volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 11. 3. 2024

Diviš: V play-off musíme probudit týmovou sílu

Základní část je minulostí. Rozhodující fáze sezony začíná ve čtvrtek 14. března, kdy vypukne ve Sportovní hale čtvrtfinálová série proti Karlovarsku. Na play-off se těší také prezident volejbalového klubu Jihostroj České Budějovice Jan Diviš. Popisuje cíle i možnosti na zlepšení.

VSTUPENKY NA PLAY-OFF ONLINE!

V základní části měl Jihostroj řadu nevyrovnaných výkonů. Nakonec obsadil čtvrté místo. Jak jste s tím spokojený?
Souhlasím, že herní projev týmu v základní části byl dost nevyrovnaný. Přešel bych nejprve třeba k Lize mistrů. Na začátku, když nám pro svalové zranění nehrál první nahrávač Carísio, tak se jeho neúčast promítla například do prvních kol Ligy mistrů. Byla to škoda, protože i s druhým nahrávačem Emmrem jsme sice byli vyrovnaným soupeřem, ale bohužel jsme nebodovali. V plné sestavě jsme mohli myslet i na postup ze skupiny. Měli jsme určitě šanci vyhrát nejenom dva zápasy a postoupit, ale je to sport a zranění někdy přijdou v nevhodnou dobu.

A co extraliga?
V základní části extraligy, kdy se týmy sehrávají, se překvapení stávají. Ale musím zmínit výpadek s Benátkami, kdy jsme na konci ledna prohráli venku 0:3. V této fázi soutěže je takový výsledek neomluvitelný. Chybí mi jasný dominantní lídr. Měl to být především nahrávač Carísio, ale bohužel ho v této roli nevidím. Doufám, že se pro play off nastartuje a bude i mentálně silnějším. Jestli chceme být ve finále, tak se o to musíme opravdu poprat, a ne to jenom chtít.

Domácí extraligová soutěž se za poslední roky hodně zkvalitnila. Pořád sice Budějovice patří mezi špičku českého volejbalu, ale ostatním už tolik nedominují jako například před několika lety. Čím to podle vás je?
Extraliga má v posledních letech rostoucí herní kvalitu, to vidíme všichni. Zázemí jak finanční, tak odborné se vyrovnává i u dalších týmů. Lvi Praha, Karlovy Vary, Liberec nebo Kladno, ti všichni již trvale nabízejí podobné podmínky jako my. Je a bude stále těžší se udržet v čele tohoto pořadí. Pro samotný volejbal a jeho atraktivnost jenom dobře.

Překvapilo vás něco v základní části? Ať už v dobrém, či ve špatném smyslu? Například umístění některých týmů, výkony hráčů a podobně?
Popravdě řečeno, asi ani ne. Rozhodující část sezony je teprve před námi, uvidíme, jak si týmy rozložily síly. Očekávám vyrovnané souboje od prvních kol play-off mezi všemi soupeři.

Ještě před začátkem soutěže jste měli potíže s trenérem. Zdeněk Šmejkal nakonec tým vést nemohl, sehnali jste narychlo polské eso Andrzeje Kowala. Byl to velký problém – už například kvůli tomu, že si Kowal nemohl příliš vybírat hráče podle svých představ?
Rodinné problémy pana Šmejkala nás postavily před nečekanou situaci. Andrzej Kowal byl však adekvátní náhradou. Ano, sice nebyl u začátku budování nového týmu, ale věděl, do čeho jde. Na práci s mladými hráči se těšil a k některým hráčům se také vyjadřoval. Myslím, že jsme to zvládli.

Pochvalujete si nového kouče?
Andrzej Kowal je velký profesionál. Jeho přístup, připravenost a odbornost je velmi vysoká. Od něj se řada našich trenérů opravdu může učit. Samozřejmě, že určitou nevýhodou je jazyková bariéra, především v práci s mladými hráči mimo hřiště. Možná si u něj dovedu osobně představit jen ještě silnější emoce při koučování některých zápasů, především těch nepodařených.

Někteří lidé i fanoušci hodně letos řeší počty cizinců, a to nejen v Jihostroji, ale i v celé extralize. Jak tento krok berete?
Vyšší počty zahraničních hráčů jsou dané tím, že mají lepší volejbalovou kvalitou, než má většina českých hráčů. Chceme-li si udržet srovnatelnou kvalitu s jinými týmy a bavit lidi kvalitním volejbalem, tak to jinak nejde. Máme v týmu zařazené čtyři naše mladé odchovance, příští sezonu přibude další, ale do základní šestky už se musí prosadit kvalitou. Věřím, že se postupně prosadí a budou u nás v klubu chtít pak i zůstat.

Týmu se příliš nepovedly některé zápasy, o nichž jste už trošku mluvil. Ještě pořád vás to mrzí?
Porážky na hřištích slabších soupeřů nejen mě štvou vždycky. Jsem přesvědčený, že tým kvalitu má a má na to, postoupit do finále, ale musí se probudit týmová síla. Chuť to vybojovat, vyválčit. Také si myslím, že naše nová posila, blokař Okolič, by to mohla v play-off nakopnout.

Nadále při vás stojí diváci, kteří chodili ve vysokém počtu. Vnímáte to?
Větší návštěvnost je odměnou nám všem. Ano, snažíme se vyhrávat utkání, poháry, ale chceme také volejbalem lidi nejen bavit, ale i vychovávat novou mladou generaci. Zájem o volejbal roste i mezi mladými, a to mě těší moc.

Jihočeský kraj spolu s městem a Národní sportovní agenturou představil vizi nové multifunkční sportovní haly na výstavišti. Líbí se vám osobně takový projekt? Nebojíte se, že je až příliš ambiciózní a drahý?
Nová národní hala míčových sportů tak, jak byla představená nejen jihočeským hejtmanem, je velikou nadějí nejen pro míčové sporty v Českých Budějovicích. Má moji plnou podporu a udělám maximum pro to, aby v krajském městě taková stavba opravdu vyrostla.

Zdroj: Petr Lundák / iDnes.cz

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 3. 5. 2024

Kowal se vrací do Polska. Novým trenérem bude Zdeněk Šmejkal

Ohlasy 29. 4. 2024

Ohlasy mistrů extraligy