volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 20. 7. 2023

Konkurenci vítám. Posily vypadají skvěle, těší se na sezonu van Schie

S novou sezonou se změní role některých hráčů. Stijn van Schie byl v uplynulém ročníku mladším ze dvou univerzálů, v sezoně 2023/24 dostane výrazně mladšího parťáka a bude druhým nejstarším hráčem Jihostroje. „V týmu už budu ten zkušenější, a i když nejsem Čech, chci pomoct ostatním hráčům, jak jen budu moci,“ říká o své nové roli.

Už jste začal s přípravou na sezonu 2023/24? Na co se zaměřujete?
Po sezoně jsem si vzal dva týdny volna, abych se zotavil z malých zranění a dlouhé sezony. Pak jsem začal opět pomalu makat v posilovně. Spolupráci s naším kondičním trenérem Kubou Kalusem si moc užívám. Hodně mi pomohl zlepšit se fyzicky a zůstat zdravý během sezony. Teď udělal program speciálně pro mě a společně pracujeme na plánu, jak se co nejlépe připravit na další rok. Během sezony je méně času na silové tréninky v posilovně, takže se teď soustředím na posilování, abych získal co nejvíc síly. Kombinuju to s beachvolejbalem a dalšími sporty.

Ví se o vás, že rád cestujete. Poznal jste během léta nějaká nová místa?
Momentálně jsme na severu Itálie, kempujeme v horách a užíváme si italskou kulturu. V Nizozemsku nemáme žádné hory, takže je to skvělé místo pro dovolenou. Po dvou týdnech se opět vrátíme zpět domů do Nizozemska.

Jak využíváte volný čas, když jste v rodném Nizozemsku?
První týdny po mém návratu z Česka jsem trávil hodně času s rodinou a přáteli. Některé z nich jsem neviděl rok, takže bylo fantastické se s nimi znovu potkat. Taky jsme si právě pořídili pejska, a ten se musí ještě hodně učit, takže s ním trávím docela dost času.

V týmu Jihostroje budete mít hodně nových spoluhráčů. Co říkáte na změny v kádru?
Hodně důležité bude už přípravné období, abychom se s novými spoluhráči poznali na hřišti i mimo něj. Nové kluky moc neznám, ale co jsem o nich slyšel a viděl, vypadá to, že klub přivedl do týmu skvělé posily. Věřím, že už se všichni těší, až budou hrát před našimi úžasnými fanoušky a bojovat o nejvyšší umístění. V týmu bude dobrý mix zkušenějších hráčů a mladých talentovaných kluků z Česka. Doufám, že si na sebe rychle zvykneme a předvedeme fanouškům nejlepší volejbal, kterého budeme schopní. Taky budeme mít nového trenéra Kowala, kterého ještě neznám, ale slyšel jsem o něm skvělé věci. Má hodně zkušeností se špičkovými týmy v Evropě, takže se opravdu těším na spolupráci s ním.

Vaším novým parťákem na pozici univerzála bude teprve 20letý Kubánec Alejandro Miguel González Rodríguez, který měří 208 centimetrů. Vítáte takovou konkurenci?
Konkurence je důležitá na každé pozici a je skvělé, že u nás ji mít budeme. Můžeme se tak vzájemně tlačit, abychom byli lepší. Jsem rád, že Jihostroj našel mladého talentovaného hráče, který se chce učit a hrát. Myslím, že si během sezony budeme zdravě konkurovat a zároveň si pomáhat. Bude to jeho první sezona v Evropě, takže ho čeká spousta změn a taky jiná kultura. V týmu už budu ten zkušenější, takže chci pomoct nejen jemu, ale i všem ostatním hráčům, jak jen budu moci. Nejsem sice Čech, ale město a zemi už od minulé sezony trochu znám.

Sledujete přestupy i v jiných extraligových klubech? Co na ně říkáte?
Viděl jsem, že většina týmů bude mít docela hodně nových posil, stejně jako my. O přestupech toho moc říct nemůžu, protože nové hráče tak dobře neznám. Zdá se ale, že týmy jako Praha, Karlovarsko nebo Liberec budou mít ve svém týmu opět velkou kvalitu.

Nedávno se rozhodlo o tom, že bude Jihostroj hrát Ligu mistrů. Jak se na ni těšíte?
To byla úžasná zpráva! V minulé sezoně jsme tvrdě bojovali, abychom se dostali do finále extraligy a je škoda, že jsme nevyhráli titul. Liga mistrů je ale úžasná odměna za dosažení druhého místa. Je to nejvyšší evropská soutěž pro kluby, takže hrát v ní je velká výzva. Ve skupinové fázi nás čeká s jistotou šest zápasů vysoké kvality proti některým z nejlepších týmů v Evropě. Už se moc těším!

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 29. 4. 2024

Ohlasy mistrů extraligy

Fotogalerie 29. 4. 2024

FOTO: Mistrovské emoce