volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 7. 6. 2023

Stabilní součástí A-týmu budou tři mladí odchovanci

Se značně obměněnou sestavou plnou zahraničních posil, ale také se třemi mladými odchovanci vstoupí Jihostroj do sezony 2023/24. Pevnou součástí kádru budou nahrávač Matěj Emmer a smečaři Ondřej Zelenka a Josef Leština.

Hned tři mladíci, kteří míří do A-týmu z vlastní klubové líhně, to je v posledních letech nevídaná věc. Zvučné zahraniční posily tak doplní talentovaní odchovanci, kteří jsou příslibem českobudějovického volejbalu do budoucna. I díky zabudování odchovanců kádr Jihostroje hodně omladí. Zbývá představit ještě dvě posily na klíčové posty nahrávače a univerzála, ale už teď můžeme prozradit, že průměrný věk A-týmu klesne z 28 let na 25 a průměrná výška hráčů se vyšplhá z 196 centimetrů na úctyhodných 199.

Na pozici druhého nahrávače nahradí odcházejícího Ondřeje Piskáčka o rok mladší Matěj Emmer (193 cm). Čerstvě třiadvacetiletý mladík pochází z volejbalové rodiny. Za Jihostroj si zahrál i jeho starší bratr Jaroslav, a ještě za tehdejší Škodovku nastupoval rovněž otec Jaroslav, který dodnes působí jako trenér mládeže. Nejmladší z rodinného klanu Matěj hrál v posledních sezonách za prvoligové EGE.

„Matěj už zná prostředí A-týmu, v posledních letech pravidelně zaskakoval v případě potřeby na trénincích a párkrát se ukázal i přímo v ostrém zápase. Volejbalu chce dávat všechno a má na nahrávače slušné parametry. Je v ideálním věku, kdy si zaslouží dostat šanci zabojovat o pozici v extraligovém týmu. Bude krýt záda naší nové posile, kterou představíme příští týden,“ uvádí generální manažer Robert Mifka.

Kompletní už je čtveřice smečařů, se kterou zahájí Jihostroj nadcházející extraligovou sezonu. Dvojici zahraničních akvizic Ignacio LuengasKaloyan Balabanov doplní dvacetiletý Ondřej Zelenka (199 cm), který je synem někdejšího blokaře Jihostroje Petra Zelenky, a teprve osmnáctiletý Josef Leština (202 cm). Oba se v posledních týdnech výrazně podepsali pod velké úspěchy mládeže na finálových turnajích mistrovství České republiky a ukázali, že si zaslouží dostat šanci v extraligovém kádru.

„U Ondry i Pepy není na co čekat. Oba jsou už delší dobu klíčovými hráči našich dorosteneckých týmů a je na čase jít vstříc nové výzvě profesionálního volejbalu. Ondra je velký bojovník a volejbalu dává všechno. Nepochybuji, že chytne příležitost za pačesy. Pepa má se svými fyzickými parametry předpoklad vyrůst ve světového hráče. Aby však nezůstalo pouze u předpokladu, je před ním ještě velmi dlouhá cesta. Věřím ale, že i on už má hlavu správně nastavenu a že si půjde zodpovědně za svým. U obou se moc těším na jejich další sportovní i osobnostní vývoj,“ říká Robert Mifka.

AKTUÁLNÍ SOUPISKA PRO SEZONU 2023/24

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 23. 4. 2024

Sedláček: Chceme finále ukončit doma před našimi fanoušky

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma