volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 2. 6. 2023

Zástupci Jihostroje získali ocenění na galavečeru Volejbalista roku

Ve čtvrtek se v ostravských Dolních Vítkovicích předávala volejbalová ocenění za uplynulou sezonu. Hlavní cenu večera získal odchovanec Marek Šotola, který se stal poprvé volejbalistou roku. Nejlepším hráčem UNIQA extraligy byl zvolen Martin Licek a za celoživotní práci získal ocenění in memoriam trenér Zdeněk Pommer starší.

Titulu Volejbalista roku si cením strašně moc, protože jsem v této anketě ještě nikdy nebyl nominovaný a hned první nominace se proměnila ve výhru. Chtěl bych poděkovat všem, co mě volili za jejich důvěru. Je to totiž to nejvyšší ocenění, jaké může český volejbalista dostat,“ upřímně hodnotil zisk prestižní ceny odchovanec Jihostroje Marek Šotola. Třiadvacetiletý univerzál Berlin Recycling Volleys získal německý ligový i pohárový titul a zahrál si čtvrtfinále Ligy mistrů.

Nejužitečnějším hráčem UNIQA extraligy za ročník 2022/23 fanoušci zvolili českobudějovického smečaře Martina Licka, který však neskrýval překvapení z vítězství. „Popravdě si myslím, že někteří hráči si tohle ocenění zasloužili více než já. Třeba Martin Kryštof za to, jaké výkony v extralize předváděl ve svých čtyřiceti letech,“ vzdal poklonu bývalému spoluhráči.

Osmadvacetiletý Martin Licek bude mít pro příští sezonu nové angažmá, na Jihostroj ale nedá dopustit. „Na České Budějovice bude mít jen skvělé vzpomínky. Myslím si, že za to, co jsme předvedli v letošním play-off, na sebe můžeme být hrdí,“ řekl na slavnostním galavečeru.

Ocenění za celoživotní práci pro český volejbal bylo uděleno Zdeňku Pommerovi, který ve věku 76 let náhle zemřel v listopadu loňského roku. Zdeněk Pommer starší je s jedenácti mistrovskými tituly nejúspěšnějším trenérem mužské nejvyšší soutěže v Česku a bývalém Československu. V letech 1990 až 1991 vedl i mužskou volejbalovou reprezentaci tehdejšího Československa. Jihostroji trénoval pět sezon (2001–2006), ze kterých má jednu zlatou (2002) a dvě bronzové medaile (2003 a 2005). V letech 2002 a 2003 vybojoval s českobudějovickým klubem Český pohár.

Svého zástupce měl Jihostroj také v anketě o nejlepšího trenéra a nejlepšího mládežnického trenéra. V obou kategoriích se dostal mezi trojici nejlepších Vojtěch Zach, ale cenu nezískal.

Výsledky ankety Volejbalista roku

Nejlepší volejbalista: Marek Šotola

Nejlepší volejbalistka: Gabriela Orvošová

Nejlepší hráč UNIQA extraligy mužů: Martin Licek

Nejlepší hráčka UNIQA extraligy žen: Magdalena Bukovská

Nejlepší trenér: Giannis Athanasopoulos

Nejlepší trenér mládeže: Petr Juda

Beachvolejbalový pár – muži: Ondřej Perušič, David Schweiner

Beachvolejbalový pár – ženy: Barbora Hermannová, Marie Sára Štochlová

Beachvolejbalový trenér: Andrea Tomatis

Nejlepší rozhodčí: Vlastimil Kovář ml.

Celoživotní práce: Zdeněk Pommer st.

Zdroj: CVF.cz

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 23. 4. 2024

Sedláček: Chceme finále ukončit doma před našimi fanoušky

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma