volejbalový klub jihostroj české budějovice
Historie 13. 3. 2024

POHLED DO MINULOSTI: Série play-off s Karlovarskem

Na souboj Českých Budějovic s Karlovarskem dojde v play-off pošesté, poprvé se však dva elitní české kluby potkají už ve čtvrtfinále. Dosavadní bilance z vyřazovací části je příznivější pro Jihostroj, který vyhrál první tři vzájemné série play-off. Jenže z posledních dvou střetnutí, včetně finálového z roku 2021, vyšlo vítězně Karlovarsko. Historicky šestá vzájemná série vypukne na jihu Čech ve čtvrtek!

VSTUPENKY NA PLAY-OFF ONLINE!


2014/15 – Semifinále play-off

Jihostroj skončil po základní části na druhém místě, jen dva body před třetím Karlovarskem, pro které se jednalo o premiérovou sezonu v extralize. České Budějovice ve čtvrtfinále vyřadily Příbram (4:1 na zápasy), Karlovarsko si stejným výsledkem poradilo s ČZU Praha. V semifinále narazil zkušený tým Jihostroje právě na nováčka z Karlovarska, se kterým se popasoval nečekaně rychle. Jihostroj vyhrál v nejkratším čase a v celé sérii povolil Karlovarsku vyhrát jen dva sety. První souboj v play-off pamatuje hned dvojice současných hráčů: českobudějovický Petr Michálek a karlovarský Daniel Pfeffer.

Konečný stav série: 4:0 pro Jihostroj

Jihostroj – Karlovarsko 3:1
Jihostroj – Karlovarsko 3:1
Karlovarsko – Jihostroj 0:3
Karlovarsko – Jihostroj 0:3

Sestava Jihostroje: Mach, Michálek, Habr, Sobotka, Kuliha, Kriško, libero Hupka, Fila, Zapletal, Pleva. Trenér Svoboda.

Sestava Karlovarska: Rojas, Sukuba, Bartůněk, Koláček, Mihajlovič, Málek, libero Pfeffer, Loftesnes, Kust, Janků, Szczerbaniuk. Trenér Brom.

2015/16 – O třetí místo

Jihostroj ovládl základní část a ve čtvrtfinále play-off porazil hladce Zlín (4:0). V semifinále už ale nestačil v šestizápasové bitvě na Brno (2:4). Karlovarsko skončilo v dlouhodobé části třetí a hned ve čtvrtfinále se hodně zapotilo s Kladnem (4:3). Po této vyčerpávající sérii už Západočeši neuhráli jediný duel. V semifinále padli s pozdějším mistrem z Liberce (0:4) a v boji o třetí místo i s Jihostrojem (0:3). Karlovarsko vyhrálo v třízápasové sérii jen jeden set a i ve druhém roce tak byli Českobudějovičtí ve vzájemných soubojích v play-off stoprocentní.

Konečný stav série: 3:0 pro Jihostroj

Jihostroj – Karlovarsko 3:0
Jihostroj – Karlovarsko 3:0
Karlovarsko – Jihostroj 1:3

Sestava Jihostroje: Mach, Kuliha, Červinka, Fila, Michálek, Polák, libero Kryštof, Pochop, Tibitanzl, Kraffer, Maciel. Trenér Svoboda.

Sestava Karlovarska: Szczerbaniuk, Bartoš, Kriško, Džavoronok, Široký, Sukuba, libero Pfeffer, Málek, Široký, Janků, Eriksson. Trenér Brom.

2016/17 – Semifinále play-off

Jihostroj byl po základní části na třetím místě a hned ve čtvrtfinále play-off měl velké problémy s Příbramí, kterou porazil až v sedmém zápase (4:3). Karlovarsko mělo poprvé lepší dlouhodobou část sezony než Jihostroj, když skončilo druhé. Ve čtvrtfinále si poradilo s Ostravou (4:1) a v semifinále se chystal znovu pikantní souboj Karlovarska s Jihostrojem. Karlovarsko tentokrát vyhrálo hned první zápas série, v dalším průběhu už byl ale lepší Jihostroj. A to i přesto, že přišel o univerzála Hackwortha. České Budějovice vyřadily Karlovarsko z play-off potřetí v řadě a ve finále s Kladnem vybojovaly další mistrovský titul.

Konečný stav série: 4:2 pro Jihostroj

Karlovarsko – Jihostroj 3:0
Karlovarsko – Jihostroj 1:3
Jihostroj – Karlovarsko 3:0
Jihostroj – Karlovarsko 3:1
Karlovarsko – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Karlovarsko 3:0

Sestava Jihostroje: Michálek, Mach, Hackworth, Kraffer, Sobotka, Habr, libero Kryštof, Gevert, Červinka, Šotola, Kuliha, Humler, Todua. Trenér Dvořák.

Sestava Karlovarska: Hudeček, Zmrhal, Treial, Končal, Málek, Široký, libero Pfeffer, Netrval, Štefko, Kriško, Sukuba. Trenér Novák.

2017/18 – Semifinále play-off

V našlapané tabulce základní části vybojoval Jihostroj první místo a ve čtvrtfinále play-off si snadno poradil s Ústím nad Labem (3:0). Karlovarsko bylo po základní části čtvrté, i když jen s čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Jihostroj. Západočeši dostali pro čtvrtfinále Brno, které porazili až v pátém utkání (3:2). Favoritem semifinále, ve kterém na sebe opět narazili Jihostroj a Karlovarsko, tak byli Jihočeši. Papírové předpoklady se ale nevyplnily – Karlovarsko vyhrálo hned první zápas na jihu Čech a lépe zvládlo i další dvě utkání. Poslední vzájemné měření sil tak dopadlo jednoznačně ve prospěch Karlovarska, které na konci play-off získalo svůj první mistrovský pohár.

Za Karlovarsko nastupoval Ondřej Hudeček – odchovanec Jihostroje a současný kouč Karlovarska. V dresu Západočechů se objevili také Marek Zmrhal, Filip Rejlek a Michal Kriško, kteří si později zahráli v Českých Budějovicích.

Konečný stav série: 3:0 pro Karlovarsko

Jihostroj – Karlovarsko 0:3
Karlovarsko – Jihostroj 3:1
Jihostroj – Karlovarsko 2:3

Sestava Jihostroje: Palgut, Mach, Michálek, Ondrovič, Fila, Šotola, libero Kryštof, Kupilík, Křesťan, Halaba, Todua, Kraffer. Trenér Dvořák.

Sestava Karlovarska: Hudeček, Treial, Široký, Ropret, Široký, Rejlek, Zmrhal, libero Pfeffer, Kriško, Prešinský. Trenér Novák.

2020/21 – Finále play-off

V sezoně 2019/20 bylo Karlovarsko a Jihostroj největšími favority na titul, jenže ročník se nedohrál kvůli covidu. Stejné týmy se přetahovaly o čelo extraligy i v sezoně 2020/21 a o vítězství v základní části rozhodl pouhý jeden vyhraný set navíc ve prospěch Karlovarska. Českobudějovičtí se dostali do finále velmi hladce přes Odolenu Vodu (3:0) a Liberec (3:0), Západočeši porazili Kladno (3:0) a Lvy Praha (3:1). Týmy Jihostroje a Karlovarska se tak poprvé střetly ve finále extraligy, které mělo grády! Karlovarští vyhráli první dva zápasy série a byli na dosah titulu. Jenže Jihočeši se vzepjali, stali se prvním týmem v celé sezoně, který vyhrál na hřišti Karlovarska, a sérii vyrovnali na 2:2 na zápasy. Právě zmiňovaný jeden vyhraný set navíc v základní části rozhodl o tom, že se páté finále hrálo v Karlových Varech, kde domácí rozhodli o zisku titulu pro sebe.

Na poslední vzájemnou sérii play-off tak pamatují ze současných kádru obou týmů Petr Michálek, Peter Ondrovič – Daniel Pfeffer, Wessel Keemink, Radek Baláž a Martin Kočka.

Konečný stav série: 3:2 pro Karlovarsko

Karlovarsko – Jihostroj 3:0
Jihostroj – Karlovarsko 1:3
Karlovarsko – Jihostroj 2:3
Jihostroj – Karlovarsko 3:1
Karlovarsko – Jihostroj 3:1

Sestava Jihostroje: Michálek, Mach, Schouten, Zmrhal, Ondrovič, de Amo, libero Kryštof, Todua, Rejlek, Polák, Stoilovič. Trenér Dvořák.

Sestava Karlovarska: Wilson, Ticháček, Vašina, Patočka, Indra, Wiese, libero Pfeffer, Lux, Římal, Keemink, Baláž, Kočka. Trenér Novák.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze