volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 22. 5. 2024

Post univerzála bude patřit dravému mládí

Hlavní útočnou silou Jihostroje zůstane i v sezoně 2024/25 kubánský univerzál Alejandro González, kterého ve dvojici doplní velký talent českého volejbalu Tomáš Brichta. Na jihu Čech naopak po dvou sezonách končí Stijn van Schie.

Jednadvacetiletý Alejandro Miguel González Rodríguez se v uplynulé sezoně stal rychle oblíbencem českobudějovického publika. Temperamentní Kubánec dostával fanoušky do varu nejen tvrdými smečemi, ale i herním projevem a spontánními oslavami. Sezonu však nedohrál kvůli zranění kolene, které si sám přivodil.

„Jeho zranění se nakonec ukázalo vážnější – musel podstoupit zásadní operaci kolene a nestihne ani začátek sezony. Věříme ale, že se na něj vyplatí počkat. Alejandro už se u nás aklimatizoval a ukázal ohromný potenciál. Těšíme se, že se bude ve svém mladém věku nadále zlepšovat,“ říká generální manažer Robert Mifka.

Kubánec vytvoří dvojici s mladým talentem z klubové líhně Tomášem Brichtou, který v osmnácti letech podepsal svou první profesionální smlouvu. V A-týmu už se ale objevil v sezoně 2021/22, kdy nastoupil v extralize proti Zlínu, a ve věku 16 let a 61 dní se tak stal nejmladším hráčem, který kdy hrál za Jihostroj.

„Tomáš je velký příslib nejen pro náš klub, ale i pro celý český volejbal. Je to levoruký univerzál, ve kterém mnozí vidí jiného našeho odchovance Marka Šotolu. Pokud na sobě bude dál tvrdě makat – obloha je pro něj limit – jak se říká. Máme velikou radost, že jsme se dohodli na víceleté smlouvě,“ odhaluje Mifka.

Mezi dvojici univerzálů se bohužel nevešel devětadvacetiletý Stijn van Schie, který si tak po dvou sezonách v Jihostroji hledá jiné angažmá. Českobudějovickému klubu pomohl ke stříbru v roce 2023 a v uplynulé sezoně rovněž jako univerzál číslo jedna dotáhl tým ke zlatým medailím.

„Odchod Stijna nás mrzí. Je to skvělý volejbalista, a ještě lepší člověk a parťák do kolektivu. Tomáš Brichta už ale potřebuje dostat prostor v áčku, a tak se musíme rozloučit. Stijnovi patří velký dík za to, co pro klub udělal. Z původní pozice smečaře se výborně přeorientoval na post univerzála, velmi tvrdě na sobě pracoval a jsem rád, že své úsilí mohl korunovat tím, že v důsledku zranění Gonzáleze dotáhl parádním výkonem náš tým k letošnímu titulu,“ uzavírá Robert Mifka.

AKTUÁLNÍ SOUPISKA PRO SEZONU 2024/25

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Benátky n. J. 0
2. Beskydy 0
3. Brno 0
4. Jihostroj 0
5. Karlovarsko 0
6. Kladno 0
7. Liberec 0
8. Lvi Praha 0
9. Odolena Voda 0
10. Ostrava 0
11. Příbram 0
12. Ústí nad Labem 0
13. Zlín 0
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 26. 7. 2024

Nabídka stáže v marketingovém oddělení

Aktuální zpráva 22. 7. 2024

Rozpis zápasů extraligy: Doma poprvé 28. září