přednosti a na čem chcete ještě zapracovat?
Jako středový hráč mám své silné stránky v blokování a útočení. Rád zlepšuju všechny své volejbalové dovednosti, ale rád bych ještě více zapracoval konkrétně na podání. Poslední dvě sezony jsem začal dávat skákaný servis, který bych chtěl i nadále pilovat.

Co považujete zatím za největší úspěch své kariéry?
Největší úspěchy jsem nasbíral v posledních dvou sezonách. Měl jsem to štěstí, že jsme v Rakousku vyhráli s Waldfiertlem tamní nejvyšší soutěž i pohár. V poslední sezoně jsem s Schönenwerdem vyhrál ještě švýcarskou ligu. Řekl bych, že právě mistrovský titul ze Švýcarska je zatím můj největší úspěch. A to i vzhledem k tomu, jak se play-off vyvíjelo. Ve finále jsme se totiž ze začátku trápili a prohrávali jsme 0:2 na zápasy, takže jsme si pro titul museli dojít třemi výhrami v řadě.

Kdy se připojíte k mužstvu Jihostroje? Přijedete sám?
K týmu se připojím na začátku srpna, nejspíš čtvrtého. Do Česka přijedu sám, přítelkyni nemám.

Jaká je vaše přezdívka, kterou vás mohou oslovovat spoluhráči a fanoušci?
Většina mých spoluhráčů a fanoušků v Kanadě mi říká „STP“ (česky estýpí), což je zkratka složená z mých iniciálů. Tato přezdívka se mnou pokračuje i v Evropě, i když v poslední sezoně mi někteří spoluhráči říkali „Sammy“.

Představení Sama Taylora-Parkse

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále