volejbalový klub jihostroj české budějovice
Preview 15. 1. 2024

Klíčová středeční bitva Ligy mistrů! Přijede de Amo

I přes veškerou snahu poprat se o postup je jasné, že Jihostroj odehraje ve středu v Lize mistrů svůj poslední zápas. Stále však žije šance na postup ze třetího místa přímo do čtvrtfinále Poháru CEV. Jihostroj musí naplno bodovat proti Guaguas s nahrávačem Miguelem de Amem a věřit, že Lüneburg nezíská v posledním zápase ideálně ani jeden set na hřišti Jastrzebski.

Vstupenky na zápas pořídíte ZDE!

Situaci už českobudějovičtí volejbalisté nemají ve svých rukou. Ani v jednom z prvních čtyř zápasů Ligy mistrů nebyli v roli favorita, ale také ani v jednom nedokázali překvapit a zůstali bez bodu na posledním místě své skupiny D. Na začátku roku bylo jasné, že Jihostroj musí v domácích zápasech naplno bodovat proti Lüneburgu i Las Palmas, aby měl šanci se ještě prodrat na druhé místo ve skupině a zajistit si postup v Lize mistrů.

První krok se povedl – Českobudějovičtí přejeli ve velkém stylu německý Lüneburg 3:0. Jenže pak přišel překvapivý výsledek z Kanárských ostrovů, kde tamní Guaguas porazili favorizovaný celek Jastrzebski Wegiel 3:1. Guaguas tak díky vítězství nad nejlepším týmem skupiny mají jisté druhé místo a postup v Lize mistrů.

Před posledním kolem zbývá souboj na dálku o třetí místo mezi Lüneburgem (6 bodů) a Jihostrojem (3 body). Třetí tým skupiny zamíří rovnou do čtvrtfinále Poháru CEV – druhé nejprestižnější klubové soutěže – které by znamenalo poměřit síly s dalším velmi kvalitním evropským klubem. Pro čtvrtého ve skupině cesta evropskými poháry končí.

České Budějovice mají šanci na postup pouze v případě, že celek z Las Palmas porazí za tři body. Ideálně však bez ztráty setu. Právě poměr setů by totiž byl dalším kritériem, které by rozhodovalo v případě rovnosti bodů. Následně poměr vyhraných a ztracených míčů a posledním kritériem v případě shody jsou vzájemné zápasy.

Zároveň musejí Jihočeši doufat, že Jastrzebski Wegiel naplní roli velkého favorita a na svém hřišti za tři body porazí Lüneburg. Pokud by Jihostroj zvítězil 3:0, stačí vítězství Jastrzebski 3:1. Jestli Českobudějovičtí jeden set ztratí, potřebovali by výhru polského klubu 3:0.

My se ale soustředíme jen na sebe a ani s klukama v šatně neprobíráme coby kdyby. V první řadě musíme my porazit Las Palmas a pak uvidíme, jestli nám pomůže Jastzebski,“ říká blokař Oliver Sedláček, který se stejně jako fanoušci těší na setkání s někdejší hvězdou Jihostroje Miguelem de Amem. „Je to super kluk, sympaťák. Hodně mi pomohl v mých začátcích v klubu. Vím, že někteří kluci už jsou s ním v kontaktu a všichni se těšíme. V první řadě ho ale chceme porazit,“ usmívá se.

Sám první nahrávač Guaguas Las Palmas už se ohromně těší na svůj návrat na jih Čech, kde odehrál čtyři sezony a získal titul s Jihostrojem. „Mám v Českých Budějovicích spoustu kamarádů, kteří se přijdou podívat. Klub mi přirostl k srdci, jsem nadšený, že se vracím do známého prostředí. Určitě bude skvělá atmosféra, kterou fanoušci Jihostroje umí vytvořit. I když už máme postup zajištěný, určitě přijíždíme s jasným cílem zvítězit,“ vzkazuje Miguel Ángel de Amo.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 29. 4. 2024

Ohlasy mistrů extraligy

Fotogalerie 29. 4. 2024

FOTO: Mistrovské emoce